Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ceasul biologic - programul sarcinii si al menopauzei

Marti, 23 August 2011, ora 07:21
5851 citiri
Ceasul biologic - programul sarcinii si al menopauzei
Foto: infoniac

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Saint Andrews, condusi de lectorul dr Tom Kelsey, a reusit sa masoare pentru prima data variatia in timp privind nivelul de viabilitate al hormonului fertilitatii, la femeile de diferite varste.

Scopul cercetarilor a fost descoperirea mecanismului conform caruia functioneaza ceasul biologic si data la care este el programat sa determine incetarea fertilitatii la femeie.

Cercetatorii au stabilit ca fiecare femeie isi are ceasul ei biologic propriu, iar investigatiile pot anticipa de la caz la caz limita pana la care organismul mai permite o sarcina. Acelasi mecanism biologic indica si data cand este programata sa soseasca menopauza, arata Infoniac.ru.

Studiile, efectuate in colaborare si cu specialisti ai universitatilor din Glascow si Edinburgh, au comparat comportarea in timp a hormonilor la 4.300 de femei sanatoase, supuse testelor.

Rezultatele cercetarilor, privite comparativ, dupa inscrierea in abace, permite determinari precise privind proprietatile hormonale la un moment dat si evolutia lor in timp.

Prin extrapolare, se poate afla cata vreme organismul reproductiv mai este apt de conceptie si cat mai dureaza pana in momentul cand se va instala, ireversibil, menopauza.

In legatura cu cele studiate, doctorul Tom Kelsey a declarat presei ca "studiul ne-a oferit informatii exacte cu privire la nivelul hormonilor existenti in corpul unei femei normale si sanatoase".

Varsta ideala pentru nastere: pana la 30 de ani

Ultima parte a cercetarilor s-a referit la nivelul hormonilor anti-Muller, indicatori care evidentiaza functia ovariana, cat si numarul de celule fertile existente la un moment dat.

In mod neasteptat, s-a demonstrat ca numarul acestora scade dramatic dupa 30 de ani, nivel de varsta, care, pana in prezent se credea a fi mult mai avansat.

Cu acest prilej, profesorul Richard Anderson a declarat: "suntem in posesia unei metode certe pentru a stabili cat timp mai poate concepe femeia o sarcina normala si fara riscuri".

Acelasi studiu arata ca, in viitor, femeile vor trebui sa-si cunoasca ceasul biologic, intrucat amanarea sarcinii undeva, mai apropae de "ora H", inseamna preluarea de riscuri suplimentare, atat pentru femeie (indeosebi boli de inima), cat si pentru evolutia fetusului.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#sarcina varsta fertilitate, #ceas biologic femeie , #sarcina