Iata cata bere poti sa bei fara sa te ingrasi

Marti, 15 August 2017, ora 07:46
77070 citiri
Iata cata bere poti sa bei fara sa te ingrasi
Foto: Arhiva Ziare.com

Suntem in plin sezon estival, cand berea este la putere. Ce putem face, insa, pentru ca aceasta sa nu lase urme pe trupul nostru si sa nu intram, totusi, in septembrie cu o disgratioasa burta de bere?

Medicul Laura Ene, specialist diabet, nutritie si boli metabolice, de la Clinica de Nutritie KiloStop, a explicat pentru Ziare.com cum trebuie sa bem berea si in ce cantitate, ca sa nu avem niciun fel de problema de sanatate sau greutate.

Cate calorii contine berea si cum sa o bem ca sa nu lase urme asupra corpului?

Berea de calitate poate fi un aliment foarte bun, intrucat contine vitamine din complexul B, dar nu in orice cantitate. Cu siguranta, berea poate ingrasa, daca nu incluzi caloriile pe care le contine in bugetul tau zilnic de calorii.

Ca sa slabim, trebuie sa mancam mai putine calorii decat consumam. Si ca sa ne putem masura corect caloriile, trebuie sa includem tot ce mancam, bem sau rontaim intr-o zi. Prin urmare, berea trebuie si ea inclusa in acest buget de "venituri".

O bere blonda la 500 ml are in jur de 150 calorii. O bere neagra la 500 ml are aproximativ 200 calorii, din cauza concentratiei mai mare de alcool.

Caloriile din bere provin din carbohidrati si din alcool. Glucidele aduc patru calorii pe un gram, iar alcoolul sapte calorii pe un gram. Chiar si berea fara alcool are calorii.

Practic, cata bere poate consuma zilnic un barbat? Dar o femeie?

Pentru un barbat sanatos, fara probleme de greutate, se pare ca doza zilnica recomandata este de doua beri de 330 ml. Pentru o femeie, ea este de doar o bere de 330 ml. Femeile cu risc de cancer la san sunt sfatuite sa reduca la zero consumul de alcool.

Citeste cat de periculoasa este pentru organism berea cu arome

Cat conteaza ora la care bem berea? Difera cantitatea daca este amiaza sau seara?

Nu conteaza atat de mult in ce moment al zilei bei berea, atat timp cat respecti recomandarea de a bea cu moderatie.

Mai mult decat ora la care o consumi, conteaza cu ce o asociezi. Daca este prea tarziu si tii la silueta ta, nu o asocia cu seminte, alune, popcorn. Iar daca decizi ca la masa de pranz sa mananci o mancare mai grea (pizza, paste, gratar), te sfatuiesc sa nu incarci caloriile acelei mese si cu cele din bere.

Daca bem bere seara, mai putem sa mancam apoi sau trebuie sa o facem inainte?

Daca o bei pe stomacul gol, berea iti poate provoca foame. Cu cat o bei mai tarziu, cu atat e mai periculos pentru silueta.

Asa ca te sfatuiesc sa alegi la masa de seara un pahar de bere alaturi de o cina corecta si usoara, care sa fie in concordanta cu nevoile tale nutritionale.

Conteaza cantitatea daca berea este blonda sau bruna?

Da, conteaza. Berea blonda are pana la 5% alcool, iar cea neagra are pana la 7% alcool. De exemplu, daca doza zilnica maxim admisa pentru o femeie este de 330 ml de bere blonda pe zi, cea de bere neagra este de 250 ml.

Spuneati mai devreme cu ce nu trebuie sa combinam berea, dar cu ce este permis?

Berea in sine are suficient de multe calorii cat sa nu fie in regula sa o combinam cu rontaieli. Sigur ca din cand in cand se potriveste la un pahar de bere o mana de popcorn facut in casa sau un caus de alune.

Ce astfel de combinatii sunt interzise total?

Cea mai periculoasa asociere a alcoolului in general este cu mancarurile grase si cu multe glucide. O astfel de combinatie poate determina episoade de pancreatita acuta, colecistita sau atacuri de guta care pot pune chiar viata in pericol (vezi abuzurile de sarbatori).

Exista mancaruri, nu gustari, pe care sa nu le combinam cu bere? Combinatii care pot provoca balonare, de exemplu?

Asocierea si combinarea alimentelor este strict o chestie de gust si de toleranta digestiva individuala. Unii tolereaza berea cu salata, altii nu. Nu exista o regula a combinarii berii. Sau daca exista una aceea ar fi moderatia, din punctul meu de vedere.

Dar berea in sine baloneaza?

Daca tractul digestiv nu are o suferinta si flora intestinala este intacta, berea nu ar trebui sa baloneze. Daca in schimb exista un sindrom de colon iritabil sau flora intestinala este alterata de consumul excesiv de antibiotice, antiinflamatoare, E-uri si tot felul de coloranti, conservanti artificiali, atunci este posibil ca berea sa baloneze.

Atentie! Nu confundati balonarea de la bere cu burta de bere, care se formeaza in urma unui consum constant, care depaseste nevoile calorice zilnice ale corpului. Din pacate, berea, ca si fructele, pastele si carbohidratii mancati seara, se depune pe abdomen.

Daca ai probleme cu grasimea de pe burta sau ai aflat ca ai un ficat gras in urma unei ecografii, te sfatuiesc sa reduci serios consumul de bere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#bere fara sa te ingrasi, #cum sa bei berea , #silueta