7 mituri despre nastere desfiintate de medici

Advertorial
Joi, 11 Iulie 2019, ora 16:53
54474 citiri
7 mituri despre nastere desfiintate de medici

Nasterea este un eveniment in jurul caruia circula o multime de idei mai mult sau mai putin adevarate. Legendele apar adesea pe fondul temerilor cu care se confrunta de obicei mamicile aflate la prima sarcina.

In cele ce urmeaza iti prezentam cele mai frecvente 10 mituri legate de nastere si argumentele medicilor care te vor ajuta sa afli adevarul.

1. Varsta mamei influenteaza momentul nasterii

Se spune ca daca mama are o varsta mai inaintata, peste 35-40 de ani, nasterea are toate sansele sa se produca dupa 40 de saptamani de sarcina. In realitate, durata sarcinii este variabila si poate fi influentata de numerosi factori ce tin preponderent de starea de sanatate a mamei si bebelusului.

In cazul unei sarcini normale, fara riscuri si probleme de sanatate, durata este de 280-290 de zile incepand din prima zi a ultimei menstruatii, ceea ce inseamna 40 de saptamani de amenoree + 10 zile. Daca vrei sa afli data estimata a nasterii, poti apela la un instrument online de tip calculator sarcina.

2. Fara anestezie epidurala, durerea este insuportabila

Nu in toate cazurile. Sensibilitatea la durere in timpul nasterii este diferita de la o femeie la alta. Chiar si pentru aceeasi femeie, intensitatea durerii variaza de la o nastere la alta.

La prima nastere, de obicei, travaliul este mai indelungat, iar durerile mai severe, in timp ce la urmatorul copil, in general, nasterea este mai usoara. Unele femei, putine, intr-adevar, nu resimt dureri mari in timpul nasterii, iar pentru altele durerile sunt insuportabile. Intre aceste extreme, toate variantele sunt posibile.

In general, majoritatea femeilor reusesc sa tina sub control durerea, fara calmante sau anestezie epidurala, pana in momentul in care se rup membranele, iar momentul expulziei se apropie. In aceasta etapa poate fi solicitata administrarea anesteziei locale sau a epiduralei.

3. Daca nasti prin cezariana, nu-ti poti vedea copilul imediat

In prezent, in majoritatea cazurilor, operatia de cezariana se realizeaza sub rahianestezie (in coloana), doar partea de jos a corpului fiind anesteziata. Astfel, imediat dupa ce bebelusul vine pe lume, ii este aratat mamei. Apoi, dupa ce primeste ingrijirea medicala necesara dupa nastere, micutul este infasat si poate ramane cateva momente alaturi de mama pana la incheierea operatiei.

4. Cezariana nu doare

Fals. A naste fara dureri nu este posibil, indiferent de metoda aleasa ori recomandata de medici. Nasterea naturala presupune un anumit grad de durere in timpul travaliului si putin dupa aceea, cu o perioada de recuperare mai usoara. Cezariana presupune durere dupa nastere si o recuperare mai dificila, timp in care este posibil ca proaspata mamica sa nu aiba puterea de a-si alapta sau ingriji bebelusul.

5. Femeile cu solduri generoase nasc mai usor pe cale naturala

Exista credinta populara ca femeile cu solduri proeminente reusesc sa nasca mai usor decat cele cu solduri mici. De fapt, lucrurile stau diferit. Modul in care se desfasoara nasterea depinde de forma si latimea pelvisului, care nu au legatura cu dimensiunile soldurilor.

De asemenea, nasterea va fi mai usoara si daca pozitia copilului este potrivita in momentul respectiv. Cand copilul este pregatit si prezentat cu capul spre canalul de nastere, atunci totul poate decurge fara mari probleme.

6. Daca ai burtica rotunda, vei naste fetita

Forma burticii mamei este o alta sursa de mituri. Se spune ca, daca ai burtica tuguiata, vei avea baietel, pe cand burtica rotunda ascunde o fetita. Sunt doar legende, spun medicii. Forma burticii depinde foarte mult de constitutia mamei, de pozitia copilului in uter, de greutatea acestuia si de cantitatea de lichid amniotic. Singura metoda cu ajutorul careia medicul poate preciza sexul bebelusului este ecografia.

Asa ca, dupa aflarea vestii, te poti gandi si la numele copilului. Te poti inspira din listele online cu nume de fete si nume de baieti.

7. Nu trebuie sa cumperi nimic copilului inainte de nastere

In Romania, aceasta este una dintre cele mai intalnite superstitii legate de nastere. Insa in prezent tot mai multi parinti isi dau seama ca este doar o legenda. La nasterea copilului este bine ca parintii sa fie pregatiti cu hainute, scutecele, produse de ingrijire si baita, patut, lenjerii, prosoape si alte obiecte.

Un lucru foarte important: hainutele, prosoapele si alte textile utilizate pentru bebelus trebuie spalate si calcate inainte de utilizare. Asa ca este bine sa aveti totul pregatit din timp. Cu siguranta, nu veti duce lipsa de activitati dupa nasterea bebelusului!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#mituri nastere, #nastere cezariana, #nastere naturala , #sarcina