Cauze surprinzatoare care te fac sa te trezesti obosit

Sambata, 06 August 2011, ora 11:56
55818 citiri
Cauze surprinzatoare care te fac sa te trezesti obosit
Foto: definitionofwellness

Atunci cand nu poti dormi sau nu ai timp sa dormi cat ar trebui pentru a fi odihnit, este logic sa te simti frant a doua zi. Insa, atunci cand dormi suficient, dar totusi te trezesti destul de obosit, si se mai intampla si des, pot fi mai multe cauze care iti afecteaza somnul pe ascuns, fara sa iti dai seama.

Conform care2.com, iata cateva situatii de tulburare a somnului, cauzele lor si solutii pentru a le evita macar partial.

1. Dormi prost si te trezesti cu un gust neplacut

Gustul neplacut poate fi un semn al bolii de reflux gastroesofagian. Studii recente au aratat ca pana la 25% dintre cei care aveau un somn neodihnitor au fost diagnosticati cu aceasta afectiune. Insa, deoarece ei nu aveau simptome evidente ale acestei boli, cum ar fi arsuri pronuntate, nu erau constienti de aceasta. Iar refluxul gastroesofagian poate face ca organismul sa se trezeasca partial chiar si cand nu sunt arsuri.

In cazul in care ai aceasta boala, poti lua mai multe masuri pentru a o ameliora si pentru a dormi mai bine: nu manca cel putin cu doua ore inainte sa te asezi in pat pentru somn, evita sa consumi seara alimente si produse care provoaca hiperaciditate (alcool, ciocolata, sosuri grele, carnuri grase, mancaruri condimentate, citrice, rosii), slabeste in cazul in care ai o greutate destul de mare fata de cea normala, incearca sa iei medicamente antiacide.

2. Te trezesti des pentru a merge la toaleta

Conform unor estimari, 65% dintre adultii in varsta au parte de un somn neodihnitor din cauza faptului ca se trezesc des pentru a urina. In mod normal, organismul uman are un proces natural care face ca urina sa poata fi concentrata in timpul somnului, astfel incat sa putem dormi 6-7 ore fara sa fim treziti de nevoia de a merge la toaleta. Insa, pe masura ce imbatranim, devenim mai putin capabili sa retinem fluidul pe perioade lungi, din cauza unei scaderi in ce priveste cantitatea de hormoni antidiuretici.

Incearca sa nu consumi lichide si alimente bogate in lichide (cum ar fi supa sau pepene) cu cel putin trei ore inainte de culcare. Redu consumul de cafea si ceai (acizii din acestea pot irita vezica urinara) si nu consuma alcool, care este si diuretic. De asemenea, mergi la un medic pentru a verifica daca ai probleme legate de urinare (spre exemplu inflamarea prostatei, infectii ale tractului urinar, incontinenta urinara). In plus, si diabetul poate cauza urinari frecvente, ca si anumite medicamente cum ar fi cele de inima.

3. Scrasnesti (dintii)

Scrasnirea dintilor, cunoscuta oficial sub denumirea de bruxism, este o activitate neuromusculara subconstienta, care nu permite ca organismul sa se relaxeze suficient pentru somn. Doar 5% dintre cei care au aceasta problema devin constienti de ea, inainte ca un membru al familiei sa remarce acest lucru sau inainte ca dentistul sa observe o uzura a dintilor. De asemenea, inclestarea falcilor este tot o forma de bruxism, fiind si mai dificil de depistat. Daca te trezesti cu gatul intepenit sau dureros, poate fi insa un semn al acesteia.

Un stomatolog te poate ajuta in ambele situatii si, in plus, de ajutor poate fi si sa renunti sa mai mesteci guma in timpul zilei.

4. Te sucesti pe toate partile si te trezesti infasurat in asternuturi

In acest caz poate fi vorba de sindromul picioarelor obosite sau de tulburarea de miscare periodica a membrelor, care sunt direct legate de o lipsa a somnului, chiar daca deocamdata specialistii nu stiu exact si cum provoaca aceasta lipsa.

Mergi la un medic si spune-i ce te deranjeaza. De asemenea, ai grija sa ii spui si daca suferi de alte boli (diabetul, artrita, anemia, bolile tiroidiene si problemele de rinichi pot contribui la cele doua afectiuni de mai sus), si daca iei medicamente (si ce anume iei).

Totodata, poti incerca sa faci schimbari in alimentatie pentru a te asigura ca organismul primeste fier si vitamina B in cantitati suficiente (deficienta de fier si de folati a fost legata de sindromul picioarelor neobosite). Carnea rosie, spanacul si alte legume cu frunze verzi sunt surse bune pentru ambii nutrienti.

5. Te trezesti cu gura uscata sau cu o respiratie foarte urat mirositoare

Respiratul pe gura si sforaitul tulbura somnul prin intreruperea respiratiei (organismul nu primeste suficient aer pentru a se relaxa). Uita-te pe perna sau la colturile gurii dupa urme de saliva scursa in timpul somnului. Iar daca dormi cu cineva in pat, intreaba-l daca sforai sau respiri greu. Daca sforai foarte tare este posibil sa ai o problema mai serioasa in ce priveste intreruperea respiratiei in timpul somnului.

Incearca diferite metode care ajuta la ameliorarea sforaitului, cum ar fi folosirea unor benzi nazale sau a unor sprayuri saline, gasite in farmacii. De asemenea, daca bei alcool seara renunta la acest obicei, deoarece agraveaza sforaitul, iar daca ai ceva kilograme in plus straduieste-te sa mai slabesti (chiar si 4,5 kilograme in minus pot duce la o imbunatatire a calitatii somnului). Daca nu functioneaza nimic, atunci mergi la un medic pentru a verifica daca ai alte probleme cum ar fi apneea.

6. Dormi cu intermitente, te simti obosit tot timpul, si te trezesti cu gatul dureros sau inflamat

Apneea obstructiva in somn este o tulburare caracterizata prin intreruperea respiratiei pe durate de zece secunde sau chiar mai mult putin. De asemenea, o alta problema legata de respiratia in somn, dar mai moderata, este sindromul de rezistenta a cailor respiratorii superioare, caracterizat tot prin intreruperea respiratiei, dar pe durate mai mici, sub zece secunde. Din pacate, multi dintre cei care au astfel de probleme nu isi dau seama ca le au, mai ales ca multi cred ca apneea de somn se manifesta si prin sforait (nu este asa, multi dintre cei care au apnee nu sforaie). Cauta un otolaringolog care sa iti faca o consultatie.

7. Dormi toata noaptea, dar te simti ametit tot timpul sau ti se face somn in timp ce sofezi

Aceste semnale indica probleme in ce priveste ritmul circadian. Daca nu ai un program regulat de somn, stai pana tarziu seara folosind lumina artificiala, lucrezi in schimburi, folosesti computerul si alte aparate de acest gen in pat sau ai prea multa lumina in camera in timp ce dormi, atunci ritmul biologic intern poate fi tulburat.

Straduieste-te sa ai un program regulat de somn (expertii recomanda sa fie intre 10 seara si 6 dimineata sau intre 11 seara si 7 dimineata). Daca nu te simti suficient de sprinten dimineata, incearca sa iesi afara si sa faci o plimbare scurta, mai rapid. De asemenea, daca e posibil, stai departe de orice monitor - televizor, computer, iPad - cel putin o ora inainte de culcare. Sa citesti ceva te adoarme mai repede decat sa te uiti la televizor. In plus, ai grija sa opresti toate sursele de lumina din camera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#tulburari somn, #probleme somn, #trezit obosit, #cauze trezit obosit, #oboseala dimineata, #cauze oboseala dimineata , #somn