Cand ar trebui sa ne dea de gandit insomniile?

Duminica, 27 Martie 2011, ora 18:29
8813 citiri
Cand ar trebui sa ne dea de gandit insomniile?
Foto: Arhiva

In mod obisnuit, la varste tinere, cand suntem in forma maxima, asociem lipsa somnului cu petrecerile, cluburile si dansul pana dimineata, urmate de odihna recuperatoare in cursul zilei urmatoare.

"Adevaratele tulburari ale somnului inseamna mai mult decat somnolenta a doua zi. Lipsa unui somn de calitate poate duce la aparitia de accidente, scade performantele fizice si intelectuale si afecteaza relationarea cu ceilalti.", avertizeaza Dr. Ion Bulacu, medic psihiatru la Spitalul Militar de Urgenta din Pitesti, pentru Ziare.com.

Insomnia - fenomen trecator sau simptom de boala

Toata lumea are parte de afectari periodice, ocazionale, ale cantitatii si/sau calitatii somnului. In situatia in care nu reusim sa adormim pentru ca avem in minte o problema care ne framanta sau o sarcina dificila la serviciu, pentru ca suntem raciti si tusim sau avem febra, dupa ce toate acestea trec vom avea parte din nou de nopti cu somn odihnitor, revigorant, suficient cantitativ.

Daca avem insa probleme regulate cu somnul, daca ne simtim in mod constant adormiti peste zi si daca nu ne putem concentra, lucrurile devin serioase si ne pot perturba munca, relatia cu familia si chiar ne pot pune in pericol viata.

Cand trebuie sa ne ingrijoreze episoadele de insomnie

Modul in care ne comportam ziua este un foarte bun indicator despre severitatea insomniilor. Episoadele de insomnie care trebuie sa ne alerteze si sa ne determine sa solicitam ajutor sunt urmate de somnolenta peste zi, de iritabilitate, de scadere a capacitatii de concentrare si a vitezei de reactie.

Ne este dificil sa nu atipim cand stam pe scaun sau in fotoliu, cand citim sau privim la televizor. De asemenea, apar explozii inexplicabile de nervozitate si simtim nevoia sa consumam bauturi cu efect psihostimulant (cafea, ceai, bauturi energizante).

Dr. Bulacu avertizeaza ca "in multe cazuri, insomnia nu este un semnal de alarma doar in privinta tulburarii somnului, ci poate acompania o tulburare afectiva (fie un episod depresiv, fie unul maniacal), o simptomatologie anxioasa sau o tulburare asociata expunerii la stres."

Insomnii putem avea si cand urmam diverse tratamente medicamentoase (diuretice, tratamente hormonale, unele antidepresive, antihipertensive) sau cand suferim de diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arteriala, alergii, astm, boala de reflux gastro-esofagian etc.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Vestea buna data de medic este ca "insomniile nu trebuie sa fie percepute ca ceva permanent. Exista multiple modalitati de a ne asigura un somn de calitate, atat prin reguli de igiena a somnului, cat si prin terapie psihologica sau medicamentoasa."

Igiena somnului este un concept ce porneste de la indepartarea obiceiurilor daunatoare somnului. Daca avem probleme cu somnul trebuie sa eliminam sau macar sa scadem consumul de cafea, alcool sau tutun, iar mesele de seara trebuie sa fie reduse cantitativ. Este recomandabil sa ne obisnuim sa mergem la culcare la aceeasi ora in fiecare seara, dormitorul trebuie sa fie aerisit si sa ne asiguram ca orice sursa de lumina sau zgomot a fost indepartata.

Nu va panicati! Cea mai sigura cale de a ramane treaz vine din lipsa de speranta si din exagerarea catastrofica: "N-o sa dorm deloc toata noaptea!", "Maine o sa adorm la serviciu!" sau "De ce mi se intampla tocmai mie?". Chiar daca indepartarea gandurilor negative cere timp, rabdare si exercitiu, ne ajutam enorm daca ne ducem la culcare relaxati si increzatori.

Tehnicile de relaxare ofera organismului o cale de a scapa de incordare, eliminand stresul cu ajutorul odihnei fizice si mentale. Totodata, acestea ne ajuta sa adormim mai repede si sa revenim la somn daca ne trezim in timpul noptii. Ca parte a rutinei pregatirii pentru somn, ele pot include exercitii de respiratie profunda (abdominala), de relaxare musculara progresiva sau de meditatie.

Terapia cognitiv-comportamentala este o forma de psihoterapie ce trateaza problemele prin modificarea gandurilor disfunctionale sau distructive, a emotiilor si a tiparelor de comportament. Aceasta terapie imbunatateste somnul prin schimbarea obiceiurilor dinaintea culcarii, precum si prin controlul gandurilor care ne impiedica sa adormim.

Tratamentul medicamentos are o eficacitate ridicata in special in administrarile de scurta durata, cum ar fi in calatorii ce implica schimbarea fusului orar, la initierea terapiei comportamentale sau dupa perioade cu deprivare severa de somn.

"Daca este necesar ca aceste medicamente hipnoinductoare (care induc si mentin somnul) sa fie administrate pe perioade mai indelungate, este recomandata mai degraba administrarea la nevoie" decat cea zilnica", sfatuieste Dr. Bulacu, pentru Ziare.com.

Ce facem daca insomniile nu dispar

Medicul avertizeaza ca insomniile persistente sunt de obicei simptome ale unor probleme medicale sau psihologice nerezolvate si nu pot fi tratate doar prin utilizarea cronica, uneori abuziva, a somniferelor.

Din acest motiv, este esential ca tratamentul medicamentos al insomniei sa fie precedat de un consult psihiatric riguros si de o evaluare amanuntita a cauzelor medicale sau psihologice ale lipsei de somn.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#insomnie, #tulburari somn, #sfaturi insomnie , #somn