Urmele de arsenic din apa potabila pot avea legatura cu diabetul

Miercuri, 20 August 2008, ora 11:50
2544 citiri
Urmele de arsenic din apa potabila pot avea legatura cu diabetul

Nivelul scazut de arsenic, posibil din apa potabila, este legat de diabetul de tip 2, arata studii recente ale cercetatorilor americani.

Analiza testelor medicale a 788 persoane a dezvaluit o crestere de patru ori a riscului de diabet pentru persoanele care au o concentratie de arsenic scazuta in urina in comparatie cu persoanele care au un nivel si mai scazut.

Astfel, inaintea acestor studii nivelul ridicat de arsenic era un factor de favorizare a diabetului, dar acum nivelul scazut se pare ca are efecte negative.

Totusi, aceasta situatie poate fi prevenita, spune Dr. Ana Navas-Acien. Noi studii au fost initiate pe 4000 de persoane pentru a verifica noile date.

Noi standarde ale apei potabile sunt necesare, mai ales ca arsenicul poate aparea in apa potabila in mod natural prin dizolvarea mineralelor. Arsenicul poate aparea si ca un poluant industrial de la un focar de carbuni sau din cauza topirii cuprului.

Si mancarea de mare contine arsenic organic non-toxic.

Nu este clar stabilit cum contribuie la aparitia diabetului arsenicul, dar studii anterioare au gasit secretii defectuoase de insulina in celulele pancreasului tratate cu un compus al arseniului.

Arsenicul din urina poate proveni din air, apa sau mancare, ceea ce face dificila descoperirea sursei acestuia si stabilirea unor noi standarde pentru apa potabila, a spus cercetatorul Molly Kile de la Havard School of Public Health.

Nu se stie daca diabetul schimba modul in care oamenii metabolizeaza arsenicul.SUA au scazut nivelul de arsenic din apa potabila, dar studiile realizate in ultima perioada cer noi analize ale datelor.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Un studiu realizat în Germania arată că una dintre băuturile preferate ale oamenilor, pe care unii o consumă zilnic, are în componență rămășițe de insecte. Unii consumatori de ceai...
#arsen, #studiu, #diabet , #sanatate