Stii ce impact are sanatatea orala asupra sanatatii generale?

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 19:34
2135 citiri
Stii ce impact are sanatatea orala asupra sanatatii generale?

Faptul ca intre sanatatea orala si cea generala exista o legatura destul de stransa nu mai reprezinta chiar o noutate, insa mai putin stiut este cum anume influenteaza prima, cercetatorii fiind oricum inca in cautarea unor noi indicii.

Cavitatea bucala reprezinta punctul de intrare in organism pentru multe bacterii si inclusiv de aceea este necesara respectarea unor reguli de igiena cum ar fi periajul de doua ori pe zi, folosirea atei dentare cel putin o data pe zi, si altele bine cunoscute.

Potrivit Third Age, sanatatea orala se afla in stransa legatura cu diabetul, bolile de inima si sarcina.

1. Diabetul

Diabeticii sunt mult mai expusi la multe probleme orale cum ar fi carii, boli parodontale (ale gingiilor), aparitia unei uscaciuni la nivelul gurii si infectii. Afectiunile parodontale sunt infectii ale tesuturilor care sustin dintii si sunt determinate de formarea placii dentare.

Diabeticii trebuie sa mearga imediat la un stomatolog daca observa schimbari cum ar fi: gingii mai rosii si inflamate, sangerari frecvente, gingii mai departate de dinti, respiratie urat mirositoare cronica, modificari in aliniamentul dintilor, infectii.

De asemenea, cei care sufera de diabet se pot confrunta cu o uscaciune a gurii care creste riscul dezvoltarii de boli parodontale. Si in acest caz este indicat sa faci o vizita unui stomatolog, care iti poate recomanda sa mesteci guma mai des pentru a stimula secretia de saliva, sa bei apa, sa folosesti apa de gura.

2. Bolile de inima

Mai multe cercetari arata ca cei care sufera de afectiuni parodontale sunt de aproape trei ori mai expusi riscului de a avea o boala de inima. Bacteriile de la nivelul gurii pot afecta inima atunci cand intra in fluxul sangvin, atasandu-se de placile arteriale si contribuind la formarea cheagurilor de sange.

De asemenea, studiile de pana acum au aratat o legatura si intre bolile parodontale si accidentul vascular cerebral ori pneumonia bacteriana.

3. Sarcina

Din cauza modificarilor hormonale, in special a nivelului mai ridicat de estrogen si progesteron, femeile insarcinate sunt mai expuse riscului de a avea gingii inflamate, lucru care, netratat, poate duce la afectiuni parodontale.

Iar femeile care au astfel de afectiuni au un risc de sapte ori mai mare de a naste prematur sau de a avea un bebelus cu o greutate mica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sanatate orala sanatate bucala, #afectiuni orale sanatate generala, #sanatate orala, #sanatate orala diabet, #sanatate orala boli inima, #sanatate orala sarcina , #sanatate