Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vara si condimentele iuti

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 13:30
4899 citiri
Vara si condimentele iuti

Cele mai folosite condimente iuti din bucataria romaneasca sunt ardeiul iute, ceapa, usturoiul si piperul. Marea calitate a condimentelor iuti este aceea ca energizeaza organismul, pun sangele in miscare si dau puteri nebanuite, mai ales daca esti angajat intr-o munca fizica sau trebuie sa faci un drum lung, pe jos ori cu masina.

Folosite in cura de slabire, condimentele accelereaza metabolismul, ajuta la arderea grasimilor, imbunatatesc digestia, detoxifica organismul, ajutand kilogramele sa se topeasca mai repede. Iata de ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, fie iarna, fie vara.

Vara insa, aceste condimente, adevarate sobe pentru interiorul organismului pe vreme rece, trebuie consumate cu multa atentie si prudenta de persoanele care suporta greu caldura ori de cele care sufera de hipertensiune, afectiuni cardiace, vasculare sau gastrice.

Ardeiul iute este condimentul care accelereaza cel mai bine metabolismul si ajuta la arderea grasimilor. Gustul iute este dat de capsaicina, o substanta care stimuleaza activitatea creierului si duce la producerea endorfinei, numita si "hormonul fericirii". Ardeiul iute are in compozitia sa vitaminele A, C, B6 si minerale, precum potasiu, magneziu si fier.

Piperul a fost folosit, cu mii de ani, ca tratament in caz de constipatie, diaree, dureri de urechi, boli de inima, indigestie, insomnii, boli de plamani si de ficat, dureri de masele, afectiuni ale ochilor. Noi, romanii il stim ca pe un condiment si nu ca tratament desi astazi specialistii il recomanda in caz de balonari.

Usturoiul, cunoscut inca din antichitate ca fiind cel mai puternic antibiotic natural, fara reactii adverse, este nelipsit din bucatariile romanesti si, ca tratament, in medicina naturista.

Usturoiul scade colesterolul, echilibreaza tensiunea, taie pofta de mincare, reduce riscul aparitiei bolilor de inima, previne infectiile, intareste sistemul imunitar si distruge bacteriile. Cine nu vrea ori nu poate sa renunte la usturoi, ca tratament, pe timp de vara, il poate consuma taiat bucatele si inghitit cu apa.

Ceapa este o adevarata farmacie. Calmeaza tusea, imbunatateste auzul, combate insomniile, ajuta in crizele de nervi si atacurile de panica, purifica aerul din camera alungand microbii, intareste sistemul imunitar, apara organismul de raceala si gripa.

In anotimpul cald, pot fi consumate mai firele de ceapa verde la gatit ori in salatele de crudidati. Ca si ceapa uscata, ceapa verde intareste sistemul imunitar, este diuretica si depurative, intareste tesuturile.

Pe timpul verii, mai ales in zilele caniculare cand condimentele iuti fac rau chiar si omului sanatos, efectele lor energizante pot fi inlocuite consumand sucuri din citrice, indulcite cu miere de albine, mere tinute la frigider, curmale, pepeni galbeni si alte fructe galbene, de sezon.

Sa avem sanatate!

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#ceapa efecte benefice, #usturoiul sanatate, #piper sanatate, #ardei iute cura de slabire , #sanatate