Unghiile false - infrumusetare sau pericol pentru sanatate?

Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 05:53
10185 citiri
Unghiile false - infrumusetare sau pericol pentru sanatate?
Foto: Pixabay

Este la moda ca doamnele si domnisoarele care au unghiile crapate sau obisnuiesc sa si le roada sau pur si simplu isi doresc o manechiura perfecta, care sa reziste cat mai mult, sa apeleze la unghiile false. Insa, oricat de atrase ati fi de acest tip de cosmetizare, specialistii atrag atentia ca pot exista repercusiuni grave, atat asupra sanatatii unghiilor, cat si asupra sanatatii pielii.

Chiar daca nuanta ojei aplicata pe unghiile false rezista destul de mult, pana la patru saptamani, sedintele de intretinere se fac o data la doua-trei saptamani, iar pentru ele trebuie sa scoateti destul de mult din buzunar, spre deosebire de costul unei manechiuri clasice.

Insa cel mai mare dezavantaj al aplicarii unghiilor false este afectarea rezistentei unghiilor naturale.

Unghiile false se aplica prin doua metode: prin lipirea efectiva a unor unghii din plastic, cu un adeziv special, sau prin ingrosarea si prelungirea unghiei naturale cu o pasta (rasina acrilica) sau un gel.

Rasina acrilica este formata din doua substante: o pudra polimerica si un lichid, numit monomer. Odata aplicata pe unghie, rasina acrilica se usuca la contactul cu aerul.

Doc.ro explica pe larg riscurile pe care le implica unghiile false si ce e de facut pentru unghii naturale sanatoase - frumoase si rezistente:

De ce exista un risc crescut de infectie

In spatiul umed dintre unghii si adezivul sau gelul folosit pentru aplicarea unghiilor false, se pot dezvolta ciuperci si bacterii, provocand astfel o infectie. Cand asta se intampla, unghiile naturale isi schimba culoarea: se ingalbenesc sau se inverzesc.

De altfel, substantele care se utilizeaza pentru indepartarea unghiilor false pot favoriza chiar ele aparitia onicolizei, adica unghia se dezlipeste pe o anumita portiune, caz in care unghia naturala devine alba. Tratarea acestei probleme nu trebuie amanata, caci poate duce la pierderea definitiva a unghiei.

Unghiile false pot declansa reactii alergice severe

Substantele din compozitia produselor folosite la aplicarea unghiilor false (rasini si formaldehide) pot provoca arsuri, dureri sau umflaturi la nivelul degetelor de la maini. De altfel, pentru fixarea lor este necesara expunerea la un dispozitiv care emite raze ultraviolete.

In plus, rasina acrilica folosita poate provoca iritatii si eczeme pe varfurile degetelor, existand riscul sa se extinda si la alte zone de pe corp (pleoape, fata, gat), care ar putea intra in contact cu partea afectata.

Unghiile false agreseaza unghiile naturale

Daca optati pentru unghii false, exista riscul ca unghiile naturale sa se subtieze, sa se exfolieze si sa se ingalbeneasca - din cauza pilirii excesive, inainte de aplicarea unghiilor false.

Totodata, acrilul folosit distruge legatura dintre cheratinocite (celulele unghiei) si afecteaza zona de unde se hraneste unghia naturala, mai exact, acea portiune de sub cuticule.

Alternative la unghiile false

Exista si proceduri cosmetice care nu afecteaza sanatatea unghiilor si la care puteti apela daca vreti o manechiura perfecta. Este vorba despre unghiile din fibra de sticla sau din matase japoneza. Acestea se aplica in straturi succesive, peste care se intinde un gel transparent, pentru a le securiza.

Cum puteti avea unghii naturale sanatoase

Unghiile pot fi intarite, adoptand cateva schimbari in rutina zilnica. Incepeti cu a renunta la unghiile false. Apoi:

Mancati sanatos

Exista o legatura puternica intre o alimentatie echilibrata, bogata in nutrienti de calitate, si sanatatea unghiilor. O dieta bogata in zinc - carne rosie, dovleac, linte, nuci - ajuta la eliminarea petelor albe de pe unghii si reface unghiile casante, iar fructele si legumele bogate in calciu - spanac, varza, pastai verzi, citrice - cresc rezistenta unghiilor.

Protejati-va mainile de agresiuni externe

Minimizati expunerea indelungata a unghiilor la apa - apa le fragilizeaza si exista riscul sa se rupa cu usurinta. Deasemenea, purtati manusi cand spalati vasele sau cand faceti alte treburi casnice, care implica folosirea unor substante iritante.

Hidratati-va suficient

Consumul de apa este esential pentru sanatate, iar sanatatea unghiilor nu face exceptie. Daca nu va hidratati corespunzator, unghiile devin fragile si se rup cu usurinta. Cei doi litri de apa recomandati pe zi ajuta (si) la pastrarea unghiilor in cea mai buna forma.

Lasati unghiile sa respire

Renuntati o vreme la oja si la lacul de unghii, pentru ca unghiile sa respire. Aplicarea constanta a ojei poate slabi unghia.

Taiati-va unghiile cat mai scurt

Unghiile lungi sunt mai susceptibile sa se rupa, in timp ce unghiile mai scurte se crapa mult mai rar. In plus, unghiile scurte por fi chiar mai senzuale decat cele lungi.

Nu va folositi unghiile pe post de unelte

Utilizarea unghiilor pe post de "unelte" poate produce daune chiar mai profunde decat ruperea sau ciobirea lor - riscati dezlipirea unghiei de patul unghial si, in timp, chiar deformarea oaselor degetelor.

Aplicati din belsug crema de maini

Folositi cu incredere crema de maini, dupa fiecare spalat pe maini, si aplicati o cantitate generoasa si pe unghii.

Luati suplimente cu biotina

Biotina (vitamina H si vitamina B7) este solubila in apa si nu se depoziteaza in organism, astfel ca apelati la ea fara teama ca veti lua in greutate. Biotina ajuta la intarirea parului si a unghiilor si, de asemenea, asigura buna functionare a sistemului nervos.

Biotina se gaseste si in sardine, oua fierte si legume, dar pentru ca cel mai adesea nu reusim sa asimilam acesti nutrienti din alimente, nu strica sa va completati dieta cu un supliment alimentar, cu 100% ingrediente naturale, perfect biocompatibile, necesare pentru consolidarea sanatatii unghiilor din interior.

Daca ati pus in aplicare aceste recomandari si nu v-au ajutat deloc, trebuie sa va indreptati spre medicul dermatolog. Este posibil sa existe o afectiune mai serioasa si doar tratand cauza exacta puteti recapata sanatatea unghiilor.

Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Poate părea o corvoadă doar când stai să te gândești cum să faci curățenia, dar, în realitate, odată ce ai intrat în priză și începi să faci ordine în casă pentru a sărbători...
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Când te gândești la slăbit ai în minte numai diete care mai de care mai drastice și ore în șir de transpirat la sală. Dar dacă ți-am spune că poți slăbi la fel de bine și în somn?...
#sanatate, #frumusete, #unghii false, #unghii naturale, #infectii, #hidratare , #sanatate