Pantecelele artificial ar putea deveni realitate in 30 de ani

Duminica, 17 August 2014, ora 08:42
3541 citiri

Din anul 2001, se desfasoara lucrari de cercetare in mai multe laboratoare ale lumii, in ideea de a crea un uter artificial si restul organelor necesare pentru dezvoltarea fatului, fara ca mama sa poarte sarcina in pantecele sau si nici sa suporte acel moment fantastic al creatiei, pe care il numim nastere.

Pare de necrezut dar, dupa 13 ani de cercetari, s-au facut pasi atat de importanti in acest domeniu, incat cercetatorii apreciaza ca in urmatorii 30 de ani este posibil sa aflam despre nasterea primilor copii gestati in laborator, informeaza portalul pulsplus.

Este prematur sa apreciem de acum daca o asemenea nastere va avea in vedere cazurile patologice, cand mama naturala nu poate suporta sarcina normala, sau alternativa cand parintii hotarasc, din diferite motive, sa menajeze viitoarea mama de tot ce impilica evolutia sarcinii in pantece si nasterea pe cale naturala.

Deocamdata, in cadrul cercetarilor, tehnologia de gestatie artificiala a fost testata pe cobai cu rezultate multumitoare, dar cercetarile continuta, intrucat exista multe aspecte tehnice care mai trebuie clarificate.

Totusi, cercetatorii apreciaza ca nu este departe ziua cand vor fi pegatiti sa o testeze si cu embrionul uman, intr-un pantece artificial, fireste la cererea viitorilor parinti.

Dar daca, sub aspect tehnic, cercetarile in acest domeniu au inceput practic abia in 2001, cand s-a considerat ca exista o baza stiintifica pregatita, sub aspect filosofic problema preocupa de mai multa vreme.

Astfel, in anul 1970, feminista canadiana Sulamith Firestone publica volumul The Dialectic of Sex, in care, fara sa fie specialista in domeniu, pretindea medicilor si biologilor sa conceapa ceva care sa elibereze femeia de "tirania inegalitatii dintre barbati si femei", legata de faptul ca acestea din urma suporta sarcina, nasterea, alaptarea si toate celelalte.

Astazi, cercetatorii sunt optimisti in legatura cu perspectiva temei pe care si-au propus-o, desi distanta de la reusita experientei cu cobai si pana la testarea pe oameni, trebuie sa admitem ca este apreciabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#nastere artificiala, #pantece artificial, #uter artificial , #sarcina