10 lucruri pe care nu le stiai despre fertilitate

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 18:14
20225 citiri
10 lucruri pe care nu le stiai despre fertilitate
Foto: Huffingtonpost.com

Fertilitatea este inca un subiect controversat. Periodic, oamenii de stiinta demareaza studii pentru a afla care sunt mecanismele si factorii care influenteaza fertilitatea atat la femei, cat si la barbati.

Oricat de multe lucruri am crede ca stim despre acest subiect, inca mai exista multe alte informatii pe care ar trebui sa le cunoastem.

Tocmai din acest motiv, Huffington Post a pus laolalta unele dintre cele mai importante si mai surprinzatoare detalii despre fertilitate.

1. Fertilitatea tine in mare parte de genetica

Medicii considera ca numarul de ovule de la nastere este un indice determinant in stabilirea perioadei fertile a unei femei. In general, la nastere avem in jur de 2 milioane de ovule. Cu toate astea, factori precum fumatul sau chimioterapia pot accelera moartea acestor ovule, ducand la o menopauza precoce.

2. Menstrele regulate sunt un semn al ovulatiei regulate

Atunci cand o femeie ovuleaza periodic si regulat (intre 24 si 35 de zile) are mai multe sanse sa ramana insarcinata. Daca menstrele nu sunt regulate, ovulatia nu are loc regulat, fiind semnalate primele probleme de fertilitate.

Sindromul ovarului polichistic este o afectiune si mai serioasa intrucat femeile care se confrunta cu aceasta problema nu ovuleaza perioade lungi. In ambele cazuri, consultul si tratamentul specializat sunt imperios necesare.

3. Metoda temperaturii bazale nu este concludenta in privinta perioadei de ovulatie

Mult timp s-a crezut ca poti anticipa ovulatia luand temperatura corpului in fiecare dimineata, inainte de a te da jos din pat. Valori crescute indica faptul ca mai mult progesteron este secretat. Totusi, temperatura corpului creste de-abia in momentul in care ovulatia a avut deja loc.

Pentru a determina perioada ovulatorie, apeleaza mai degraba la teste pentru determinarea hormonului luteinizant.

4. Majoritatea femeilor cu trompele uterine infundate au avut in trecut o infectie pelvina

10% dintre cazurile de infertilitate apar ca urma a unor afectiuni la nivelul trompelor uterine. Una dintre cauze o reprezinta infectiile pelvine, ce apar in urma unor boli cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamidia. Cum aceste infectii nu au o simptomatologie semnificativa, femeile nici nu stiu ca se confrunta cu aceasta problema.

Pentru o mai mare siguranta, medicii recomanda in general un test al trompelor, numit histerosalpingografie.

5. In cele mai multe cazuri, stresul nu cauzeaza infertilitate

Contrar parerilor vehiculate, stresul cotidian nu impiedica ovulatia regulata a femeilor. Doar in cazuri extrem de rare, stresul emotional si fizic duce la aceasta disfunctie. In majoritatea situatiilor, stresul este doar un factor psihologic ce nu afecteaza fertilitatea femeii.

6. Desi cu o ovulatie regulata, la 44 de ani majoritatea femeilor sunt infertile

Conceperea unui copil dupa aceasta varsta are loc doar cu tratamente de fertilitate si folosind ovule donate de femei mai tinere. Se pare ca varsta de 43-44 de ani este varsta maxima la care o femeie ar putea ramane insarcinata fara ajutor.

7. O sarcina precedenta nu garanteaza fertilitatea femeii, dar nici pe cea a barbatului

Numarul de spermatozoizi se poate schimba cu timpul, asa ca o sarcina precedenta nu garanteaza fertilitatea nici de o parte, nici de cealalta. Singura metoda prin care te poti asigura ca este totul in regula ar fi o spermograma.

8. Dieta influenteaza foarte putin fertilitatea

In ciuda numeroaselor pareri, inca nu s-a demonstrat oficial corelatia dintre dieta si fertilitate. La ora actuala exista un singur studiu care sugereaza faptul ca dieta mediteraneana, ce are la baza uleiul de masline, pestele si legumele ar putea influenta benefic fertilitatea.

9. Vitamina D imbunatateste rezultatele tratamentelor pentru fertilitate

Un studiu recent realizat la Universitatea din California de Sud arata ca femeile care urmau tratamente pentru fertilitate, dar aveau un nivel scazut de vitamina D nu au inregistrat rezultatele asteptate. De altfel, aceeasi vitamina este considerata esentiala si in timpul sarcinii.

10. Atat greutatea prea mica, cat si cea in plus influenteaza fertilitatea

In ultimii ani, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca persoanele cu probleme de greutate au si deficiente de fertilitate. Daca ai indicele masei corporale mai mic de 18 sau peste 32, se presupune ca ai si probleme de ovulatie, deci si de fertilitate. O astfel de greutate poate dauna chiar si in timpul unei sarcini.

#informatii fertilitate, #fertilitate femei, #fertilitate barbati, #fertilitate varsta, #infertilitate cauze, #fertilitate greutate , #sarcina