8 probleme grave care apar atunci cand nu dormi suficient

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 07:02
11656 citiri
8 probleme grave care apar atunci cand nu dormi suficient
Prevention

Somnul are un rol important pentru organism, desi multi dintre noi il pun deseori la finalul listei de prioritati, renuntand mai usor la acesta decat la unele sarcini de serviciu, spre exemplu.

Daca te numeri printre aceste persoane este bine sa stii ca, atunci cand nu dormi suficient, riscul de a dezvolta anumite afectiuni, de la gripa pana la boli de inima sau diabet, este mai mare. Specialistii recomanda 7-9 ore de somn in fiecare noapte.

Pentru a te lamuri de ce este atat de grav sa nu dormi cat trebuie, online.prevention.com a intocmit o lista cu cele mai frecvente probleme care apar din aceasta cauza.

1. Te ingrasi

Prea putin somn ar putea dezechilibra nivelul hormonilor care regleaza apetitul, determinandu-te sa ai mai multe pofte pentru alimentele foarte grase si bogate in carbohidrati si sa vrei sa consumi mai multe calorii decat are corpul nevoie.

Un studiu a scos la iveala ca aceia care au petrecut doua nopti fara sa doarma suficient aveau un nivel mai mare al hormonului foamei - grelina, si unul mai mic al celui responsabil cu senzatia de satietate - leptina. In timp, perioade mari de nesomn pot duce la o crestere in greutate semnificativa.

2. Devii mai sensibil la virusi

Cei care dorm mai putin de sapte ore pe noapte sunt de trei ori mai predispusi riscului de a raci. In plus, acestia au de doua ori mai putini anticorpi deoarece lipsa somnului slabeste sistemul imunitar.

3. Poti face diabet

Potrivit unui studiu, dupa sase zile de somn insuficient oamenii dezvolta o rezistenta la insulina - hormonul care ajuta la transportarea glucozei la celule.

Totodata, un alt studiu a demonstrat ca cei care dormeau mai putin de sase ore pe noapte, spunand ca asa dorm de mult timp, aveau probleme in metabolizarea corecta a zaharului.

Aceste nereguli in functionarea organismului ar putea provoca aparitia diabetului de tip 2.

4. Esti intr-un stres aproape permanent

Atunci cand somnul este mai putin decat ar trebui, hormonul stresului, cortizolul, este secretat in cantitati mai mari, ceea ce duce la cresterea riscului de a deveni hipertensiv sau de a face boli de inima ori diabet.

5. Gandesti mai greu

Dupa o noapte cu neodihna gandesti mai greu, iti scade viteza de reactie si te simti mai trist. Toate acestea iti influenteaza aproape orice activitate pe care o faci in timpul zilei, mai ales sofatul.

6. Arati mai batran

Lipsa somnului provoaca aparitia cearcanelor si scade productia de colagen, cauzand adancirea ridurilor. In plus, mai multe analize au aratat ca, in timpul noptii, rata de refacere a celulelor este de opt ori mai mare decat in timpul zilei.

7. Simti durerea mai intens

Toleranta la durere scade in zilele in care nu te odihnesti atat cat ar trebui, facandu-te sa te simti si mai rau in cazul in care ai anumite afectiuni cum ar fi cele reumatice.

8. Esti mai predispus la riscul de a face cancer

Somnul insuficient poate cauza dereglari hormonale si metabolice care au legatura cu aparitia unor tipuri de cancer, anuland beneficiile exercitiilor fizice in acest sens.

Daca vrei sa reusesti sa dormi aproximativ opt ore pe noapte, iata cateva sfaturi care te pot ajuta:

- mergi la culcare cu 15 minute mai devreme, in mod gradual, pana ajungi la o ora acceptabila;

- stinge luminile in casa cu aproape o ora inainte sa te bagi in pat si incepe rutina care ii aduce aminte corpului ca in curand va veni timpul pentru somn (spala-te pe dinti etc.);

- evita sa te uiti la tv sau sa stai in fata computerului;

- mediteaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#probleme lipsa somn, #probleme somn insuficient , #somn