Sanatate la-ndemana: Simptomele si evolutia sarcinii extrauterine

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 21:32
9891 citiri
Sanatate la-ndemana: Simptomele si evolutia sarcinii extrauterine
Foto: Columna Medical Center

Din pacate sarcinile extrauterine sunt destul de intalnite, reprezentand peste 1% din totalul sarcinilor la nivel mondial. Astfel de situatii apar atunci cand ovulul fecundat se implanteaza in alta parte decat in mucoasa uterina, fie in ovare, in cavitatea abdominala sau in trompele uterine, rezultand o sarcina ectopica. O astfel de sarcina nu poate fi dusa la termen si in plus reprezinta un risc major pentru sanatatea pacientei.

Exista foarte putine cazuri in care o sarcina care nu s-a dezvoltat in uter poate fi viabila pe termen lung, explica Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica ginecologie, pentru Ziare.com. De cele mai multe ori insa o sarcina ectopica dezvoltata intr-un loc neprielnic va avea ca rezultat afectarea organului in care este implantata, producand rupturi, ducand in cele din urma la decesul fatului.

Simptome care indica existenta unei sarcini extrauterine

In cazul sarcinii extrauterine simptomele sunt destul de apropiate de cele ale unei sarcini normale, in special in primele stagii. Dupa o perioada de intarziere a ciclului menstrual este posibil sa se prezinte o sangerare "peste sarcina" care poate continua o perioada mai lunga de timp, fiind confundata cu o menstruatie normala. Sunt unele situatii in care menstruatia apare chiar mai devreme sau poate intarzia putin, se opreste, apoi porneste din nou. Orice dereglare la nivelul ciclului menstrual pentru o femeie ce are de regula cicluri regulate poate fi un simptom al unei sarcini extrauterine.

Din aceasta cauza, in cazul in care exista suspiciuni, trebuie realizat cat mai curand un examen clinic si ecografic. Diagnosticul poate fi pus atunci cand este observata structura ecografica a endometrului si lipsa sacului embrionr in interiorul uterului (sau prezenta sa la nivelul trompelor uterine). Un chiuretaj uterin cu examen anatomo-patologic pune in evidenta prezenta unor celule specifice pentru aceasta patologie.

Evolutia sarcinii extrauterine

Exista cazuri izolate in care sarcina extrauterina se va opri spontan din evolutie si se deplaseaza catre abdomen, de unde va fi eliminata. Daca este depistata la timp, doctorul poate incerca oprirea evolutiei prin administrarea de citostatice urmand eliminarea embrionului mort fie printr-o interventie laparoscopica, fie spontan.

De regula, insa, sarcina se va instala la nivelul trompei uterine, caz in care odata cu dezvoltarea si cresterea in volum a embrionului se poate produce o ruptura a trompei. Fiind vorba despre un organ extrem de vascularizat, acest eveniment va produce o hemoragie masiva, simptomatologia fiind de junghiuri si zvacnituri dureroase la nivelul abdomenului, aparute "din senin".

Vrei sa faci un bebelus? Iata lucrurile pe care trebuie sa le stii despre sarcina

Pentru a diagnostica cu precizie o rupere a trompei uterine, trebuie sa stati incovoiata, cu mainile pe abdomen, si sa analizati frecventa pulsului. Daca aceasta depaseste 90-100 de batai pe minut, observati o paloare a pielii si se instaleaza o stare de anemie trebuie sa consultati imediat un medic. In cazurile mai grave, in care este vorba despre o ruptura mai mare si deci cu o hemoragie masiva, poate fi observata o invinetire a zonei periombilicale, abdomenul este destins, fara zgomote intestinale, dureros la palpare, dar fara contractura abdominala. Daca ne aflam in acest stadiu, singurul tratament este cel chirurgical.

Rezultatul unei astfel de sarcina, in cazul in care nu este diagnosticata la timp, se poate solda cu decesul pacientei, fiind una dintre cele mai intalnite cauze de deces in sectiile de obstetrica. Din pacate, nu exista nicio sansa ca o sarcina extrauterina sa poata fi dusa la termen sau sa ajunga la un stadiu in care fatul sa mai poata fi salvat.

Dr. George Vasilescu,

Medic primar obstetrica ginecologie in cadrul Columna Medical Center

www.cmed.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Simptomele si evolutia sarcinii extrauterine, #simptome sarcina extrauterina, #Dr George Vasilescu ginecologie , #sarcina