Slalom printre sfaturile pentru o sarcina usoara - misiune imposibila

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 08:21
3898 citiri
Slalom printre sfaturile pentru o sarcina usoara - misiune imposibila
Foto: Jezebel.com

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade, se spune, insa viitoarele mamici au de asimilat o multime de sfaturi si recomandari venite din partea prietenilor, a familiei si a specialistilor. Nici nu e de mirare, daca ne gandim ca in joc este sanatatea lor si a copiilor pe care ii vor naste.

Deseori, toate aceste sfaturi pentru o sarcina usoara pot starni insa mari confuzii in randul viitoarelor mamici, sustine si site-ul Jezebel. Nu de alta, dar imediat dupa ce unii specialisti fac publice concluziile studiilor, altii se grabesc sa demonstreze exact contrariul. Ca te simti sau nu ca intr-un carusel al parerilor, noi spunem ca merita sa citesti tot ce se spune despre "sarcina perfecta".

Sa bei sau sa nu bei?

Daca nu ti-ai pus niciodata aceasta intrebare, convinsa fiind ca alcoolul este cauza principala a anomaliilor din nastere, afla ca cercetatorii dezbat inca pe marginea acestui subiect. Stim, regula generala ar fi aceea de a bea cu moderatie, insa iata ca un studiu danez a demonstrat ca bebelusii mamelor care consumasera pana la 8 pahare de vin pe saptamana erau la fel de inteligenti si sanatosi precum cei ai caror mame optasera pentru abstinenta.

Asa cum era de asteptat, cercetarile s-au oprit aici. Consumul moderat de alcool diminueaza IQ-ul copiilor, sustine un alt studiu. Chiar si specialistii recunosc ca alcoolul influenteaza sarcina in contextul mai multor factori precum predispozitia genetica, stilul de viata, mediul in care traiesti etc. Asadar, raspunsul final se afla tot la tine.

Fumatul dauneaza sarcinii - doar o prejudecata?

Nu incurajam deloc fumatul, insa relatam doar cateva dintre concluziile unor studii avand ca tema influenta fumatului in sarcina. Astfel, cele mai multe sustin ca acest obicei ar duce la o greutate scazuta a copilului la nastere, ar creste riscul de avort spontan, mortalitate infantila si al unor probleme precum meningita sau dificultati de invatare.

Exista, insa, si studii care arata ca mortalitatea infantila in randul copiilor cu mame fumatoare este mai scazuta decat procentul general. Cum cercetarile nu sunt deocamdata concludente, ai putea renunta la tigari pentru o perioada de cel putin 9 luni, spunem noi. Iar daca tot ai reusit sa te abtii o perioada de timp atat de lunga, nu mai relua obiceiul!

O groaza de suplimente obligatorii - efect garantat?

Pare ca pentru fiecare posibila afectiune, doctorii au gasit cate o vitamina minune. Asadar, daca nu ai aflat pana acum, noteaza: acid folic contra tumorilor cerebrale, probiotice pentru prevenirea eczemelor atat de frecvete la nou-nascuti, iod pentru prevenirea unui IQ nesatisfacator, colina (substanta prezenta in galbenusul de ou, peste, nuci) pentru prevenirea schizofreniei si lista poate continua.

Bineinteles, daca ar fi sa le iei pe toate, nu ti-ar mai ramane timp sa te odihnesti. De altfel, nici studiile realizate pana in acest moment nu sunt 100% sigure. Cu toate astea, asculta-ti intuitia si ia suplimentele alimentare cu care te simti cel mai compatibila.

Vitamina D - din soare sau din pastile?

Beneficiile vitaminei D administrate in sarcina sunt recunoscute: crearea unei osaturi puternice atat la mamici, cat si la copii, scaderea riscului aparitiei cariilor, combaterea infectiilor din timpul nasterii, nasterea prematura sau necesitatea cezarienei etc. Ei bine, cei mai multi doctori recomanda suplimentele de vitamina D, in special in aceasta perioada. Totusi, alti specialisti sustin ca mult mai eficient ar fi sa "iti extragi" vitamina D din razele soarelui. Asadar, expunerea la soare ar fi solutia.

Ce ne facem, insa, ca prea mult soare duce la degradarea acidului folic, influentand negativ evolutia sarcinii? Din nou, tu vei face alegearea, bineinteles pe pielea ta.

Copil mai destept cu suplimente din ulei de peste?

Uleiul de peste este recomandat pe parcursul sarcinii intrucat imbunatateste vederea copilului si scade riscul depresiei post partum. Studii recente vin sa infirme parte din aceste concluzii, intrucat se pare ca ingredientul principal din uleiul de peste, acidul docosahexaenoic, nu influenteaza cu nimic inteligenta copilului.

Din nou, nici primul studiu, nici cel de-al doilea nu pot fi considerate adevaruri general valabile.

Duc antidepresivele la deces (post)neonatal sau la alte complicatii dupa nastere?

Inhibitorii selectivi ai recapatarii serotoninei (SRRI) au fost cosiderati responsabili de multe dintre complicatiile aparute dupa nastere. Tocmai de aceea, antidepresivele sunt interzise in sarcina, administrarea lor fiind considerata de catre multi ca "o sabie cu doua taisuri".

Totusi, un studiu la care au participat 30.000 de femei din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia a aratat ca, cel putin in cadrul acelei cercetari, nu a gasita nicio legatura intre antidepresive si riscul decesului neonatal sau postanatal. Ce am mai putea spune decat ca adevarul se afla intotdeuna la mijloc?

Calm-stresat

E drept, prea mult dezinteres si calm te-ar putea face sa omiti unele lucruri importante cu privire la sarcina ta. O viitoare mama trebuie sa fie mereu atenta la alimentatia ei, la stilul de viata si noile studii din domeniu ce apar cu atata repreziciune. Da, dar ce ne facem cu multitudinea de studii care sustin ca mamele nu ar trebui sa fie stresate niciodata?

In cadrul unei astfel de cercetari la care au participat 8.829 de copii, s-a constatat ca stresul din timpul si de dupa nastere, anxietatea mamei, adversitatea din familie si toate problemele de acest fel influenteaza negativ dezvoltarea emotionala a copilului.

Nici poluarea orasului, dar nici aerul "curat" de tara

Poluarea atat de prezenta in mediul urban afecteaza sarcina, ducand la o greutate scazuta a fatului la nastere, afectiuni ale inimii si riscul aparitiei bolilor cronice mai tarziu. Daca aerul poluat de oras nu e bun, se pare ca, mai nou, nici cel de tara. Mai ales cel din zonele in care exista ferme, iar agricultura este foarte dezvoltata. Acestea sunt mediile in care s-a detectat un nivel mare de pesticide.

Desi sunt prea putine studii pana in acest moment, se pare ca pesticidele ar putea fi vinovate, macar in parte, de aparitia autismului.

Nici prea tanar, nici batran

Tineretea, sau mai bine spus adolescenta, nu este o perioada prea buna pentru a aduce pe lume un copil, sustin specialistii. Mamele adolescente sunt mai stresate, mai putin atente la alimentatia lor, sunt ele insele in crestere, asa ca pot prezenta un deficit de minerale si vitamine. Copiii mamelor adolescente prezinta un risc mult mai mare de a muri in primul an de viata decat cei ai mamelor cu varsta de peste 20 de ani, arata statisticile.

Cu toate astea, nu e bine sa fii nici prea in varsta deoarece atunci sarcina poate prezenta numeroase complicatii.

Nu-ti vopsi parul, desi formulele inovatoare sunt sigure si pentru viitoarele mamici

Oricat de cochete ar fi, viitoarele mamici renunta la acest procedeu din momentul in care afla ca vor aduce pe lume un copil. Superstitie sau fapt concret, clarificarile nu vin nici daca ne uitam pe insemnarile specialistilor. Un studiu din 2005 sustinea ca exista cateva dovezi care sa sustina asocierea intre vopsitul parului in timpul sarcinii si neuroblaston, o forma de cancer al sistemului nervos simpatic, aparut la copii.

Bineinteles, companiile producatoare sustin contrariul, mizand pe formulele inovatoare cu foarte putine chimicale folosite. Daca risti sau nu depinde doar de tine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#sfaturi sarcina sanatoasa, #sfaturi contradictorii sarcina, #studii sarcina gravide, #cercetari stiintifice sarcina gravide, #insarcinata stil viata, #sfaruri gravide , #sarcina