Tot mai multi romani sufera de boli neurologice. Sfatul medicului: miscare, mancat echilibrat si fara stres!

Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 18:22
6701 citiri
Tot mai multi romani sufera de boli neurologice. Sfatul medicului: miscare, mancat echilibrat si fara stres!
Foto: Captura YouTube

Incidenta bolilor neurologice este intr-o crestere ingrijoratoare, iar pentru a preveni aceste suferinte este nevoie de multa miscare, hrana echilibrata, citit, emotii placute si mai putin stres, spune presedintele Societatii Romane de Neurologie, Dafin Muresanu.

"Viata moderna ne acapareaza tot mai mult, dar, odata cu ea, bolile neurologie devin tot mai frecvente in populatia globului si bineinteles in Romania. Este timpul ca omenii sa renunte la confortul oferit de fotoliul din fata televizorului sau a calculatorului, la alimentatia neechilibrata.

Este important ca oamenii sa se axeze mai mult pe preventie, sa faca exact ceea ce nu fac. Sa doarma cat trebuie, sa traiasca intr-un stres minim, sa manance protectiv, echilibrat, in sensul cel mai bun al cuvantului, adica sa faca sindrom metabolic. Sa stiti ca organsimul poate gestiona mai bine restrictia decat excesul.

Excesele se gestioneaza mult mai greu. Este obligatoriu sa facem miscare zilnic, sa citim zilnic, sa fim pozitivi. Sa fim in pace cu noi insine si apoi cu cei din jur", a explicat Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), la cea de a-V-a editii a Cursului international dedicat tulburarilor comportamentului motor, de la Poiana Brasov.

Aceleasi metode de preventia sunt valabile si pentru boala Parkinson, a spus Muresanu.

"Varsta de debut a bolii este de obicei dupa 65 ani, dar in prezent se inregistreaza cazuri care debuteaza sub varsta de 50 ani (peste 15 % din totalul cazurilor), fapt ce ar trebui sa ne ingrijoreze tot mai mult" a precizat Dafin Muresanu.

El a adaugat ca "persoanele afectate de aceasta boala la o varsta tanara sunt de obicei active din punct de vedere social, in plina ascensiune profesionala si resimt boala altfel", putand raspunde mai bine la terapii.

Specialistii arata ca, pe masura ce progreseaza, boala Parkinson devine invalidanta, indiferent de varsta la care survine, impiedicand desfasurarea activitatilor cotidiene cum ar fi mersul, ingrijirea personala, alimentatia.

Simptomele specifice bolii Parkinson sunt bradikinezia (lentoarea in miscari), rigiditatea, tremurul, instabilitatea la mers. Acestea debuteaza insidios si au o evolutie lent progresiva in cativa ani, in fazele avansate asociindu-se fenomenele de "freezing" (blocaj motor), crampele musculare, miscarile involuntare greu de tolerat (diskinezii, distonii), depresia, tulburarile de comportament si memorie, tulburarile de somn.

Anual, in intreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticati cu boala Parkinson. Majoritatea cazurilor se inregistreaza la pacienti a caror varsta depaseste 55 de ani, dar unul din 20 manifesta simptome inainte de varsta de 40 de ani. Barbatii sunt mai expusi, statisticile aratand ca prevalenta bolii pe sexe este de 1,5 barbati la o femeie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#afectiuni neurologice romani, #preventie boli neurologice, #parkinson , #sanatate