Sfaturi pentru a supravietui greturilor matinale

Luni, 16 Mai 2011, ora 15:39
4901 citiri
Sfaturi pentru a supravietui greturilor matinale
Foto: howstuffworks

Asa-numitul rau de dimineata apare de obicei in jurul saptamanii a sasea de sarcina (primul trimestru) si poate tine chiar si 14 saptamani la unele femei. Starea, cu greturi de regula, poate sa se faca simtita dimineata, seara sau toata ziua.

Senzatiile neplacute sunt cauzate cel mai probabil de anumiti hormoni de sarcina, cum ar fi gonadotropina corionica umana (hCG), colecistochinina, estrogen sau progesteron, care sunt responsabili pentru implantarea cu succes a embrionului in uter, pentru urinarile frecvente, problemele gastrointestinale sau gustul de metal.

In cele mai multe cazuri de greturi moderate si varsaturi ocazionale bebelusul nu va avea de suferit, atat timp cat te mentii hidratata si incerci sa ai o alimentatie echilibrata. Insa, daca experimentezi un rau continuu, varsaturi frecvente zilnic, scadere brusca in greutate, s-ar putea sa suferi de hyperemesis gravidarum (HG). Spune medicului tau toate simptomele pe care le ai, precum si gravitatea lor.

Iata si cateva sfaturi care te ajuta sa "supravietuiesti" raului de dimineata, dupa cum arata How Stuff Works.

1. Mananca mai putin si mai des

Din moment ce schimbarile hormonale din organismul unei femei gravide pot afecta glicemia, sa mananci mai putin si mai des poate fi solutia pentru a pastra cat mai constant nivelul glicemiei. Multor femei li se pare ca alimentele care contin proteine si carbohidrati sunt mai tentante si mai potrivite in perioadele in care se simt rau.

De asemenea, incearca sa bei lichide intre mese, deoarece un stomac prea plin poate cauza varsaturi. Daca ai vomitat, incearca sa consumi o bautura pentru sportivi, care contine glucoza, sodiu si potasiu.

2. Mananca biscuiti inainte de a te da jos din pat dimineata

Multe gravide simt raul inca de cand se trezesc dimineata; acestea insa ar putea ameliora starea daca ar lua o mica gustare in pat, biscuiti mai exact, si daca ar astepta apoi 20 de minute inainte de a se da jos (acest truc poate ajuta la cresterea glicemiei si preveni greata).

3. Evita factorii care declanseaza starea de rau

Stai cat mai departe de alimentele si mirosurile care te fac sa simti greata. Si evita produsele fierbinti, deoarece acestea au un miros mai puternic decat cele reci. Mananca orice iti place, atata vreme cat este sanatos pentru fat.

4. Evita alimentele grase sau prajite

Acestea sunt greu de digerat pentru oricine si mai cu seama pentru o femeie insarcinata. In plus, te pot face sa iti simti stomacul foarte plin, provocand in cele din urma varsaturi.

5. Ai grija la temperatura din camera si odihneste-te

O camera in care temperatura este foarte ridicata sau una in care este umiditate poate determina amplificarea senzatiei de greata. De asemenea, daca gravida este stresata si obosita starile de rau pot fi mai pronuntate.

Straduieste-te sa iti acorzi odihna de care ai nevoie in aceasta perioada, care este cruciala pentru dezvoltarea fatului. Incearca activitati relaxante, precum un pui de somn, vizionarea unor filme, yoga, masaje la talpi (facute de sot).

6. Consuma ghimbir

Aceasta radacina aromatica poate ajuta la ameliorarea senzatiei de greata. Cauta in special ceai de ghimbir sau tablete masticabile.

7. Consuma citrice si otet

Pentru a scapa de gustul de metal consuma lamai, grepfruturi si alte citrice, precum si otet (aciditatea din acestea poate combate acel gust neplacut).

8. Fa o plimbare

Desi iti este greu sa te ridici si sa te plimbi atunci cand iti este rau, aceasta activitate poate face minuni. Incearca sa te plimbi in aer liber si sa te gandesti mai putin la cum te simti.

9. Incearca tratamente complementare

Acupunctura, acupresura sau hipnoza pot de asemenea sa amelioreze greata si varsaturile. Daca ai prin zona un specialist licentiat in acestea, merita sa incerci.

Daca aceste sfaturi nu te ajuta vorbeste cu medicul tau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#greata varsaturi gravide, #stare rau gravide, #rau dimineata gravide, #greturi matinale, #insarcinata greturi , #sarcina