Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Stiai ca personalitatea iti poate influenta sanatatea?

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 07:01
3571 citiri
Stiai ca personalitatea iti poate influenta sanatatea?
Activityeventdays

Trasaturile de personalitate au un impact semnificativ asupra sanatatii, bun ori rau, in functie de modul in care interactionezi cu lumea si felul in care abordezi problemele.

Conform psihologilor citati de health.usnews.com, iata cateva lucruri despre legatura dintre principalele trasaturi de personalitate si starea de sanatate (deci, implicit, dintre personalitate si longevitate).

1. Ostil

Aceste persoane mananca si fumeaza mai mult si fac exercitii fizice mai rar decat cei care au alte trasaturi predominante de personalitate. Ele sunt mai expuse riscului de a fi supraponderale la o varsta mijlocie chiar, si de a avea un nivel ridicat de colesterol si tensiunea arteriala crescuta.

Doctorul Redford Williams, sef in cadrul centrului medical Duke University (statul american Carolina de Nord), a descoperit chiar ca persoanele ostile ar putea avea un risc mai mare de a muri inainte de 50 de ani.

Cele mai multe dintre problemele persoanelor ostile pot fi cauzate de un nivel ridicat al cortizolului (hormonul stresului) si de inflamarea peretilor arterelor coronare, ceea ce duce la un risc crescut de atac de cord.

Pentru a diminua aceste probleme, persoanele ostile, care se enerveaza foarte repede, ar trebui sa faca eforturi pentru a invata sa isi controleze furia si alte emotii negative. Tehnicile de meditatie, respiratul adanc si yoga pot ajuta.

2. Impulsiv

Dorinta de a reusi cat mai repede si competitivitatea innascuta face ca persoanele care sunt impulsive sa isi asume riscuri fara sa gandeasca prea mult inainte, considerandu-le provocari, ceea ce, din nou, nu este benefic pentru sanatate.

3. Relaxat

Cei care privesc viata mai detasat si nu se consuma pentru orice mica problema au o calitate mult mai buna a traiului si un risc mai mic de a face boli de inima. Cu cat exista mai putina anxietate, cu atat sistemul imunitar este mai puternic.

Persoanele care au aceasta trasatura predominanta de personalitate si care stiu cum sa gestioneze stresul au si un sistem gastrointestinal care functioneaza mai bine.

4. Extrovertit

Si persoanele extrovertite, care sunt active in comunitatile din care fac parte, care au multi prieteni si legaturi sociale puternice, au parte de beneficii in ce priveste sanatatea.

O cercetare data publicitatii in iulie, care a corelat rezultatele a 148 de studii, a scos la iveala faptul ca, in medie, adultii care au multi prieteni apropiati au sanse cu 50% mai mari de a trai mai mult decat cei cu putini prieteni.

In plus, socializarea reduce stresul si intareste sistemul imunitar, asa ca merita sa investesti in prietenii.

5. Binevoitor

Aceste persoane dornice de a se face placute sunt mai preocupate de a respecta indicatiile medicului (isi iau medicamentele la timp, in dozele recomandate), ceea ce este un lucru bun.

Ce are insa un impact negativ asupra sanatatii lor este faptul ca ele ajung mai greu la medic. Mai exact, odata ce au simtit ca au o problema de sanatate cad in deznadejde, se lamenteaza si asteapta sa fie ajutate sau macar impinse de la spate.

6. Optimist (vs. pesimist)

Faptul ca optimismul influenteaza semnificativ sanatatea fizica si psihica este deja demonstrat prin numeroase studii. Unul dintre ele, care a urmarit starea de sanatate a 500 de barbati, timp de 15 ani, a aratat ca rata deceselor cauzate de boli de inima a fost cu 50% mai mica la cei optimisti decat la cei pesimisti.

Cei care vad mai adesea jumatatea goala a paharului risca sa sufere de depresie sau anxietate. Nici optimistii aflati la extrem nu sunt scutiti de probleme de sanatate, pentru ca acestia nu vor renunta la vicii, de exemplu, incercand sa previna ceva ce "nu are cum sa li se intample".

7. Entuziast

Cei care traiesc cu entuziasm au o viata emotionala echilibrata, legaturi puternice cu oamenii, sunt curiosi in a afla cat mai multe despre cum sa traiasca sanatos din simplul motiv ca pretuiesc viata si sunt constiinciosi, ceea ce le aduce numai beneficii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#personalitate sanatate, #legatura trasaturi personalitate sanatate, #legatura trasaturi caracter sanatate , #sanatate