Un roman din doi risca sa devina obez

Sambata, 20 Septembrie 2008, ora 12:45
2374 citiri
Un roman din doi risca sa devina obez
Foto: Gandul

Jumatate dintre romani sunt supraponderali si pot deveni obezi daca nu urmeaza un tratament supravegheat de medici si nu adopta o alimentatie sanatoasa.

Potrivit specialistilor, persoanele obeze sunt supuse unor riscuri majore pentru sanatate, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala si cresterea colesterolului in sange.

Obezitatea este cauzata, in mare parte, de comportamentul alimentar. Studiile arata ca peste 80% dintre intelectualii romani sar peste micul dejun, ceea ce duce la aparitia unei senzatii accentuate de foame catre seara.

Un adevarat pericol este reprezentat de grasimile ascunse in alimente precum branzeturi, mezeluri, inghetata, dulciuri, produse de patiserie si calorii lichide reprezentate de bauturile carbogazoase.

"Tehnologia tot mai avansata mareste gradul de sedentarism, iar daca adaugam si obiceiurile alimentare necorespunzatoare, efectele sunt dezastruoase. Trebuie sa ne pregatim si pentru a coabita cu stresul si sa adoptam un stil de viata antirisc. Coabitarea cu stresul, combinata cu activitatea fizica zilnica, are succes in tratarea obezitatii", explica prof. dr. Hancu, citat de NewsIn.

"Obezitatea e o boala cronica, care dureaza toata viata. Managementul greutatii inseamna optimizarea stilului de viata, dieta, miscare si terapie bazata pe medicamente", spune presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii, conf. dr. Gabriela Roman.

Specialistii mai spun ca somnul odihnitor, care presupune cel putin o ora de somn inainte de miezul noptii, are un efect benefic impotriva obezitatii.

Aproape 40% dintre romani sunt obezi sau supraponderali, iar circa patru milioane dintre acestia nu urmeaza niciun tratament, potrivit unui studiu dat publicitatii, la sfarsitul anului 2007 de compania Zentiva.

Datele colectate prin Programului national de evaluare a sanatatii populatiei arata ca 30% dintre romani prezinta risc crescut sa se imbolnaveasca de diabet zaharat, boala asociata cu obezitatea. Statisticile arata ca 80 la suta dintre persoanele cu diabet au fost sau sunt obeze.

Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Stațiunea Tenerife din Insulele Canare (Spania), una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, inclusiv de către români, e afectată în acest an de proteste masive ale localnicilor....
#romani, #obezitate, #jumatete, #populatie , #sanatate