In sfarsit a venit momentul in care mergi la culcare, pe care l-ai asteptat jumatate de zi. Te pravalesti obosit, insa somnul intarzie sa vina. Te intorci de pe o parte pe alta, privesti in tavan, asculti greierii (daca ai noroc), insa nimic altceva nu se intampla.
Motivele pot sa fie mai multe, inclusiv o
dieta inadecvata. Exista
alimente care induc o stare de somnolenta si care te ajuta sa dormi toata noaptea si altele care te fac sa contempli incaperea in intuneric, uneori chiar pana cand se ivesc zorii, conform
Huffington Post. Iata de ce ar trebui sa te feresti si ce ar trebui sa-ti cumperi mai des de la piata:
Pentru un somn odihnitorBananeleBananele sunt pline de magneziu si potasiu, nutrienti care au un efect natural de
relaxare a muschilor. In plus, ele contin un aminoacid care induce somnul, numit triptofan, care mai apoi se transforma in serotonina si melatonina. Serotonina este un neurotransmitator care ajuta la relaxare, melatonina facandu-te somnoros.
Ii ia cam o ora triptofanului sa ajunga la
creier, asa ca gandeste-te cand este bine sa consumi fructul.
ProteineleProteinele te ajuta sa dormi mai bine, scapandu-te si de arsurile de stomac. Ce poti sa mananci la ultima masa din zi? Incearca 2 felii de carne slaba sau branza, un ou fiert tare si un fruct proaspat.
MigdaleleMigdalele abunda in
proteine si ofera si doza zilnica de magneziu, ajutand la relaxarea musculara si la un somn linistit. Mesteca o mana de migdale seara sau pune niste unt de migdale pe o felie de paine.
LapteleUn pahar de lapte cald iti asigura vise frumoase si un somn linistit, ca de copil. Contine triptofan, care are aproape un efect sedativ. In plus, este o sursa buna de calciu, care ajuta la reglarea productiei de melatonina. Daca nu poti sa dormi sau te trezesti in miezul noptii, ridica-te din pat si bea niste lapte, in care poti sa pui si putina miere.
CireseleCiresele sunt unele dintre putinele surse naturale de melatonina, fiind tocmai bune de consumat seara. Daca a trecut seozunul lor, le poti consuma si inghetate sau uscate, dar fara zahar adaugat.
CeaiulCeaiul verde contine teanina, care ajuta la reglarea somnului, dar toate varietatile sunt destul de bune pentru a induce o stare de relaxare si somn, cu conditia sa nu contina cafeina.
Terciul de ovazUn singur bol de terci de ovaz ofera calciu, magneziu, fosfor, siliciu si potasiu, toate acestea inducand o stare de somnolenta. Nu adauga indulcitori, insa, caci acestia iti dau energie si iti strica odihna.
Alimente care iti fura somnulMancarea bogata in grasimiBurgerii si cartofii prajiti, de exemplu, te vor molesi in prima faza, furandu-ti din oxigenul care ar trebui sa ajunga la creier. Insa cercetarile arata ca mancand astfeld e alimente seara vei dormi mai putine ore si vei fi mult mai agitat in somn. Mesele pline de
calorii si grasimi inrautatesc digestia si produc arsuri de stomac. Daca planuiesti sa ai o cina copioasa, ai grija ca asta sa se intample cu cel putin 3 ore inainte sa mergi la culcare.
CafeinaEste bine ca dupa-amiaza sa te abtii de la cafeina, mai ales daca vezi ca aceasta substanta interactioneaza serios cu capacitatea ta de a dormi. Nu doar la cafea trebuie sa ai grija, ci si la ceaiuri,
ciocolata, guma de mestecat si anumite medicamente.
Totusi, cafeina este metabolizata diferit de fiecare in parte, asa ca este posibil ca pe unii oameni sa nu ii afecteze.
AlcoolulPoate ca initial alcoolul iti provoaca somn, dar calitatea acestuia va fi in mod clar mai scazuta. In primul rand, somnul va fi fragmentat, deci in niciun caz odihnitor.