800 de cupluri vor beneficia in 2011 de fertilizare in vitro pe banii statului

Marti, 29 Martie 2011, ora 17:18
2718 citiri
800 de cupluri vor beneficia in 2011 de fertilizare in vitro pe banii statului
Foto: Arhiva

Aproximativ 800 de cupluri din Romania vor beneficia, in acest an, de procedura de fertilizare in vitro, in cadrul unui program demarat de Ministerului Sanatatii.

Programul va debuta la 1 iunie si are ca scop asigurarea fondurilor necesare realizarii procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, sustin reprezentantii ministerului.

Potrivit ministrului Cseke Attila, in Romania exista 19 unitati sanitare publice si private in care se realizeaza proceduri de fertilizare in vitro.

"In mod cert, programul se va derula in cele doua centre din unitatile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Ostetrica-Ginecolologie 'Panait Sarbu' din Capitala si Spitalul Judetean Clinic de Urgenta din Cluj-Napoca. Programul se va mai putea desfasura si in unitatile private care aleg sa il acceseze", a precizat Cseke Attila.

Oficialul a tinut sa sublinieze ca institutiile private nu vor putea solicita de la pacient coplata serviciilor.

Pentru 2011, bugetul programului de fertilizare in vitro este de 4 milioane de lei. Ministerul Sanatatii va sustine financiar o sigura procedura de FIV, in limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, daca procedura se finalizeaza cu o nastere.

Criteriile de includere in program sunt urmatoarele: varsta femeii trebuie sa fie intre 24 si 40 de ani, cel putin un membru al cuplului trebuie sa aiba cetatenie romana si domiciliul stabil in Romania, cel putin un membru al cuplului trebuie sa detina statutul de asigurat de cel putin doi ani, iar cuplul trebuie sa fie casatorit de cel putin doi ani.

In plus, niciunul dintre membrii cuplului nu trebuie sa mai aiba copii, rezerva ovariana sa fie in limite normale, indexul de masa corporala al femeii (indicator bazat pe raportul dintre inaltime si greutate) sa fie intre 20 si 30.

Toti cei care doresc sa acceseze acest program gratuit pot depune dosarul medical, incepand cu data de 1 iunie, in centrele care vor intra in acest program.

In cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sanatatii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, in doua etape. In prima faza, se va achita procedura in valoare de aproximativ 1.200 de euro. In cazul in care procedura s-a finalizat cu o nastere centrul va primi si o bonificatie de 300 de euro.

C.N.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Cseke Attila Ministrul Sanatatii, #program fertilizare in vitro , #sarcina