Femeile insarcinate care dorm pe partea dreapta risca viata bebelusului

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 17:14
12655 citiri
Femeile insarcinate care dorm pe partea dreapta risca viata bebelusului

Femeile insarcinate care prefera sa stea pe partea dreapta in timpul somnului supun bebelusii la riscuri extreme, putand da nastere chiar unui fat mort. Riscul se dubleaza in ultimele 3 luni ale sarcinii, dupa cum sugereaza un studiu recent.

Potrivit Daily Mail, un studiu efectuat pe 450 femei, inclusiv 155 care au dat nastere unor copii decedati, a aratat faptul ca mamele care dormeau pe partea stanga aveau o rata de 1,96 la 1.000 de a trece prin astfel de tragedii. Numarul crestea insa la 3,93 procente dintr-o mie la cele care adoptau alte pozitii, fiind putin mai crescut la cele care se odihneau pe spate.

Femeile care nu au nascut copii vii dupa 28 saptamani au fost chestionate privitor la stilul lor de viata, rezultatele fiind comparate cu sarcinile duse la bun sfarsit. Femeile care dormeau in timpul zilei in luna dinaintea sarcinii aveau, de asemenea, un risc mai mare de a naste un bebelus mort. In plus, alti factori, precum varsta, fumatul sau masa corporala, afecteaza sanatatea fatului.

Cercetatorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda, sugereaza ca restrictionarea circuitului sanguin catre copil poate fi principalul motiv. Cand dormi pe partea dreapta, ingreunezi circulatia celor mai multe vene ale picioarelor si inimii, ceea ce afecteaza si pantecul.

Dr. Lucy Chappell, de la King's College, subliniaza totusi faptul ca "3 sferturi dintre femei dorm pe partea stanga, acestea stiind parca instinctiv ce este mai bine pentru micut".

"Totusi, nu pozitia corpului este principalul motiv pentru moartea din pantec, iar femeile nu trebuie sub nicio forma sa se simta vinovate", adauga Chappell.

Citeste si:
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Deputatul USR, Cătălin Drulă, a scris marţi, 18 ianuarie, pe Facebook că investigaţia Pressone arată cu dovezi clare că Nicolae Ciucă este ”unul dintre doctorii fake ai României, cu...
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că marţi, 18 ianuarie, a avut loc prima întâlnire între comisiile de negociere ale PNL şi ALDE în vederea fuziunii celor două...