Tu stii cat bea copilul tau?

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 18:44
1685 citiri
Tu stii cat bea copilul tau?

Consumul de alcool in randul adolescentilor a crescut in ultimii ani, la nivel mondial, iar expertii se vad nevoiti sa traga un semnal de alarma, in special in randul parintilor, care ar trebui sa ia masuri de preventie inainte de a fi prea tarziu.

Un rol major in aceasta privinta il au medicii pediatri, de aceea parintii ar trebui sa inteleaga faptul ca este foarte indicat ca acestia sa poata discuta cu adolescentii singuri, din cand in cand, in intimitatea cabinetului lor, scrie US News.

"Parintii care nu le permit tinerilor sa discute doar cu medicul comit o mare eroare. Niciun copil nu va recunoaste de fata cu mama sau cu tata ca bea sau consuma droguri, si nici macar ca a fost tentat sa faca asta", avertizeaza Patricia Kokotailo, specialist in probleme de sanatate ale adolescentilor.

Studii recente arata ca varsta la care incepe un copil sa bea este definitorie pentru intreaga lui viata: cu cat mai devreme, cu atat mai rau, deoarece alcoolul ii va influenta cariera scolara si profesionala, precum si relatiile cu ceilalti.

Parintii au un rol de maxima importanta in ceea ce priveste prevenirea consumului de alcool de catre adolescenti.

Astfel, ei trebuie sa discute cu copiii lor in cazul in care in familie exista antecedente in acest sens, stiut fiind ca alcoolismul are si o componenta genetica. Interdictiile nu sunt suficiente, adolescentilor trebuie sa li se explice foarte clar la ce riscuri se expun consumand alcool, chiar si in cantitati reduse.

De asemenea, in familie trebuie sa se impuna reguli stricte in privinta consumului de bauturi alcoolice, puterea exemplului fiind de netagaduit, atat in sens bun cat si in sens rau.

In plus, nu permiteti consumul de alcool in cazul in care organizati petreceri aniversare pentru copiii dumneavoastra. Regulile sunt aceleasi tot timpul si ele trebuiesc respectate.

Pentru a fi mai convingatori, dati-le cateva exemple, din experienta proprie sau gasite eventual pe Internet, de tragedii care pot avea loc din cauza consumului excesiv de alcool.

"Alcoolul afecteaza iremediabil creierul si dezvoltarea neurologica a tinerilor, de aceea sarcina parintilor de a-si proteja copiii este esentiala", mai spune medicul, cerandu-le acestora sa ii supravegheze cu maxima atentie pe adolescenti, atat de vulnerabili in fata tentatiilor si presiunilor anturajului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#consum alcool adolescenti, #alcoolism, #bauturi alcoolice , #sanatate