Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pastilele pentru arsurile stomacale nu afecteaza sarcina

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 20:51
20082 citiri
Pastilele pentru arsurile stomacale nu afecteaza sarcina

Bebelusii nascuti de femeile care au utilizat medicamente pentru arsuri stomacale in timpul sarcinii nu par sa manifeste risc crescut de a dezvolta malformatii congenitale, este concluzia unui studiu danez de amploare.

Medicamentele fac parte dintr-o clasa cunoscuta sub denumirea de inhibitori ai pompei de protoni gastrice si includ omeoprazol, lansoprazol si esomeprazol. Arsurile gastrice sunt simptome specifice unor boli gastrointestinale, cum ar fi: boala de reflux gastroesofagian, esofagita de reflux, gastrita, ulcer gastric, ulcer duodenal, etc.

De asemenea, majoritatea femeilor gravide au arsuri stomacale ce pot fi tratate, de obicei, cu antiacide simple. Maalox, de exemplu, este un medicamente bine absorbit care actioneaza eficient la nivel local si nu prezinta nici un risc pentru fat, a explicat dr. Eva Pressman, profesor de obstetrica si ginecologie si director al centrului medical de medicina materno-fetala al Universitatii din Rochester.

Expertii recomanda folosirea unui numar cat mai mic de medicamente in timpul sarcinii, intrucat majoritatea nu au fost suficient testate pe oameni.

Autorii noului studiu au cules informatii cu privire la sanatatea a 841.000 de copii nascuti in Danemarca din 1996 pana in 2008, dar si in legatura cu utilizarea medicamentelor pentru ameliorarea aciditatii stomacale, informeaza HealthDay. Expunerea copiilor la substantele medicamentoase in primul trimestru de sarcina a fost mai putin de 1%.

Bebelusii au fost urmariti pana cand au implinit varsta de 1 an. Proportia copiilor cu malformatii congenitale a fost de 3.4% in grupul mamelor care au folosit medicamente in timpul sarcinii si de 2.6% in grupul mamelor care nu luat medicamentele cat timp au fost insarcinate.

In mod surprinzator, a existat un risc de 39% ca bebelusii sa dezvolte malformatii congenitale majore in cazul mamelor care au utilizat medicamente pentru arsuri ale stomacului in luna dinantea conceptiei.

Concluzia ar fi ca desi studiul a fost de amploare, rezultatele nu pot fi pe deplin linistitoare. Ca atare, medicamentele ar trebui evitate pe parcursul sarcinii pentru a preveni aparitia defectelor de nastere.

Adina Ciotinga

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#arsuri stomacale sarcina, #medicamente arsuri stomacale sarcina, #medicamente defecte nastere, #medicamente periculoase sarcina , #sarcina