Ciudatenii despre vise

Marti, 15 Mai 2012, ora 20:27
10430 citiri
Ciudatenii despre vise

Atunci cand pui capul pe perna, vrei sa te odihnesti si sa uiti de tot stresul si agitatia de peste zi. Celulele creierului tau sunt, insa, cateodata, foarte active, asa ca produc vise ce par reale. Mai mult decat atat, se intampla uneori ca ele sa fie foarte agresive si sa te faca sa te trezesti agitat, obosit.

In plus, se spune ca visele au fel de fel de semnificatii, dar nu intotdeauna oamenii inteleg ce vrea sa le spuna subconstientul prin acestea. Iata cateva lucruri inedite despre vise, conform LiveScience:

Visele violente pot trada boli

De parca oricum nu ar fi infricosatoare cosmarurile in sine si felul cum te fac sa te simti, ele mai pot sa insemne si alte lucruri rele. Unii oameni reactioneaza fizic, in timp ce dorm, la ce viseaza, dand din maini, picioare si tipand. Asemenea vise violente pot trada dereglari la nivelul creierului, cum ar fi boala Parkinson sau dementa, conform unui studiu publicat in iulie 2010 in Jurnaul American de Neurologie.

Rezultatele sale arata ca stagiile incipiente ale bolilor neurodegenerative pot da astfel de simptome.

Cei care adorm mai tarziu sunt predispusi la cosmaruri

Daca adormi tarziu poti face intr-adevar o multime de lucruri pentru care nu ai timp ziua, dar exista si o multime de dezavantaje, dupa cum arata studiile in domeniu. Aceste persoane sunt mai predispuse la cosmaruri decat cele care adorm mai devreme, conform unui studiu din 2011.

In cadrul acestuia, 264 de studenti au spus daca viseaza sau nu urat, pe o scara de la 0 la 4, dovedindu-se ca media, in cazul celor care adormeau dupa miezul noptii, era de 2,10, fata de 1,23, a celor ce se culcau devreme.

Cercetatorii spun ca diferenta este una semnificativa, desi nu stiu inca sa determine cu certitudine de ce exista aceasta legatura intre ora de culcare si vise. O cauza poate fi aceea de crestere a nivelului de cortizol atunci cand somnul nu apare la ora potrivita. Nivelul sau creste cel mai mult dimineata, inainte de trezire, asa ca atunci pot sa apara cosmarurile.

Barbatii viseaza despre sex

La orele diminetii, cu putin timp inainte de trezire, barbatii viseaza mai mult despre sex decat o fac femeile, acestea fiind mai ghinioniste si mai predispuse la cosmaruri decat la vise erotice, dupa cum spune psihologul Jennie Parker, de la University of the West of England.

Ea a descoperit ca visele/cosmarurile pot fi grupate in 3 categorii: cele ce starnesc frica (in care esti alergat, urmarit, viata iti este amenintata), vise ce implica pierderea vietii cuiva drag sau vise confuze.

Iti poti controla visele

Visele seamana oarecum cu jocurile video, dupa cum spune psihologul Jayne Gackenbach, de la Universitatea din Canada, caci ambele reprezinta o alternativa la viata reala.

Astfel, persoanele care isi petrec ore intregi jucandu-se pe calculator pot avea o capacitate destul de mare de a-si controla visele, asta semanand cu ce fac in timpul jocurilor. Psihologul a condus un studiu in 2008, in urma caruia a aratat ca un cosmar se poate transforma intr-un vis lipsit de griji daca se poate face aceasta interventie intentionata.

De ce visam

Cercetatorii se intreaba dintotdeauna de ce oamenii viseaza, inca de la Sigmund Freud, care spunea ca aceasta este o modalitate de a ne satisface dorintele care in viata reala sunt neglijate, pana la alte speculatii care spun ca visele sunt doar un rezultat al starii REM.

In plus, studiile cele mai recente, precum cel realizat de psihologul de la Harvard Deirdre Barrett, spun ca in timpul viselor putem gasi rezolvari la probleme, pe care in timpul zilei nu le-am putea vedea. Somnul ajuta creierul sa gandeasca in afara normelor si sa fie mai liber, astfel incat creste nivelul creativitatii si apar solutii neasteptate.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#vise semnificatie, #vise insemnatate, #cosmaruri cauze, #vise urate cauze, #de ce visam , #somn