Vom avea nevoie de 80% mai multa mancare pana la sfarsitul secolului. Vom fi mai multi, mai inalti si mai grasi

Marti, 24 Decembrie 2019, ora 10:37
5245 citiri
Vom avea nevoie de 80% mai multa mancare pana la sfarsitul secolului. Vom fi mai multi, mai inalti si mai grasi
Foto: Arhiva Pixabay

Cantitatea de hrana necesara pentru a hrani populatia lumii pana la sfarsitul secolului ar putea creste cu aproape 80 de procente, sugereaza un studiu citat luni de BBC.

Potrivit unei echipe de cercetatori din Germania, o tendinta de crestere a indicelui de masa corporala (IMC) este cea care determina nevoia mai mare de calorii a indivizilor.

Autorii avertizeaza ca un esec in asigurarea necesarului sporit de calorii ar putea duce la o inegalitate mai mare la nivel global.

Concluziile cercetarii au fost publicate in jurnalul stiintific Plos One.

Conform studiului, efectuat de o echipa de la Universitatea din Gottingen, 60 de procente din cantitatea suplimentara de calorii ar fi rezultatul cresterii populatiei lumii. Conform raportului ONU intitulat "World Population Prospects", populatia se estimeaza ca va creste de la aproape sapte miliarde in 2010 la aproape 11 miliarde in 2100.

Totusi, peste 18 procente din cantitatea suplimentara de calorii in comparatie cu anul 2010 ar proveni de la cresterea estimata a inaltimii si greutatii la nivelul populatiei globale.

"Potrivit estimarilor noastre, necesarul mediu de energie va fi mai mare cu 253 kcal de persoana intre 2010 si 2100, daca se ia in considerare cresterea IMC si a inaltimii", a explicat coautorul Lutz Depenbusch din cadrul World Vegetable Center. "La nivel global, calculam ca, potrivit modelului nostru, efectul cresterii IMC si a inaltimii ar duce la o suplimentare a necesarului de calorii egal cu cerintele din 2010 ale Indiei si Nigeriei, laolalta", a afirmat Depenbusch pentru BBC News. Cele 253 de calorii adaugate in dieta zilnica a unei persoane ar echivala cu doua banane mari sau o portie de cartofi prajiti, dupa cum a exemplificat specialistul.

Doctor Depenbusch si colegul sau, profesor Stephan Klasen de la Universitatea din Gottingen au declarat ca rezultatele sugereaza ca tarile subsahariene vor fi cele mai afectate de aceasta crestere a necesitatilor calorice. Aceasta regiune a fost deja martora unei cresteri accentuate a necesarului caloric in contextul unei rate rapide de inmultire a populatiei.

Cercetatorii au avertizat ca un esec al politicii alimentare globale ca raspuns la aceasta crestere a necesarului caloric ar putea exacerba inegalitatea alimentara si economica. Ei au subliniat ca sporirea cererii pentru produse alimentare ar conduce la o crestere a preturilor acestora. In timp ce natiunile bogate ar putea absorbi aceste cresteri, tarile mai sarace ar avea dificultati, ceea ce ar duce la mai multe cazuri de malnutritie, noteaza BBC.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#evolutie specie umana , #sanatate