Cum sa slabim sanatos si sa evitam scurtaturile - Cat trebuie sa mancam la fiecare masa

Luni, 25 Iulie 2016, ora 08:12
44523 citiri
Cum sa slabim sanatos si sa evitam scurtaturile - Cat trebuie sa mancam la fiecare masa
Foto: Arhiva personala/Camelia Olteanu

Pentru ca e vara, perioada concediilor la mare, multi dintre noi se gandesc sa dea rapid jos cateva kilograme, pentru a arata bine in costumul de baie. Multi prefera sa manance in aceasta perioada fructe, convinsi fiind ca asa vor slabi. Ajuta ele sau nu? Si daca da, in ce conditii?

Potrivit nutritionistului Camelia Olteanu, procesul de slabire sanatos nu se petrece de pe o zi pe alta. Daca chiar ne dorim sa dam jos cateva kilograme, putem incerca sa mancam disociat pe mese, sa nu amestecam la aceeasi masa glucidele cu lipidele si proteinele. Aceasta strategie poate fi pastrata, cu efecte bune, pe termen lung.

Altfel, rezultate miraculoase, fara efect de yo-yo, nu prea exista. "Un numar mare de persoane apeleaza la ajutorul nutritionistului cand se apropie un eveniment important in viata lor, gen nunta, botezul copilului, plecarea in concendiu. Din pacate, ele nu vor sa inteleaga ca procesul de slabire sanatos nu se petrece de pe o zi pe alta si ce este mai important, greutatea atinsa trebuie mentinuta o perioada lunga de timp, eventual, toata viata.

De fiecare data cand slabim, pierdem masa grasa, dar si ceva masa musculara si de fiecare data cand ne ingrasam, crestem doar tesutul adipos (masa grasa), ajungand sa cantarim in final mai mult, chiar cu cateva kilograme, comparativ cu greutatea initiala".

E drept insa ca exista cateva alimente care tin cu silueta. Poate n-ar fi rau sa ne amintim de ele mai des. "In cazul in care dorim sa slabim, trebuie sa optam pentru o alimentatie sanatoasa, alcatuita din carne slaba (pasare, peste, porc slab, vita slaba), lactate sarace in grasime, legume, fructe (cu moderatie), cereale si cat mai multa apa.

Sa evitam 'bombele calorice' (dulciuri, covrigi, produse de patiserie, bauturi carbogazoase dulci, bauturi alcoolice, bere etc.) ", e sfatul specialistului pentru cititorii Ziare.com.

Nu doar in aceasta perioada ar trebui sa mergem la sala. Un abonament anual la tenis, inot, este o investitie pe termen lung, afirma Camelia Olteanu. "Pentru a accelera procesul de pierdere in greutate este necesar si exercitiul fizic. Practicarea unui sport (tenis, inot, alergari etc.) sau cumpararea de abonamente anuale la o sala de fitness sunt vitale si pentru mentinerea greutatii dorite, nu numai pentru a avea o sanatate optima", arata specialistul.

"Stilul de viata sanatos trebuie respectat toata viata, nu este ceva de care ne amintim de cateva ori pe an, pe perioade scurte", atrage atentia Camelia Olteanu. "De multe ori dorinta de a slabi pentru ca mergem in concediu este determinata de gandul ca vom chefui si ne vom infrupta cu tot ce are mai bun bucataria specifica locului vizitat. Sunt persoane care se ingrasa si 10 kg intr-o saptamana petrecuta la ultra all-inclusive", mai spune nutritionistul.

Si fructele ingrasa!

Incercand sa o luam pe scurtatura, multi dintre noi incercam sa slabim si alegem sa rontaim in aceasta perioada fructe, indiferent de ora, spunandu-ne ca sunt de preferat altor alimente si ca nu au cum sa ne ingrase. In realitate, insa, si acestea, consumate in exces si la ore nepotrivite, pot sa faca rau. Potrivit nutritionistului, acestea ar trebui consumate mai cu seama la primele ore ale zilei, pe stomacul gol.

"Recomand ca prima masa a zilei, dimineata bineinteles, sa fie alcatuita din fructe proaspete si de sezon. Fructele mancate pe stomacul gol se digera foarte bine, plus ca ne hidrateaza, ne vitaminizeaza, ne mineralizeaza si ne energizeaza. Datorita continutului bogat in fibre, ajuta la combaterea constipatiei".

Mancate seara, acestea nu doar ca nu ne ajuta, dar chiar ingrasa si ne pot tulbura somnul. "Nu sunt recomandate seara, inainte de culcare deoarece pot produce insomnie celor predispusi. Datorita glucidelor continute, vor duce la cresterea greutatii.

Seara organismul nostru nu are nevoie de energie suplimentara deoarece nevoia energetica scade", explica nutritionistul.

Alte momente ale zilei cand se recomanda consumul de fructe sunt la mijlocul diminetii si al dupa-amiezei, cand, fiziologic, avem o usoara hipoglicemie, manifestata cel mai adesea prin nervozitate sau somnolenta, iritabilitate, dureri de cap, pofta de "ceva bun".

Cat despre alimentele bogate in glucide si grasimi, cum sunt dulciurile, daca nu ne putem abtine, ar fi bine sa fie consumate in prima jumatate a zilei, pentru a putea fi metabolizate pana seara.

Cat trebuie sa mananci la fiecare fiecare masa

Intrebata cate mese e ideal sa avem pe zi, Camelia Olteanu ne-a explicat ca 3 mese principale si 2 gustari. "Micul dejun sa contina aproximativ 30% din cantitatea de kilocalorie stabilita pentru intreaga zi, pranzul 40%, cina 20% iar gustarile, fiecare cate 5%", afirma specialistul.

In ceea ce priveste aportul caloric, diferentiat pe sexe, in cazul persoanelor cu greutate normala, care muncesc la birou, dar care fac sport de doua sau trei ori pe saptamana, acesta ar trebui sa fie de 1.850 kcal/ zi in cazul femeilor si de 2.500 kcal in cazul barbatilor.

"Este bine sa cunoastem, in mare, valoarea energetica (nr. de kcal/100 g produs) a alimentelor pe care le consumam in mod frecvent, dar sa ne ferim sa devenim dependenti de calcularea kilocaloriilor, mai ales ca importante sunt natura caloriilor si asocierea alimentelor.

Exemplu: o ciocolata de 100 g are in jur de 500 kcal, dar este gresit sa consideram ca putem sa ne incadram in 1.850 kcal/ zi mancand 2 tablete de ciocolata si restul de 850 kcal sa fie din legume, fructe, carne", atentioneaza nutritionistul.

Cu alte cuvinte, mai greu cu "scurtaturile"! Ar trebui sa ne gandim, daca nu la sanatatea noastra, macar la cum vom arata in costumul de baie inca din toamna.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#slabire sanatoasa nutritionist, #fructe ingrasa, #fructe dimineata stomacul gol, #fructe digestie, #numar mese zi, #necesar caloric femei barbati, #barbati femei calorii zi , #slabire