Cum si de ce ar trebui sa faci pace cu Mos Ene

Luni, 27 Iulie 2009, ora 18:47
3855 citiri
Cum si de ce ar trebui sa faci pace cu Mos Ene

Chiar daca multi au probleme cu somnul in aceasta perioada (vezi canicula, criza si gandul la vacanta cu buget redus), sau poate tocmai de aceea, n-ar trebui sa pierdem din vedere beneficiile unui somn de calitate.

Nu sunt doar 5, 7,5 sau 8 ore pierdute, ci niste ore in care organismul tau se incarca. Da, exact ca si bateria de la telefonul tau mobil. Iata de ce nu ar trebui sa te privezi de cele cateva ore de odihna pasiva, conform cookinglight.com.

1. Somnul reduce riscul de imbolnavire

Daca somnul este indeajuns, hormonii numiti melatonina si cortizol raman la o limita considerata sanatoasa. Cand cortizolul, spre exemplu, se afla la limite considerate periculoase, din cauza lipsei de somn, poate avea ca rezultat imbolnavirea celulelor, fapt ce poate duce chiar la cancer. Un nivel foarte ridicat de cortizol are ca rezultat un sistem inunitar scazut.

Cat timp te afli pe taramul viselor, chimicalele numite modulatori ai sistemului imunitar ajuta organismul sa lupte cu potentialele infectii. Ceea ce inseamna ca banalul si atat de necesar somn ajuta corpul sa se protejeze de raceli sau gripa.

2. O mai buna functie a creierului

Un studiu realizat de Universitatea Luebeck din Germania, realizat pe 106 persoane, a concluzionat ca aceia care fusesera privati de somnul de noapte erau de trei ori mai "slabi" la testele cognitive, de memorie creativitate si rezolvarea diverselor probleme fata de cei care dormisera suficient.

3. Mentinerea greutatii

Daca esti activ si atunci cand ar trebui sa dormi nu inseamna ca vei slabi mai usor, dimpotriva. Un studiu realizat pe 1.000 de subiecti in tandem de catre cercetatorii de la Universitatea Wisconsin si Stanford a aratat ca cei care dormeau in medie 8 ore pe noapte aveau un indice de masa corporala mai coborat decat cei care erau privati de somn.

Explicatia ar putea consta in faptul ca nivelul anumitor hormoni care au legatura cu apetitul creste atunci cand organismul nu se odihneste. Daca orele de somn sunt suficiente, acesti hormoni vor ramane la un nivel echilibrat, existand mai putine sanse sa se manance peste masura.

Ce poti face pentru un somn de calitate?

Daca te afli printre cei care nu pot adormi cu usurinta noaptea, afla ca n-ar trebui sa te simti singur. Conform Yahoo, care citeaza Woman's Day, aproximativ jumatate dintre adultii din SUA au parte de insomnii din cand in cand, iar unul din 10 se lupta constant cu aceasta neplacere.

Daca ai facut tot ce scria la carte, respectiv sa nu bei prea multa cafea (mai ales in a doua parte a zilei), sa nu faci sport chiar inainte de culcare, sa ai grija ca temeperatura din dormitor sa nu fie ridicata, iar patul si lenjeria sa fie confortabile, atunci ia seama la alte cateva reguli, mai putin stiute, care te-ar putea ajuta sa-ti rezolvi problema.

1. Pune-ti alerta de "nani"

Cei mai multi dintre noi folosim o alarma pentru trezire, dar expertul american Michael Breus ne sfatuieste sa punem o alarma care sa ne anunte cand mai avem o ora pana la momentul in care ar trebui sa ne culcam.

Acesta ar trebui sa fie semnalul ca e musai sa incepem sa ne pregatim pentru odihna, respectiv sa facem ultimele treburi de pe ziua respectiva. Primele 20 de minute ale acestei ore ar trebui folosite pentru activitati precum scoaterea cainelui la plimbare si aranjarea pachetelor pentru scoala, pentru cei mici.

Urmatoarele 20 de minute trebuie folosite pentru igiena proprie, dus, periajul dintilor etc, iar ultimele 20 de minute pentru relaxare. Nu trebuie sa faci meditatie, daca nu-ti sta in fire. Poti incerca sa respiri de cateva ori mai profund, sa citesti o carte sau chiar sa te uiti la TV, atat timp cat aceasta activitate nu este foarte stimulanta.

2. Nu-ti elibera mintea!

Expertii spun ca anxietatea si depresia se afla in topul listei de motive pentru care oamenii nu pot adormi, seara. O parte a problemei este si faptul ca multi dintre noi pur si simplu nu ne putem potoli vocile interioare care continua sa vorbeasca despre problemele zilei.

Bineinteles, daca poti sa reduci la tacere aceasta voce interioara, fa-o! Dar daca acest lucru este imposibil, nu te forta. Vei sfarsi panicandu-te in legatura cu faptul ca nu poti adormi, este de parere un alt expert american, Paul McKenna.

Poti incerca, in schimb, sa-ti spui cu vocea gandului orice, pe un ton monoton; cum ar fi ceea ce ai de gand maine sa cumperi de la supermarket, cu ce te vei imbraca la munca, cat de bine va iesi prezentarea de la serviciu etc. Incet-incet, vei adormi pe nesimtite.

3. Numara in sens descrescator

O alta metoda de a-ti potoli gandurile tumultoase este sa numeri de la 300, in sens descrescator, pana la 3. Si nu numara oi!

Daca nu esti un as in matematica, probabil nu vei fi in stare sa te concentrezi si pe altceva, in timpul numaratorii, ceea ce inseamna ca deja gandurile ti-au fost deturnate de la chestiuni stresante.

4. Trezeste-te cu jumatate de ora inainte de ora obisnuita

Desi pare ciudat, fa-o! Daca suferi de insomnie cronica, incearca sa te trezesti, de exemplu, la 6.30 in locul obisnuitei ore 7.00, indiferent de ora la care ai adormit noaptea. E posibil sa te simti somnoros o vreme, dar e cea mai sigura cale de a-ti face din nou ceasul intern sa mearga.

Aceasta metoda functioneaza pentru ca transmite organismului ca nu are vreme pentru recuperare dimineata, asa ca ar face bine sa intre in starea de veghe mai devreme, seara.

5. Nu te ingrijora daca nu adormi imediat

Nici n-ar trebui sa adormi de indata ce pui capul pe perna. Daca s-ar intampla asa, ar insemna ca organismul tau este privat de odihna. In mod ideal, ar trebui sa dureze 15 pana la 25 de minute pana cand Mos Ene isi face aparitia.

6. Du-te in pat atunci cand iti e somn

Daca ai probleme atunci cand ar trebui sa adormi, nu-ti face atatea griji pentru faptul ca e aproape miezul noptii si nu poti pune geana pe geana si ar trebui sa fii in picioare in mai putin de 7 ore. Fortandu-te sa stai in pat atunci cand nu-ti e somn, nu faci decat ca frustrarea sa devina mai mare.

In loc sa te enervezi ca nu poti adormi, ridica-te din pat si fa ceva relaxant. Revino atunci cand intr-adevar ti-e somn. Te vei simti obosit a doua zi (asa cu te-ai fi simtit si daca ai fi ramas in pat incercand fara succes sa adormi) si vei merge la culcare mai devreme, pentru a recupera.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#probleme somn, #beneficii somn, #trucuri somn odihnitor, #insomnii rezolvare , #somn