Cum sa iti aranjezi dormitorul pentru a te odihni cel mai bine

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 18:20
13755 citiri
Cum sa iti aranjezi dormitorul pentru a te odihni cel mai bine

Somnul este extrem de pretios, el fiind acela care iti da energia sa treci cu bine peste ziua ce urmeaza si sa lasi deoparte grijile, agitatia si stresul din ziua care tocmai s-a incheiat. Din pacate, el este de multe ori perturbat.

Factorii sunt numerosi, de la un partener care sforaie, zgomote din afara camerei, pana la felul in care este aranjat dormitorul. Iata cateva sfaturi oferite de Huffington Post despre cum ar trebui sa organizezi aceasta incapere pentru a te odihni cat mai bine cu putinta:

Culoarea peretilor

Aceasta trebuie sa aiba un efect calmant, fiecare persoana alegandu-si tonul care o relaxeaza cel mai mult. Opteaza pentru nuante mate, care sa nu iasa foarte mult in evidenta, astfel incat sa eviti o stare de agitatie.

Perna

Principalul rol al pernei este acela de a alinia coloana cu capul, astfel incat sa nu apara dureri musculare in timpul somnului. Daca ea este prea umflata, va impinge barbia spre piept sau va ridica prea mult capul spre tavan, ceea ce nu este recomandat. Daca dormi intr-o parte, iti va tine capul mai apropiat de umarul de sus, deci nu in conformitate cu restul coloanei.

Ar trebui sa ai mai multe perne la dispozitie, in functie de pozitia pe care vrei sa o adopti in fiecare noapte.

Asternuturile

Satenul si bumbacul sunt cele mai indicate, iar poliesterul trebuie evitat. Nu uita sa schimbi asternuturile o data pe saptamana, caci pe ele se aduna o multime de celule moarte, plus transpiratia. In caz contrar, este ca si cand ai purta aceleasi haine zile in sir.

Telefonul mobil

Multe persoane dorm cu telefonul mobil foarte aproape de ele. Asta nu este bine din mai multe puncte de vedere: lumina pe care o emana ecranul, undele nocive pe care le primeste organismul, telefoanele inoportune de la miezul noptii (macar noaptea inchide aparatul).

Lumina

In dormitor este mai bine sa ai lampi cu lumina difuza decat surse directe de lumina sau in tavan. Alege veioze cu becuri de maxim 45 de watti sau carora le poti regla luminozitatea. Tine intrerupatorul aproape de tine, astfel incat cand te hotarasti sa dormi sa nu trebuiasca sa te dai jos din pat, caci somnul poate fugi.

Ceasul cu alarma

Fara ceas probabil ca nici nu te-ai putea trezi dimineata, dar cele digitale pot raspandi o lumina deranjanta. In plus, daca te trezesti noaptea si vezi ca mai este o ora pana cand trebuie sa te ridici din pat, este posibil sa iti fie indusa o stare de anxietate si sa nu mai poti adormi. Inainte sa te culci, intoarce ceasul cu fata spre perete, astfel incat sa nu vezi cifrele.

Ferestrele

Cu cat reusesti sa blochezi mai bine sursele de lumina pe timpul noptii, cu atat vei reusi sa te odihnesti mai bine, caci organismul va produce melatonina.

Lumina de la stalpul de afara iti poate strica somnul, asa ca asigura-te ca ai draperii groase. Daca acest lucru nu este posibil, tine ochii acoperiti cu ochelari speciali conceputi pentru somn.

Televizorul

Televizorul nu are ce sa caute in dormitor. In plus, multa lume este tentata sa adoarma cu el deschis sau sa amane somnul tot butonand telecomanda.

Animalele

Veste rea pentru patrupedul tau, dar nu are ce cauta in dormitor. Studiile cercetatorilor de la clinica Mayo arata ca 53% dintre persoanele cu somn fragmentat aveau un animal de companie in dormitor care ii deranja, fara a fi constienti de asta. In 21% dintre cazuri era vorba de caini si in 7% de pisici.

In plus, persoanele predispuse la alergii sau cu astm vor avea probleme cu respiratia si nu se vor putea odihni optim.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#dormitor aranjare odihna, #dormitor odihnitor amenajare, #dormitor sfaturi somn odihnitor, #somn fragmentat cauze , #somn