Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sarcina, real risc de depresie pentru... tati

Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 11:47
2526 citiri
Sarcina, real risc de depresie pentru... tati
Foto: Arhiva Ziare.com

Este binecunoscuta depresia postnatala la mame, dar exista si una care ii afecteaza pe tati.

Aceasta din urma incepe sa fie tot mai mult luata in considerare de cercetatori, care subliniaza ca si tatii au nevoie de sprijin, relateaza PassionSante.

O echipa de cercetatori canadieni de la Universitatea McGill a tinut sub observatie circa o mie de tati - la primul copil - in al treilea trimestru de sarcina a mamelor si a analizat elemente ca starea depresiva, activitatea fizica, calitatea somnului, interactiunile sociale, relatiile de cuplu si dificultatile financiare.

1 din 5 tati sufera de depresii

Toate aceste elemente au contribuit la determinarea starii de spirit: de exemplu, o activitate fizica scazuta inseamna mai putin chef de miscare, o retragere in sine. Aceeasi observatie este valabila in cazul in care se raresc relatiile sociale si se remarca tendinta de a sta acasa. Si deteriorarea calitatii somnului este un indicator important al riscului de depresie.

Depresia in cazul proaspetelor mame: Sfaturi si solutii

Dupa ce au pus laolalta datele, cercetatorii au constatat ca 14% dintre viitorii tati prezinta simptome evidente de depresie in al treilea trimestru de sarcina a partenerelor lor, cu repercusiuni in perioada de dupa nasterea copilului, fiindca pentru multi dintre ei situatia se complica dupa venirea pe lume a bebelusului.

Cei mai puternici indicatori ai riscului de depresie sunt proasta calitate a somnului, o slaba sustinere sociala, nemultumirea conjugala, un stres financiar si depresia prenatala care afecteaza mamele.

Cum sa recunosti un barbat depresiv

Cercetatorii subliniaza faptul ca observatiile lor "arata necesitatea de a include tatii in procesul de detectare si tratare timpurie a depresiei asociate cu trecerea la paternitate, dupa ce eforturile s-au concentrat pana acum pe mame.

Este important sa se promoveze in randul tatilor recomandari in privinta somnului, a gestionarii stresului si a sustinerii sociale", incheie oamenii de stiinta canadieni mentionati.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sarcina depresie barbati, #tati depresie sarcina , #sarcina