Ce afecteaza si ce nu fertilitatea masculina

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 18:14
19403 citiri
Ce afecteaza si ce nu fertilitatea masculina
Foto: Arhiva

Atunci cand vine vorba despre fertilitate, barbatii devin foarte sensibili, caci pentru ei este important sa stie ca vor putea sa aiba un mostenitor, atunci cand isi vor dori. Merita sa stii ce e adevarat si ce nu legat de acest subiect.

Niciodata nu poti fi prea atent, atunci cand vine vorba despre sanatate, asa ca iata la ce sa ai grija, conform Men's Health:

Laptop-ul ucide sperma: adevarat

Caldura generata timp de o ora de laptop este de ajuns pentru a creste cu 3 grade temperatura din zona genitala, dupa cum explica oamenii de stiinta de la Universitatea din New York.

Astfel productia de sperma este afectata si este redusa fertilitatea. In plus, barbatii care stau foarte mult timp asezati, precum soferii profesionisti, se pot confrunta cu aceeasi problema.

Conceptia este mai usoara dupa primul copil: fals

Este in mod clar o poveste invechita faptul ca odata ce s-a nascut un copil, ceilalti vor veni pe banda. Infertilitatea poate aparea pe parcurs, explica dr. Gillian Lockwood, de la centrul medical de Fertilitate din Midland. Exista si cazuri in care imediat dupa prima nastere exista o perioada de fertilitate extrem de ridicata, astfel incat femeia poate sa ramana insarcinata foarte repede.

Dar in ceea ce priveste barbatii, insa, nu exista o asemenea crestere a fertilitatii odata cu venirea pe lume a primului bebelus.

Grasimea duce la probleme de fertilitate: adevarat

Una din zece probleme de fertilitate este legata de greutatea barbatilor. Cei supraponderali produc o cantitate mai mica de sperma sau aceasta are anomalii, asa cum explica dr. Adam Balen, profesor de medicina reproductiva.

Excesul de grasime afecteaza productia unui hormon (GnRH) cu rol esential in reproducere. Pentru a nu avea probleme din cauza greutatii, tinteste catre un index de masa corporala situat intre 18,5 si 25.

Conteaza pozitia in care faci sex: fals

Nu exista nicio dovada care sa ateste faptul ca pozitia sexuala favorizata are de-a face cu fertilitatea. In schimb, specialistul in sex Paul Wilson spune ca in niciun caz un cuplu nu trebuie sa se limiteze la partidele din cele 3 zile in care femeia ovuleaza. E adevarat ca aceasta este cea mai fertila in aceste trei zile, insa ciclul menstrual poate varia foarte mult, asa ca poti sa nu nimeresti exact perioada pe care o doresti.

In plus, abstinenta la barbati nu face bine fertilitatii, caci scade calitatea spermei. Asa ca nu este bine sa faci pauze prea lungi (mai lungid e cinci zile) daca vrei sa te asiguri ca vei avea mostenitori. Totusi, e bine sa astepti intre 2 - 5 zile inainte de a face sex din nou, pentru ca rezervele sa fie din nou completate.

Soia poate scurtcircuita sperma: adevarat

Desi este un aliment extrem de laudat, soia poate intr-adevar interfera cu sperma, sabotand spermatozoizii. Problema este un compus asemanator estrogenului, numit genisteina, care se gaseste in soia si care este responsabil si pentru cresterea in exces a sanilor la unii barbati.

Doua studii separate din 2005 arata o legatura intre soia si fertilitatea scazuta, aceasta planta fiind responsabila si pentru scaderea libidoului. Totusi, exista specialisti care sustin ca in unele tari unde soia este foarte mult consumata, precum Japonia, nu exista probleme de infertilitate mai mari decat in alte locuri.

Daca esti vegetarian si vrei sa devii tatic, gaseste variante pentru a inlocui soia si ai grija sa iei suplimente de zinc, intrucat in cazul tau exista mai mult ca sigur carente la acest capitol.

Infertilitatea este incurabila: fals

Daca un barbat are probleme de fertilitate intr-un anumit moment al vietii, nu inseamna ca acestea nu se pot rezolva si pe viitor. Schimbari precum renuntarea la fumat, la alcool, o alimentatie mai sanatoasa, statul departe de baile fierbinti si alte recomadari ale medicului pot avea un impact benefic asupra spermatozoizilor.

Problemele de fertilitate determina sexul bebelusului: adevarat

Daca te lupti sa ai un baiat mostenitor, nu iti face griji, caci cu cat vei incerca mai mult, cu atat vei avea mai multe sanse sa faci un baiat. Potrivit unei cercetari a Universitatii din Olanda, cu fiecare an in care incercati in cuplu sa aveti un copil, probabilitatea de a avea un baiat creste cu 4%.

Cel mai probabil acest lucru se intampla din cauza ingrosarrii mucusului cervical al femeii, ce nu ingaduie spermatozoizilor sa poarte cu sine cromozomul X, care duce la formarea unui fat de sex feminin. Sperma ce contine cromozomul Y este mai mobila si mai rapida, spermatozoizii avand mai multe sanse de a ajunge la destinatie.

Medicamentele pentru fertilitate inseamna sarcina multipla: fals

Poate ca s-a intamplat sa vezi cupluri care au apelat la tratamente de fertilitate si s-au ales cu tripleti sau chiar mai multi copii, dar nu trebuie sa te sperii. Medicamente precum Clomiphene duc intr-adevar la dezvoltatarea mai multor feti, dar doar daca intreaga procedura nu este urmarita cu atentie.

Doar femeile au un ceas biologic: fals

Se intampla sa auzi de cate un "proaspat" tatic de 70 si ceva de ani, dar asta nu inseamna ca varsta inaintata a parintelui de sex masculin nu aduce cu sine multiple riscuri pentru copil, dupa cum declara autorii unui studiu recent de la Universitatea din California. Barbatii care devin tati dupa 50 de ani sunt de 4 ori mai predispusi la a concepe un copil cu defecte serioase din nastere fata de restul, din cauza scaderii calitatii spermei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#fertilitate barbati, #mituri fertilitate, #infertilitate cauze, #infertilitate motive , #sarcina