De ce esti obosit tot timpul? Ce iti lipseste

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 07:00
41263 citiri
De ce esti obosit tot timpul? Ce iti lipseste

In ultima perioada parca te trezesti mereu obosit, la serviciu abia poti sa faci fata cerintelor, iar cand ajungi acasa nu stii cum sa mergi la culcare mai repede.

Astfel, viata ta a ajuns o rutina obositoare si nu intelegi de ce. Este foarte posibil ca nu numai lipsa somnului sa fie de vina, ci sa existe anumite carente in organism, conform RealSimple. Iara care ar putea fi acestea:

Deficit de minerale sau vitamine

Daca ai un nivel prea mic de vitamina D sau B12, este foarte posibil sa te simti obosit, slabit sau cu o stare ridicata de anxietate. Lipsa vitaminei D duce si la dureri musculare. Femeile aflate la varsta reproducerii au un risc mai crescut de a ajunge sa sufere de anemii.

Singura modalitate de a verifica cum stai cu vitaminele este sa faci un test de sange. Daca rezultatul iese prost, ia niste multivitamine si minerale. Expertii recomanda de obicei in jur de 1.000-2.000 de UI de vitamina D pe zi, dar cel mai bine este sa ceri parerea medicului de familie.

In plus, de vina ar putea fi o depresie. Cercetatorii spun ca oamenii depresivi sunt de 4 ori mai predispusi la oboseala inexplicabila. Exercitiile aerobice efectuate in jur de 30 de minute pe zi, de 3-5 ori pe saptamana, iti trateaza depresiile usoare si te scapa si de starea de somnolenta permanenta.

Daca asta nu functioneaza, doctorul ar putea sa iti prescrie medicamente. Daca oboseala este mai acuta iarna, este posibil sa suferi de sindrom depresiv sezonier, ceea ce inseamna ca in fiecare zi trebuie sa te expui la lumina macar 20 de minute pentru a-ti incarca bateriile cu energie pozitiva.

Glandele suprarenale

Acestea sunt responsabile cu secretia adrenalinei si a cortizolului, acest din urma hormon crescand ca raspuns la factorii de stres. Este posibil sa apara dereglari precum eliberarea unei cantitati prea mici de cortizol pe durata zilei, dupa care noaptea nivelul sau sa creasca prea mult, motiv pentru care sa nu poti dormi.

Pentru a-ti ajuta glandele sa se refaca poti lua o medicatie usoara. Daca nu vrei acest lucru, inceraca sa iti gasesti macar cate 5 minute pe zi in care sa stai linistit, tacut si sa iti cureti mintea de toate grijile posibile. Incearca sa iei cel putin 50 mg de vitamina B5 pe zi si 500 mg de vitamina C si nu uita de sport.

Ai sa razi, dar pentru starea ta permanenta de oboseala ar putea fi vinovata chiar cafeaua. In cantitati mici este benefica, insa daca exagerezi poti ajunge la deshidratare, din moment ce aceasta actioneaza ca un diuretic. Si nu se pierde doar apa, ci elemente nutritive de care organismul tau are nevoie pentru a functiona corespunzator.

O boala ascunsa

Atunci cand nimic nu pare sa te mai scape de oboseala, gandeste-te ca ar fi cazul sa vizitezi un medic. Fibromialgia si sindromul oboselii cronice produc o stare de moleseala permanenta, scad calitatea somnului, pot duce la durerile musculare, fac creierul sa functioneze "ca prin ceata", tiroida nu se comporta asa cum ar trebui si daca nu se trateaza se poate ajunge la probleme si mai grave.

In general exista o predispozitie genetica pentru aceasta problema, care afecteaza mai mult femeile, unii doctori spunand ca fibromialgia este rezultatul unor anormalitati ale sistemului nervos central, iar oboseala acuta poate sa apara din cauza ca o infectie este ascunsa in organism.

Si apneea poate sa te faca sa fii obosit toata ziua, asta din cauza ca noaptea te trezesti foarte des (fara ca macar sa ai habar de asta) si creierul nu se poate odihni asa cum ar trebui. Exista medicamente care sa te ajute in acest sens, dar trebuie sa fii atent si sa iti ajustezi si postura corpului in timpul somnului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#oboseala cronica cauze, #oboseala permanenta motive, #oboseala permanenta deficit vitamine, #oboseala deficit glande suprarenale, #oboseala somn ziua cauze , #somn