Cum influenteaza viata intrauterina dezvoltarea ulterioara: mituri si sfaturi

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 22:21
7955 citiri
Cum influenteaza viata intrauterina dezvoltarea ulterioara: mituri si sfaturi
Topnews

Ceea ce se intampla pe parcursul vietii intrauterine poate influenta sanatatea, starea generala, susceptibilitatea la boli si chiar si inteligenta si temperamentul pentru tot restul vietii.

Mult timp s-a crezut ca particularitatile specifice fiecarui individ depind mai ales de genele mostenite si de ceea ce isi pune amprenta in copilarie. Insa devine din ce in ce mai evident faptul ca si ce se intampla in timpul petrecut in uter are o mare importanta.

Pana in prezent au fost realizate nenumarate studii in ceea ce priveste impactul numerosilor factori care actioneaza asupra fatului in dezvoltarea ulterioara, cum ar fi hrana, emotiile si mediul inconjurator (in special aerul respirat, respectiv gradul de poluare al acestuia).

Unele dintre rezultatele unor cercetari legate de ce face bine fetusului si ce nu au fost insa contrazise in timp, in urma unor noi analize.

Potrivit telegraph.co.uk, iata cateva dintre acestea:

1. Stresul in timpul sarcinii este intotdeauna daunator pentru dezvoltarea copilului

Un studiu recent arata ca, intr-adevar, stresul dauneaza, atunci cand este destul de accentuat. Un nivel moderat de stres, insa, stimuleaza sistemul nervos al copilului, accelerand dezvoltarea acestuia.

Experimentul care sustine studiul a fost realizat cu ajutorul mai multor femei gravide, ai caror copii au fost supusi unor teste la scurt timp dupa ce au fost nascuti (la doua saptamani). Astfel, s-a descoperit ca cei ale caror mame au fost mai stresate aveau conexiuni neuronale mai rapide.

Masurarea stresului este insa destul de relativa si, in mod cert, stresul puternic trebuie evitat pe cat posibil. Mai mult, cercetari realizate dupa diferite evenimente traumatice, cum ar fi un cutremur care a facut victime, atentatele de la 11 septembrie din New York, o furtuna devastatoare, au aratat ca bebelusii femeilor care erau insarcinate in timpul unor astfel de experiente zguduitoare au avut de suferit in ceea ce priveste dezvoltarea.

2. Femeile insarcinate ar trebui sa evite exercitiile fizice

Cu conditia ca acestea sa fie facute cu acordul medicului (el iti va da indicatii si in privinta intensitatii pana la care poti merge, deoarece in unele situatii exista riscul de avort spontan in cazul unui efort prea mare), exercitiile fizice sunt benefice pentru fat.

Mai multe cercetari arata ca acestea ajuta sistemul cardiovascular si stimuleaza chiar dezvoltarea creierului, fetusii ai caror mame au facut miscare in timpul sarcinii avand sanse mai mari sa devina mai inteligenti la maturitate. De asemenea, acestia au si o greutate mai mica la nastere.

3. Gravidele ar trebui sa evite pestele

Multe dintre femeile care raman gravide evita aproape total pestele, din cauza avertismentelor referitoare la mercur. Insa nu toti pestii contin cantitati periculoase de mercur. Cateva studii au aratat ca femeile care au mancat in timpul sarcinii aproximativ 350 de grame de peste pe saptamana, care este bogat in acizi grasi omega 3, au copii mai inteligenti si care au abilitati mai dezvoltate de comunicare.

E drept, insa, ca pestele trebuie ales cu atentie. Sardinele si somonul sunt recomandati, in timp ce macroul regal, pestele-spada, rechinul si unele fructe de mare contin cantitati mari de mercur, prin urmare trebuie evitati.

4. Sa nu manance ciocolata

Zaharul si, prin urmare, dulciurile ar trebui evitate, mai ales de catre femeile gravide (in general zaharul este daunator oricui, fiind supranumit si "moartea alba"). Insa ciocolata constituie un aliment permis, cu conditia sa fie cu cacao (nu alba si, de preferat, nici cu diverse creme), cel mai indicat fiind sa aiba chiar un continut ridicat de cacao.

Dincolo de toate sfaturile din reviste, carti, site-uri, televiziuni, este important de stiut si faptul ca, desi este esential sa tii cont de recomandari, felul in care diversi factori isi pun amprenta asupra dezvoltarii fatului este destul de diferit de la persoana la persoana, tocmai prin prisma individualitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sarcina, #fat, #dezvoltare fat, #dezvoltare intrauterina, #sfaturi sarcina, #mituri sarcina , #sarcina