Cum se explica dublarea numarului de gemeni din tarile bogate

Marti, 09 Februarie 2016, ora 18:02
4465 citiri
Cum se explica dublarea numarului de gemeni din tarile bogate
Foto: Pixabay

Numarul nasterilor de gemeni s-a dublat in tarile dezvoltate in ultimii 40 de ani, arata un studiu publicat la inceputul acestei saptamani.

Rata nasterilor de gemeni aproape s-a dublat in tarile dezvoltate, in contextul cresterii varstei pentru maternitate si a asistentei medicale la procreare, sporul fiind considerat ingrijorator deoarece acesti copii sunt mai fragili, mentioneaza studiul publicat de revista americana Population and Development, citat de publicatia franceza online ouest-france.fr.

Indemnizatia pentru cresterea copilului, suplimentata pentru sarcinile multiple

"Am trecut in revista toate statisticile de stare civila ale tarilor cu tabele detaliate cu date despre nasterile unice sau multiple: gemeni, tripleti... dintre anii 1970 pana in 2012/2013/2014, in functie de tara", a declarat specialistul in demografie Gilles Pison, de la Muzeul national de istorie naturala din Paris si cercetator asociat la Institutul national de studii demografice.

Dupa varsta de 35 de ani, poli-ovulatiile sunt frecvente in randul femeilor. In mod paralel, tot mai multe cupluri folosesc asistenta medicala la procreare, precizeaza studiul citat.

Gilles Pison impreuna cu colegii sai olandezi Christiaan Monden (Oxford University) si Jeroen Smits (Nijmegen, Olanda) au constatat ca efectul asistentei medicale la procreare este, in medie, de trei ori mai important decat cel acordat pentru intarzierea maternitatii in ceea ce piveste acest "boom de gemeni", constatarea fiind facuta pe baza datelor culese din 32 de tari, cele mai multe europene, dar si din Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda etc.

"Cu toate acestea, aceasta medie ascunde o mare varietate de situatii", a spus Pison.

El a exemplificat ca in Japonia, efectul asistentei medicale la procreare este de zece ori mai important decat cel pentru intarzierea maternitatii. In Polonia, unde asistenta medicala la procreare este inca putin dezvoltata, aceasta joaca un rol numai pentru o treime a numarului nasterilor de gemeni.

Cercetatorii s-au intrebat daca acest boom de nasteri de gemeni va continua. "Intr-o tara din patru, rata de nasteri gemelare a inregistrat o crestere. Se constata un platou, urmat de un declin", a detaliat Gilles Pison. Intre tarile in care fenomenul a crescut se numara Franta, SUA si Marea Britanie.

"Nu stim daca aceasta crestere va continua, dar este perceputa din ce in ce mai mult ca o problema de sanatate publica", a spus cercetatorul, deoarece sarcinile gemelare sunt mai expuse riscului (inclusiv de diabet gestational si de depresie postpartum pentru mama).

Nasterile de gemeni sunt adesea premature si cu rate mai mari de mortalitate infantila. Fata de aceste riscuri, practica recomanda implantarea unui singur embrion, mai noteaza sursa.

George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#tari dezvoltate gemeni, #sarcini multiple tari dezvoltate statistici, #tari multi gemeni , #sarcina
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
"Cum se explica dublarea numarului de gemeni din tarile bogate"?