8 sfaturi pentru a adormi mai usor

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 17:16
3607 citiri
8 sfaturi pentru a adormi mai usor

Ai probleme in a adormi? Lipsa somnului afecteaza starea de spirit, productivitatea si eficienta la serviciu si duce chiar la probleme in casnicie. Asadar, cateva sfaturi pentru a adormi mai repede sunt foarte utile.

Iata ce ne recomanda Michael Breus, psiholog si autor al cartii "The Sleep Doctor's Diet Plan".

1. Numara invers de la 300 din 3 in 3

Unul dintre cele mai comune motive pentru dificultatile de a adormi este neputinta de a "opri" creierul. Printre varietatile de tehnici de distragere se afla si numaratul invers de la 300 din 3 in 3. Este atat de complicat din punct de vedere matematic incat nu mai poti face nimic altceva, explica psihologul.

El mai sugereaza si tinerea unui jurnal al grijilor. Pe o parte a unei foi de hartie scrii ce te ingrijoreaza, iar pe cealalta parte scrii solutia, care poate fi si stabilirea unei date la care sa analizezi problema mai bine.

2. Reducerea consumului de cafea

Dupa ora 14.00 nu mai trebuie sa consumam cafea, spune specialistul. Multi dintre noi nu sunt constienti ca efectul cofeinei dureaza pana la opt ore si ne afecteaza nu doar capacitatea de a adormi, dar si calitatea somnului.

3. O baie fierbinte

O baie fierbinte cu 60 - 75 de minute inainte de a adormi face minuni. Apa trebuie sa fie mai calda de 38 de grade Celsius si baia trebuie sa fie mai lunga de 20 de minute.

Baia relaxeaza musculatura si creste temperatura corpului. Acest lucru este important pentru ca dupa baie temperatura corpului incepe sa scada si transmite creierului semnalul de a elibera melatonina, un hormon care ajuta la a adormi.

4. Nu face sport cu cateva ore inainte de a adormi

Activitatea fizica este foarte buna pentru somn, dar psihologul spune ca este dificil pentru corp sa se relaxeze dupa sport. El recomanda orele de sport in prima parte a zilei.

5. Nu lasa copiii si animalele in pat

Copiii si animalele te pot trezi in mijlocul noptii si iti afecteaza somnul.

6. Pat confortabil

Cateodata, o saltea confortabila poate fi secretul pentru un somn linistit.

7. Dormi intr-o camera racoroasa

Potrivit lui Breus, cel mai bine e sa dormi intr-o camera unde temepratura este de intre 18 si 23 de grade Celsius, iar temperatura patului de intre 27 si 30 de grade Celsius.

8. Ultima masa trebuie sa fie cu trei ore si jumatate inainte de a adormi

Organismul nu este facut sa digere mancarea stand intins, ci asezat sau in picioare.

Citeste mai multe despre 8 sfaturi pentru a adormi mai usor pe Think Outside the Box.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sfaturi adormit usor, #insomnie remedii, #sfaturi insomnie , #somn