Cum sa iti controlezi visele

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 12:14
22922 citiri
Cum sa iti controlezi visele
Foto: Mynewsletterbuilder

Uneori, te trezesti din somn si stii ca ai visat ceva extraordinar: insa nu stii ce reprezinta. Sau esti transpirat tot si ingheti de teama, pentru ca ai avut un cosmar. Ce-ar fi daca ai putea sa iti controlezi visele?

Potrivit lui Sigmund Freud, cosmarurile ne ajuta sa controlam emotiile ce apar in urma unor probleme aparute in viata reala. Carl Jung sustinea ca visele compenseaza unele atitudini pe care le avem in timpul starii de veghe.

Alti specialisti sustin ca visele sunt de fapt, reprezentari ale temerilor si ale dorintelor cele mai ascunse.

Si daca unii au impresia ca pot descifra visele ca pe o limba necunoscuta, de fapt acestea sunt de multe ori reprezentari realiste ale unor stari emotionale.

O veste buna insa pentru cei care sunt preocupati de vise: exista tehnici prin care poti invata sa iti amintesti ce ai visat, dar si cum sa iti controlezi visele.

Cea mai simpla metoda prin care iti poti da seama ce ai visat este sa tii un jurnal al viselor, in care sa notezi imediat ce te-ai trezit tot ce iti amintesti.

O alta metoda este sa-ti stabilesti ca obiectiv principal seara, cand te culci, amintirea unui vis.Visele pot fi uneori extrem de utile psihologilor, care pot afla cu ajutorul lor ce probleme au pacientii.

Cand te "trezesti in vis"

Toti avem, la un moment dat, senzatia ca ne-am trezit intr-un vis, si ca suntem complet constienti de faptul ca este un vis.

Acesta se numeste "un vis lucid": este un vis ca oricare altul, numai ca ai impresia ca esti complet constient. De aici si pana la a controla visul respectiv, e cale lunga.

Visul lucid presupune si sa accepti, intr-o oarecare masura, lucruri bizare care ti se intampla: pana la urma e un vis, iar faptul ca obiecte sau animale plutesc prin jurul tau nu iti poate face rau.

Termenul a fost introdus de psihiatrul olandez Frederik van Eeden, care l-a mentionat in eseul sau "A study of dreams" (Un studiu despre vise). Van Eeden si-a notat, incepand din 1996, cele mai interesante vise pe care le-a avut, iar din 1898 a inceput sa noteze visele pe care le considera importante.

A notat astfel aproximativ 500 de vise, dintre care 352 au fost vise lucide. "In aceste vise lucide, reintegrarea functiilor psihice este atat de completa incat cel care doarme isi aminteste clar propria conditie, ajunge intr-o stare de constienta completa si isi poate directiona atentia si poate incerca sa faca diverse actiuni", scria van Eeden.

Acesta amintea ca avea vise lucide doar intre orele cinci si opt dimineata si ca acestea nu aveau aproape niciodata un caracter erotic sau sexual.

Si tehnica de a avea vise lucide poate fi invatata, iar specialistii sustin ca visele lucide pot aparea chiar si in starea de veghe, cand se poate induce, voluntar, un vis. Un studiu din 2006 a aratat ca visele lucide pot ajuta persoanele care sufera de cosmaruri, pentru ca stiind ca este vorba despre un vis, frica poate disparea.

Visele care au loc in timpul fazei miscarii rapide a ochilor (Rapid Eye Movement), cand somnul este caracterizat prin puls si ritm respirator neregulat.

Stiati ca...

Un om petrece aroximativ sase ani visand, adica aproape doua ore in fiecare noapte?

Majoritatea viselor dureaza intre cinci si 20 de minute?

Unele mamifere, dar si unele pasari, viseaza?

Citește și:
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi seară, 29 septembrie, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei. ”Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin...
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost președinte al PNL, consideră că Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ”din iniţiativa...