7 dintre cele mai comune neadevaruri despre slabit

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 07:00
4880 citiri
7 dintre cele mai comune neadevaruri despre slabit
Foto: livescience

Preocuparea pentru slabit a fost intotdeauna mai mare vara, mai ales in randul femeilor, pentru ca, si daca nu ajung la mare, cel mai probabil merg la un strand macar de cateva ori. Iar asta presupune afisarea in costum de baie.

Pe baza parerilor mai multor cercetatori, LiveScience a intocmit o lista cu sapte dintre cele mai comune mituri legate de slabit.

1. Alimentele care nu contin grasimi duc la un corp fara tesut adipos

In anii '80 au aparut noi recomandari legate de slabit care presupuneau diete cu un nivel redus de grasime. Insa, abia de curand s-a descoperit de ce acestea erau o mare greseala. Grasimile sunt esentiale pentru functionarea optima a creierului, a inimii, a pielii si a altor organe majore, precum si pentru absorbita multor vitamine. In plus, ele sunt bune si pentru slabit.

Digerarea grasimilor suprima grelina - hormonul care determina aparitia senzatiei de foame - in timp ce stimuleaza eliberarea de peptide, substante care te fac sa te simti satul. Mai mult, o cantitate moderata de grasimi consumata poate reduce indicele glicemic general al unei mese, ajutandu-te sa te simti satul mai mult timp.

2. Batoanele energizante te ajuta sa slabesti

Batoanele energizante si, in general, alimentele procesate, pot sabota chiar si cea mai strasnica dieta, unul dintre motive fiind acela ca sunt foarte usor de absorbit. Concret, alimentele procesate pot fi privite ca alimente partial digerate, ceea ce inseamna ca permit intestinelor sa conserve energie si sa incurajeze cresterea in greutate.

In schimb, alimentele cat mai intregi, crude, putin procesate pot consuma o cantitate considerabila de energie pentru a fi digerate. De aceea, evitarea produselor procesate este importanta pentru slabit.

3. Mancatul foarte des va stimula metabolismul si te va ajuta sa slabesti

Daca lasi sa treaca prea multe ore fara sa mananci nu este bine, dar, de asemenea, daca treci in extrema cealalta si mananci foarte des, cel mai probabil te vei ingrasa.

Obiceiul de a manca oricand si orice, fara respectarea celor trei mese principale si a gustarilor dintre ele poate dezechilibra ceasul intern, facand aproape imposibila instalarea senzatiilor de foame sau satietate. Daca nu iti mai amintesti care a fost ultima data cand ti-a fost foame, nu prea e bine. Si asta pentru ca mancatul nu se mai face ca raspuns la nevoile corpului, asa cum ar fi normal.

4. Grasimile saturate determina aparitia celulitei

Celulita nu este o grasime diferita de oricare alta din corp; e vorba doar ca unele grasimi sunt stocate ca si celulita in anumite parti ale corpului. Iar orice exces de grasime corporala este cauzat de un exces de calorii, indiferent daca acestea vin din grasimi sau din dulciuri, spre exemplu.

In plus, grasimile saturate, adica cele gasite in special in produsele animale, au multe functii importante, cum ar fi sa ajute organismul sa foloseasca acizii omega 3 si calciul, sa stimuleze sistemul imunitar si sa protejeze organele majore de boli (dar nu consumate in exces, deoarece pot avea chiar efecte negative asupra organismului). Iar, in mici cantitati, pot si sa ajute la slabit. Si asta pentru ca fac ca alimentele sa fie mai gustoase, ajutand la aparitia senzatiei de satisfactie mai repede.

Spre exemplu, decat sa mananci multa branza cu un continut redus de grasime, mai bine mananci putina cu continut integral de grasime si te vei simti mai satisfacut.

Specialistii sugereaza un consum de aproximativ 20 de grame de grasimi saturate pe zi. Un burger mic, spre exemplu, are cam 7 grame de grasimi saturate.

5. Poti sa mananci cat vrei daca faci exercitii fizice

Daca doar faci exercitii fizice si nu controlezi ce mananci, vei avea sanse mici sa slabesti. Exercitiile sunt benefice pentru sanatate si ajuta la mentinerea greutatii si la reglarea apetitului. Insa, de regula, nu sunt suficiente pentru a slabi daca nu reduci si din numarul de calorii consumate.

6. Berea te ingrasa

Putini stiu ca alcoolul are destul de multe calorii. Un gram de alcool are 7 calorii, in timp ce un gram de grasime are 9 calorii, iar proteinele si carbohidratii au 4 calorii pe gram. Dar un studiu realizat cu ajutorul a 19.220 de femei, pe parcursul a 13 ani, a aratat ca cele care nu consumau alcool aveau un risc mai mare de a deveni obeze comparativ cu cele care gustau regulat bere, vin sau lichior.

Desigur, era vorba de cantitati moderate, nu de excese. Acest studiu insa nu incurajeaza consumul de alcool pentru slabit, ci este doar o mentionare a unor cercetari.

7. Sucurile si bauturile dietetice ajuta la slabit

Multi cercetatori sunt de parere ca sucurile clasice, cele nedietetice, mai ales carbogazoase, contribuie la excesul de greutate, ca si cocteilurile si alte "bauturi sanatoase".

Iar in ceea ce priveste lichidele indulcite artificial artificiali, adica cele light, dietetice,acestea nu numai ca nu ajuta la slabit, dar pot determina organismul si sa castige in greutate, dupa cum au aratat mai multe studii. Una dintre explicatii este aceea ca indulcitorii artificiali stimuleaza poftele pentru alimente foarte bogate din punct de vedere caloric.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

5 fructe bogate în zahăr, de evitat în curele de slăbire
5 fructe bogate în zahăr, de evitat în curele de slăbire
Fructele au un conținut bogat de vitamine și minerale, însă unele dintre ele au și o cantitate importantă de zahăr. De aceea, este mai bine să nu exagerezi cu consumul acestora, căci pot...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#slabit, #mituri slabit, #neadevaruri slabit, #mituri comune slabit, #neadevaruri comune slabit , #slabire