Insomnia te imbatraneste si te urateste - cum sa scapi de ea

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 18:18
16105 citiri
Insomnia te imbatraneste si te urateste - cum sa scapi de ea

Cauzele insomniei pot fi numeroase, dar efectele sunt de multe ori cam aceleasi: te oboseste, te imbatraneste si chiar te urateste. Fireste, cand insomnia are la baza o boala, atunci numai medicul poate stabili cauzele si masurile de urmat.

Dar, de multe ori, insomnia este o deprindere, un obicei, ceva care te face sa n-ai chef de dormit, sa-ti fuga somnul sau sa fii cu gandul aiurea.

Daca acestea sunt cauzele, exista cateva clisee simple, prin care fiecare isi poate stapani propria insomnie, informeaza medicii, prin portalul medpulse.ru.

N-am somn!

"N-am somn" este raspunsul clasic al celui care sufera de insomnie. In general, asistam la urmatorul scenariu: nu poti dormi pentru ca nu ti-ai facut deprinderea sa adormi. Nu se stie insa cum ti-ai facut rapid deprinderea sa nu adormi.

Din pacate, nu toata lumea stie ca, atunci cand nu-ti vine somnul, trebuie sa-l chemi. Il imbii, il chemi langa tine, iar el va veni si te va cuprinde. Exista, pentru asta, cateva reguli simple, unele stiute, altele uitate si multe nebagate in seama.

Cele cateva reguli simple

Prima regula. Somnului ii place un cadru adecvat: liniste, aer curat, lumina stinsa, corpul relaxat. Sunt exact conditiile de care se ingrijesc mamele ca sa-si adoarma pruncii. Asigura-ti acesta conditii minime.

A doua regula. Cu cel putin doua ore inainte de somn, renunta la orice stimulent: cafea, alcool, ceai, cacao, ciocolata.

A treia. Patul se foloseste numai pentru dormit. Cine citeste in pat, priveste televizorul din pat, tasteaza pe laptop in dormitor sau chiar rontaie alune in pat dezobisnuieste organismul sa asocieze patul cu somnul.

A patra. Orice activitate fizica sau mintala trebuie abandonata cu cel putin o ora inainte de culcare. Te poti relaxa privind un album cu picturi, poti asculta muzica in surdina sau poti face o plimbare scurta si fara efort.

A cincea. Pozitia in care adormi nu este lipsita de importanta. Daca ti-ai format deja o anumita pozitie, pastreaz-o. Daca nu ti-ai format-o, European Somnology recomanda somnul culcat pe burta, cu mainile si picioarele usor desfacute lateral si un obraz pe perna. Asa dorm pruncii si dorm bine.

A sasea. Patul? Nu se recomanda un pat foarte moale, dimpotriva, adormi mai usor pe o simpla saltea. Se recomanda ca perna sa fie la nivelul corpului.

In cazul in care te-ai obisnuit cu somnifere

Prima regula in plus. In cazul cand iei somniferele de multa vreme, seara de seara, sigur ai devenit dependent. Nu mai poti dormi fara ele si nici nu este bine sa fortezi nota. Incearca sa scazi doza treptat si fara sa bruschezi. Gandeste asa: "imi pacalesc organismul, scad numai putin, cat sa nu observe el".

A doua. Daca te-ai obisnuit recent, o solutie este sa schimbi somniferul. Incearca unul naturist. Produsele naturiste sunt mai putin toxice si nu dau dependenta. Poti lua chiar doza maxima prescrisa. De produsul naturist te dezobisnuiesti pe urma usor.

A treia. Vezi daca nu cumva iei cina cam tarziu. Incearca sa nu depasesti orele 19.00. La trei ore dupa cina somnul se instaleaza chiar si fara somnifer. Dar, atentie, si asta trebuie facuta tot treptat: schimband brusc ora cinei, ti se face foame la culcare si iti fuge somnul.

Dar daca nu ajuta nimic, atunci ce-i de facut?

Inainte de a cauta altceva, este obligatoriu sa verifici cu atentie daca intr-adevar cele care n-au ajutat au fost incercate. Daca da, atunci inseamna ca trebuie fortata nota.

Nimic nu forteaza nota mai bine decat vointa. Ca sa adormi mai usor diseara trebuie sa te scoli dimineata mai devreme. Chiar si o jumatate de ora ajuta. Daca nu, mai adaugi o jumatate in dimineata urmatoare.

Numai ca, si in acest caz, nu trebuie fortata nota, daca n-a ajutat. Te opresti la o durata constanta, ramai cateva zile cu un somn scurtat cu o ora. Azi asa, maine asa, s-ar putea ca, peste cateva zile, sa te pomenesti ca ai revenit la normal.

Dar s-ar putea sa nu revii. Atunci, este posibil sa existe motive organice care nu te lasa sa dormi. Cel mai obisnuit motiv este durerea. Poate e vorba de reumatism, poate de masea. Indiferent care este, trebuie sa lupti cu cauza, nu cu somnul.

Cu cauza este aproape sigur ca ajungi la medic, iar de aici incolo stie el ce are de facut. Sigur ca s-ar putea intreba cineva: "daca-i asa, de ce sa nu ma duc de la inceput la medic?".

Fireste, daca te doare, este normal sa mergi de la inceput, dar daca nu te doare este anormal sa te duci la medic, ca sa-ti spuna ca nu dormi pentru ca privesti televizorul din pat sau pentru ca iei o cina copioasa la orele 23.00, in loc sa iei una cumpatata, la orele 19.00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cauze insomnie, #insomnie tratare, #remedii insomnie, #probleme somn , #somn