Pana la urma e asa de important somnul? Si daca nu e? Experimente care dau peste cap ce se stia

Duminica, 10 Martie 2019, ora 11:52
23772 citiri
Pana la urma e asa de important somnul? Si daca nu e? Experimente care dau peste cap ce se stia
Foto: Arhiva Pixabay

Unele animale dorm atarnate, cu capul in jos. Altele dorm sub pamant. Indiferent insa cum dorm, toate, de la elefant pana la albine, inclusiv omul, rezerva timp pentru asta.

De fapt, oamenii de stiinta nu au gasit pana acum o creatura care sa poata trai fara somn. Dar chiar sa fie somnul cu adevarat necesar pentru supravietuire?

In cazul oamenilor se stie ca "functioneaza" cu greu fie si dupa doar o noapte de nesomn. Somnul insuficient sau de proasta calitate a fost legat de bolile de inima, atac cerebral, ingrasare, diabet si nu numai. Toate astea sugereaza faptul ca somnul e esential.

Dar de ce dormim pana la urma? E somnul necesar pentru procesarea informatiilor de peste zi? Pentru refacerea energiei? Oamenii de stiinta si marii ganditori, chiar de pe vremea lui Aristotel, au oferit o sumedenie de explicatii legat de motivele pentru care avem nevoie de somn.

Chiar si asa, motivul exact pentru care dormim ramane daca nu o enigma, macar o intrebare deschisa, arata Live Science.

In anii 1890, Marie de Manaceine, unul dintre primii medici din Rusia, s-a aplecat asupra acestui subiect. "Cu totii iubim viata si sa traim cat mai mult posibil, dar in ciuda acestui fapt, sacrificam o treime din existenta, uneori chiar si jumatate, dormind", nota ea.

A fost cea care a realizat si primul studiu in care a privat de somn niste animale. Desi experimentul condus de ea e unul crud, dupa oricare standarde, in cadrul acestuia privandu-se de somn niste catelusi, care au si murit dupa cateva zile, rezultatele au fost clare.

Peste zeci de ani, experimente similare, realizate pe gandaci sau rozatoare, au avut aceeasi concluzie. Totusi, legatura clara, directa dintre somn si moarte nu este nici acum cunoscuta.

In timp ce privarea totala de somn este probabil mortala, unele creaturi reusesc sa supravietuiasca cu foarte putina odihna. Iar oamenii de stiinta cred ca vietuitoarele care reusesc sa faca asta reprezinta cheia intelegerii functiei somnului.

4 minute de somn pe zi

Un studiu recent realizat, ale carui concluzii au fost publicate in jurnalul Science Advances, s-a concentrat asupra deprinderilor de somn in cazul musculitelor de otet.

Si s-a descoperit ca exista unele care abia daca dorm, a explicat autorul experimentului, Giorgio Gilestro, de la Imperial College London. Acesta si colegii sai au observat ca 6% dintre femele au dormit mai putin de 72 de minute pe zi, comparativ cu 300 de minute, in medie, cat au dormit restul insectelor femele din aceeasi specie monitorizate.

A existat si o femela care nu dormea mai mult de 4 minute, in medie, intr-o intreaga zi.

Intr-un alt experiment, insectele au fost private de 96% din perioada de somn. Cu toate acestea, insectele nu au murit prematur, asa cum s-a intamplat cu catelusii din Rusia. Au trait la fel de mult ca insectele care nu au fost private de somn, dintr-un grup de control.

Asa ca s-a nascut intrebarea daca somnul e cu adevarat necesar. Daca e esential, asa cum s-a crezut pana acum.

Acestor studii li s-au alaturat si altele, care au aratat ca pasarile din anumite specii uneori au o emisfera cerebrala adormita, in timp ce zboara pe distante lungi, peste ocean. Ba mai mult, se poate intampla ca ambele emisfere ale creierului sa fie adormite in timpul zborului.

Citeste si Prea mult sau prea putin somn imbatraneste creierul

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#somn importanta, #privare somn boli, #studii somn, #animale dorm putin , #somn