Machiajul in sarcina afecteaza inteligenta bebelusului

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 15:44
5840 citiri
Machiajul in sarcina afecteaza inteligenta bebelusului
Foto: ThinkStock

O femeie insarcinata care intra des in contact cu chimicale, mai cu seama ftalati, care se gasesc in foarte multe dintre obiectele care ne inconjoara, va naste un copil cu o inteligenta inferioara, arata un studiu recent.

Cercetarea realizata la Universitatea Columbia si publicata de jurnalul Plos One arata ca micutii ai caror mame au intrat in contact cu aceste substante - care se gasesc atat in ruj, cat si in vopsea de par, fixativ, lac de unghii, dar chiar si perdeaua de la dus sau unele tipuri de sapun - au un IQ cu peste sase puncte mai mic decat restul copiilor.

Ftalatii pomeniti fac, printre altele, ca plasticul sa fie mai flexibil, informeaza CNN. Acestia se gasesc si in ambalajele pentru mancare sau cele utilizate pentru ca alimentele sa fie incalzite la cuptorul cu microunde. Se gasesc si in deodorantul de camera, majoritatea cosmeticelor si produselor folosite in casa.

Studiile anterioare s-au concentrat asupra efectului lor asupra sistemului reproductiv masculin. De aceasta data au fost testate 328 de mame si copiii lor, determinandu-se nivelul de ftalati inca din cel de-al treilea trimestru al sarcinii. Copiii au fost supusi unor teste IQ cand au implinit sapte ani, fiind trasa concluzia ingrijoratoare.

Deocamdata nu se stie in ce fel influenteaza ftalatii IQ-ul. Se stie ca acestia au efect asupra hormonilor. In timpul dezvoltarii, hormonii afecteaza creierul, dar si evolutia altor organe.

Plumbul, neurotoxina care le ameninta pe femeile insarcinate

Ftalatii au fost deja interzisi in jucarii si produsele destinate copiilor. In Europa, in urnele regiuni sunt interzisi in cosmetice. Totusi, produsele destinate femeilor insarcinate inca sunt bogate in ftalati.

Astfel, gravidele ar trebuie sa-si incalzeasca, pe cat posibil, mancarea in recipiente de sticla, in cuptorul cu microunde, si sa limiteze folosirea cosmeticelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scadere IQ copil burta factori, #IQ fat burta factori, #chimicale plastic IQ copii, #insarcinata restrictii cosmetice, #gravide cosmetice pericol, #ftalati insarcinate IQ copii , #sarcina