Alimentele procesate, cauza ingrasarii? Ce-ar mai trebui sa stii despre ele

Luni, 25 Martie 2013, ora 15:48
6020 citiri
Alimentele procesate, cauza ingrasarii? Ce-ar mai trebui sa stii despre ele

A consuma mai putine alimente supuse proceselor de transformare din industria alimentara este util nu doar pentru pastrarea sanatatii, ci si a greutatii.

Atunci cand se doreste pierderea kilogramelor in plus, majoritatea apeleaza la regimurile de slabire, care garanteaza rezultate imediate. Insa acestea nu sunt fara riscuri si, in plus, sunt si foarte restrictive, potrivit Regimes maigrir.

O alta varianta, care presupune insa schimbarea modului de alimentatie pe termen lung, consta in privilegierea alimentelor sanatoase si renuntarea la multe dintre cele procesate (bogate in calorii, prea dulci si prea grase, de cele mai multe ori). Acest mod de hranire duce la reducerea treptata a greutatii, in deplina siguranta, iar kilogramele in plus nu se vor mai grabi sa revina la loc.

Ce sunt alimentele procesate

Alimentele procesate, numite si "hrana industriala", sunt cele pe care le gasim ambalate, pe rafturile din supermarket sau din oricare magazin alimentar. Acestea au fost modificate in raport cu starea lor naturala, fiind adaugati diversi conservanti, pentru a rezista si a fi practice in procesul comercializarii.

De ce nu sunt bune pentru sanatate si de ce ne ingrasa

Producatorii din industria alimentara, chiar si cei cu bune intentii, nu au alta solutie decat de a apela la metodele cunoscute pentru a conferi alimentelor arome delicioase si un termen de valabilitate mare.

Aceasta presupune adaugarea din belsug de diverse substante chimice pentru conservare, pentru potentarea gustului, pentru inlocuirea aromelor naturale care se pierd in timpul procesului de fabricare. Sarea si zaharul fac parte dintre adaosurile obisnuite in cadrul acestei prelucrari.

Rezultatul? Produsele procesate contin doar in mica masura nutritientii necesari organismului. Corpul nostru nu se lasa pacalit de toate aceste "alimente goale", creierul inregistreaza situatia ca o "privare de hrana", ceea ce conduce la doua efecte: corpul isi face rezerve, stocand sub forma de grasimi caloriile din aceste alimente, iar pe de alta parte apare o nevoie crescuta de a consuma tot mai mult de astfel de produse.

Consecinta? Acul cantarului incepe sa arate tot mai mult, insa si sanatatea are de suferit. Sa nu uitam ca obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare au explodat dupa introducerea in masa, in alimentatie, a acestor produse procesate.

Orientarea catre alimentele neprocesate

Pentru a pierde in greutate in mod eficient, specialistii recomanda orientarea catre alimente bogate in nutrienti (ex: cereale integrale, fructe, legume) si reducerea celor bogate in calorii si sarace in nutienti.

Avem la indemana o varietate de alimente "optime" pe care le putem include in meniul zilnic:

- proteine de origine animala: oua, carne slaba, lactate

- proteine de natura vegetala: fasole, mazare, linte, nuci, alune

- uleiuri presate la rece, dintre care ar trebui sa-l privilegiem pe cel de masline

- legumele si fructele de sezon, bogate in fibre si vitamine

- produse din cereale integrale

Cum putem evita hrana procesata

Desigur ca aici este o mare provocare pentru omul modern, mereu in criza de timp. Cum poti refuza sa alegi dintr-o asemenea varietate de produse, gata pentru consum, care de care mai frumos ambalate si mai atragatoare?

Iata cateva sugestii:

- Cand ajungeti la la supermarket, mergeti in primul rand la raioanele cu produse alimentare proaspete: incercati sa va faceti "plinul" aici, apoi sa vizitati partea cu alimente procesate.

- Cand ajungeti in fata unei cutii de conserve, a unei sticle de suc, a unor dulciuri ambulate in cele mai atragatoare moduri, intrebati-va daca va puteti dispensa de ele.

- Faceti-va timp pentru a va pregati masa. Studiati retetele culinare, alegeti-le pe cele unde se adauga mai putine grasimi si mai putin zahar. Sanatatea va avea de catigat, iar silueta cu siguranta se va subtia in timp.

Unii oameni își atacă zilnic corpul și creierul, fără să știe: Un obicei duce la boli de inimă și demență
Unii oameni își atacă zilnic corpul și creierul, fără să știe: Un obicei duce la boli de inimă și demență
Un grup de oameni de știință din Statele Unite și Australia, care a condus o amplă cercetare publicată în British Medical Journal din luna februarie 2024, a dezvăluit că unii oameni își...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#alimente procesate sanatate, #riscuri hrana industriala, #renuntare alimente procesate slabire, #alimente procesate efecte, #alimente procesare ingrasare , #slabire