Consumul de peste in timpul sarcinii: ce e bine sa stii

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 23:03
26443 citiri
Consumul de peste in timpul sarcinii: ce e bine sa stii
Ifood

Pestele reprezinta un aliment care da batai de cap viitoarelor mame deoarece acizii grasi omega-3 care se gasesc in acesta sunt benefici dezvoltarii fatului, insa riscul de a ingera o cantitate toxica de mercur este destul de mare.

Numeroase studii au aratat ca mamele care au consumat mai multi acizi grasi omega-3 in timpul sarcinii au avut copii la care s-au putut observa abilitati mai bune de comunicare, mai putine probleme comportamentale si chiar un nivel de inteligenta mai mare. Mercurul insa, in cantitati mari, poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului.

Potrivit health.usnews.com, aproape toate vietatile de apa comestibile contin urme de mercur insa unele specii de pesti contin niveluri periculoase din acest metal. Iata insa, conform unor specialisti, ce este bine de stiut in aceasta privinta.

1. Ce pesti sa alegi

Pestii mari tind sa aiba cantitati mai mari de mercur decat soiurile cu dimensiuni mai mici. De asemenea, nu toti sunt la fel de bogati in acizi grasi omega-3, iar altii au si acizi grasi si mercur aproape deopotriva.

In general, cei mai siguri pesti sunt: somonul (indiferent daca este de crescatorie sau din salbaticie), heringul, pastravul si sardinele, deoarece au un nivel mic de mercur, dar sunt bogati in acizi omega-3. Conservele de ton au cantitati moderate de mercur, iar cei mai periculosi pesti sunt tonul proaspat sau congelat, macroul rege, rechinul, pestele-spada, marlinul.

2. Cat sa mananci

In prezent, cantitatea recomandata in general pentru femeile gravide este de aproximativ 350 de grame pe saptamana, adica doua portii de peste (cu un continut mic de mercur) si de crustacee.

Totusi, recomandarile nu pot fi date drept sigure suta la suta, fiind nevoie de mai multe cercetari pentru a indica o cantitate optima, unanim acceptata.

3. Nivelul de mercur poate fi testat

O analiza a firului de par poate determina cantitatea de mercur pe care o are o femeie in organism si, deci, pericolul la care este expus fatul. La gravide, un nivel mai mare de 0,3 micrograme de mercur poate avea efecte negative pentru fat.

4. Suplimentele cu ulei de peste

In ceea ce priveste suplimentele cu ulei de peste, care contin in principal acizi grasi EPA - acid eicosapentanoic si DHA - acid docosahexanoic, studiile de pana acum arata ca acestea au numeroase beneficii, mai ales cardiovasculare. La nivelul vietii intrauterine, DHA pare a avea mai multe beneficii pentru creier, iar EPA pentru alte organe.

Este important insa de stiut ca acestea nu sunt un supliment absolut necesar. Adica nu inseamna ca mamele care aleg sa nu le ia vor avea copii mai putin inteligenti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#peste gravide, #peste viitoare mame, #peste mercur, #peste periculos gravide, #peste bun gravide , #sarcina
Comentarii