Ziare.com

Cum este afectat somnul de activitatea cerebrala

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 19:06

   

Cum este afectat somnul de activitatea cerebrala
Va treziti deseori in miez de noapte si nu mai puteti adormi din nou? De vina este ritmul alfa, un semnal al creierului ce va poate transforma o noapte de odihna intr-un adevarat cosmar lucid.

Cercetatorii de la Massachusetts General Hospital - MGH au reusit sa descifreze modul de functionare a creierului uman in perioadele de veghe din timpul noptii, scrie revista Plos One.

Astfel, de vina pentru tulburarile somnului pare sa fie ritmul alfa, cred cercetatorii, un semnal neuroelectric produs in mod natural de creier.

Ritmul alfa este prima oscilatie electroencefalografica identificata, de aproape un secol, de catre neurologul german Hans Berger, datorita amplitudinii sale mari (25-100 microvolti), scrie publicatia Futura Sciences.

Intensitatea ritmului alfa variaza pe parcursul unei nopti, iar concluzia specialistilor este ca "o persoana care a adormit este mult mai probabil sa se trezeasca atunci cand intensitatea ritmului alfa este maxima".

Printr-o tehnica de analiza matematica, o analiza a semnalelor de frecventa inregistrate de electroencefalograme - EEG, s-a evidentiat ca ritmul alfa este destul de activ si in timpul somnului, alaturi de alte semnale din creier.

Decodificarea datelor de analiza spectrala EEG a confirmat prezenta variatiilor de ritm alfa in timpul noptii, in creierul uman.

Orice structura vie, in timpul functionarii sale, genereaza biocurenti cu diverse valori ale frecventei si amplitudinii. Creierul uman produce biocurenti numiti impropriu unde cerebrale.

In functie de frecventele lor, aceste ritmuri cerebrale sunt de patru tipuri: alfa, beta, delta si tetha. Toate au frecvente joase, cuprinse intre 0-21 Hz.

Ritmul alfa caracterizeaza relaxarea, reveria, introspectia, si apare la granita dintre somn si trezire. Pentru a intra in ritm alfa, individul trebuie sa elimine orice stimul exterior si sa realizeze repausul psihic.

Experimental, starea alfa se poate realiza si sub hipnoza, in transa, premergator visului sau intr-o camera linistita si intunecoasa, subiectul avand ochii inchisi si urechile astupate.

Autorii de literatura parapsihologica spun ca aceasta simbioza caracterizeaza extazul, starea de decorporalitate. Starea alfa pura caracterizeaza receptia telepatica, clarviziunea si este cea mai potrivita pentru a intra in starea de somn constient.

Gratie acestei descoperiri, medicii spera ca reducerea ritmului alfa cu ajutorul medicamentelor va asigura un somn linistit si odihnitor pe timpul noptii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7323 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ritm interior si exterior

Regleaza-ti ritmurile interioare pe ritmurile naturii,si nu incerca invers,sa fortezi sau sa subjugi Natura,altfel te dereglezi in toate ritmurile.
Frecventele nu se pot realiza cum se face reclama cu aparatele existente pe piata,care ar induce ritmuri de frecvente alfa.
Este o mare pacaleala.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor