Totul despre alergiile de iarna

Sambata, 12 Decembrie 2009, ora 09:05
5748 citiri
Totul despre alergiile de iarna
Foto: foxnews.com

Stranuti fara sa fii racit, respiri greu fara vreo cauza anume si ai mancarimi suparatoare, care pot fi chiar de necontrolat. Alergia de sezon nu te-a ocolit nici pe tine.

Raspunsul la un factor alergic al organismului este slabirea sistemului sau imunitar. El elibereaza histamina, o amina biogena situata la nivelul plamanilor, pielii si mucoasei gastrointestinale. Ea este responsabila de stranut, nasul care curge sau ochii inrositi, informeaza webmd.com.

Pentru ca in sezonul rece petrecem mai mult timp in casa decat afara, alergenii din interior sunt responsabili de simptomele care apar. Praful din casa, umiditatea, animalele de companie sau deodorantele de toate tipurile sunt doar cativa agenti raspunzatori de alergiile de iarna.

Bradul de Craciun poate fi considereat un factor alergic, parul animalelor de casa, in special al pisicilor, lotiunile de barbierit, fixativul de par, produsele de curatenie, deodorantul zilnic, toate acestea pot influenta decisiv predispozitia la alergii.

Mai mult, daca pleci in vacanta de iarna si ai aceasta sensibilitate, masa de Craciun sau de Revelion poate fi si ea o cauza a simptomelor alergiilor. Oule, laptele, alunele, soia sau chiar carnea iti pot acutiza starea.

Temperaturile scazute contribuie si ele la prelungirea starii de alergie. Cearcanele, nasul care curge, starea de apatie si stranutul nu iti vor da pace. Daca toate aceste simptome nu dispar in zece zile, perioada maxima in care orice virus gripal va disparea cu un tratament adecvat, atunci cu siguranta ai o alergie de sezon care va fi si ea tratata corespunzator.

Poti sa diferentiezi usor starile alergice de raceala din timpul iernii prin prezenta febrei, simptom care nu este specific alergiei. Mai mult, sensibilitatea la alimente se manifesta prin crampe abdominale, stari de voma, inflamarea limbii sau uscarea buzelor si a gurii.

Tratarea alergiilor de iarna

Primul pas in tratarea alergiilor de iarna este descoperirea cauzei. Alergologul iti va spune cu precizie factorul care influenteaza decisiv sensibilitate ta. Vei face un test de alergie a pielii, care ofera rezultate rapide. Dureaza doar cateva minute si ofera maximum de precizie.

O alta modalitate de a descoperi cauza alergiei este Radio Allergo Sorbent Test (RAST). Este un test sangvin care determina nivelul de anticorpi pentru anumiti factori alergici. Se foloseste in general pentru a testa sensibilitatea la alimente.

Tratamentul pentru alergiile de iarna este format din medicamente antihistaminice, care reduc simptomele afectiunii si decongestionante, pentru restabilirea secretiilor nazale normale.

Un alt tip de tratament poate fi si socul alergic, care consta in expunerea masiva la alergent, pana cand organismul il tolereaza. Unul dintre cele mai bune, rapide si eficiente tratamente pentru alergie este eliminarea factorilor care determina sensibilitatea.

Masurile de prim ajutor sunt folosirea dezumidificatoarelor, care purifica aerul si indeparteaza umiditatea in exces si evitarea covoraselor, paturilor sau a altor materiale care pot ascunde praful din casa. Filtrul de aer poate fi de un real ajutor, iar igiena locuintei va fi stricta.

Saptamanal, spala locuinta ta cu apa fierbinte si carpe din bumbac, indeparteaza praful pe cat posibil in fiecare zi purtand o masca de protectie, pentru a nu fi expus suplimentar factorilor alergici.

Bradul artificial poate fi o solutie pentru tine. Nu uita sa speli cu apa fierbinte ornamentele pe care le-ai cumparat si asigura-te ca ele sunt din sticla si nu din plastic, pentru a evita posibilele probleme.

Daca petreci Sarbatorile in alte parte decat la tine acasa, poti sa asezi in bagajul tau perna, lenjeria sau pilota luata de acasa, pe care stii ca l-ai scuturat si igienizat corespunzator.

La fel si cu mancarea. Daca nu poti sa participi la prepararea masei de Craciun sau Revelion, poti sa iti iei de acasa alimentele pe care le tolerezi si vei avea meniul tau special.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#alergie iarna remedii, #alergie praf, #alergie tratament , #sanatate