Ascunsele secrete din lumea viselor

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 09:50
9700 citiri
Ascunsele secrete din lumea viselor
Foto: Infoniac

Textele antice se refera atat de frecvent la vise, incat este probabil ca si omul preistoric sa fi visat.

In orice caz, descoperirile arheologice arata ca, in timpul dinastiei a X-a, cu peste patru milenii in urma, egiptenii credeau ca visele pot prevesti viitorul si chiar isi facusera un indreptar tematic.

Visul celor sapte vaci

Textul Vechiului Testament se refera de mai multe ori la vise, cel mai notoriu fiind acela al faronului care visase sapte vaci grase inghitite de sapte vaci slabe. Dupa ce le-au inghitit pe cele grase, acestea tot slabe au ramas.

Prezicatorul Iosif, care era un fel de consilier pentru visele faraonului, i-a prevestit ca vor veni sapte ani imbelsugati, urmati de sapte ani secetosi, cu foamete mare. Prezicerea s-a implinit si a ramas in legenda.

In Grecia Antica, Socrate definea visul ca fiind o stare unde se implinesc si devin realitate dorintele jenante sau rusinoase din timpul zilei. Mai tarziu, Hipocrate a lansat ideea ca, prin vis, corpul isi exprima suferintele si a incercat sa foloseasca visele pentru a descoperi in ce zona sufera corpul si a pune astfel diagnosticuri.

In anul 590, papa Grigore cel Mare a incercat sa sistematizeze cunostintele in materie, elaborand o lucrare, destinata sa grupeze visele in trei categorii: cele provocate de foame sau opulenta, cele de origine diabolica si cele de provenienta divina.

Din punctul lui de vedere, numai acestea din urma trebuiau tolerate de credinciosi, iar primele doua se cuvenea sa fie evitate prin post si credita.

Cercetarile mai noi

In Evul Mediu au abundat cercetari pe tema viselor, dar toate erau lipsite de temei sau tendentios subordonate dogmelor religioase. Abia in 1886, W. Robert incearca o abordare relativ stiintifica, sustinand ca visul este un proces necesar pentru a mentine functiunile creierului in timpul somnului. Daca omul n-ar visa, el ar muri.

In epoca moderna, doua scoli de psihologie au permis patrunderea in tainele acestui univers: cea rezultata din psihanaliza lui Sigmund Freud si cea provenita din psihologia analitica a lui Karl Gustav Jung, amandoua notabile.

Incepand cu anul 1950, neurofiziologia si-a propus sa efectueze studiul complet, descriptiv si functional al creierului. Studiul a inclus visul. Somnul insusi a fost clasificat pe perioade: superficial, adanc sau aflat in trezire. Visul depinde de profunzimea somnului, existand si perioade de somn fara vise.

Explicatii, dar nu previziuni

Cercetarile sunt departe de a fi epuizate si poate tocmai de aceea variantele empirice care cauta sa explice sensul visului nu lipsesc nici astazi. Asemenea exemple sunt uneori interesante si chiar par a avea un suport logic - sustine Big Picture, enumerand:

1. Boala. Omul se viseaza bolnav, atunci cand este cuprins de ingrijorare. Poate fi vorba chiar de o persoana bolnavicioasa, dar nu li se prea intampla bolnavilor sa se viseze bolavi.

2. Agresiune. Cine se viseaza agresat denota ca se simte lipsit de aparare. Are nevoie sa fie protejat.

3. Accident auto. Asemenea vis nu exprima nimic altceva decat faptul ca persoana traieste in mediul urban. Este sigur ca in antichitate nu visa nimeni accidente auto.

4. Te scufunzi. Visul denota senzatia de solitudine si teama de a nu fi ajutat de nimeni la nevoie.

5. Prabusire. De cele mai multe ori, senzatia de prabusire este determinata de lentoarea perioadei de trezire. Ar putea sa nu semnifice nimic. S-a constatat totusi ca persoanele timide se viseaza prabusindu-se in gol.

6. Iti cad dintii. Asemenea vis este frecvent. El denota o stare de insingurare si chiar dezgust fata de propria persoana.

7. Ratacire. Cei care, in vis, nu stiu incotro s-o apuce, nu stiu unde trebuie sa mearga sau simt lipsa unei destinatii se afla de obicei sub influeta starii de stres din timpul zilei.

8. Te visezi student, in sesiune. Este un mod de a reflecta in trecut problemele actuale de seviciu, atunci cand ele produc o puternica incarcatura emotionala.

9. Dezbracat, gol pusca, in fata unei multimi. Exista astfel de vis si se spune ca el denota ingrijorarea ca ti-ar putea afla altii secretele intime.

Mai exista si alte multe asemenea interpretari. Toate insa sunt legate de incarcatura emotionala si nu par capabile sa prezica ceva despre viitor. Viitorul ramane o enigma pentru toti talmacitorii din lume, cu atat mai mult cu cat insusi faimosul calendar mayas, in care am avut atata incredere, ne-a deceptionat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#interpretare vise, #dictionar vise, #vis prezicere viitor , #somn