De ce nu esti odihnit, dupa 8 ore de somn

Joi, 01 August 2013, ora 07:01
37637 citiri
De ce nu esti odihnit, dupa 8 ore de somn

Starea de oboseala poate avea diverse cauze, nefiind legata neaparat de lipsa somnului. Poate fi vorba de diverse boli care au ca simptom oboseala, fiind necesara prin urmare acordarea unei atentii sporite starii de epuizare fizica ce poate aparea la un moment dat.

RxList prezinta cateva din cele mai importante cauze ale oboselii.

Cea mai evidenta cauza este legata de faptul ca nu dormim suficient, adultii avand nevoie de sapte-opt ore de somn, insa numarul acestora poate fi chiar mai mare, in functie de nevoile speciale ale organismului. De asemenea, o cantitate ridicata de cofeina este contraindicata, pentru ca iti afecteaza odihna, provocand diverse probleme in organism.

O alta cauza frecventa a tulburarilor de somn este munca in schimburi de noapte, care deregleaza ritmul de odihna al organismului.

Apneea in timpul somnului

Unii oameni cred ca dorm suficient, insa pot suferi de apnee si nici macar sa nu fie constienti de asta. Orice oprire temporara a respiratiei ne trezeste pentru moment, insa nu suntem constienti de acest lucru. Rezultatul: ne simtim obositi, desi alocam opt ore somnului.

Pentru a rezolva aceasta problema, se recomanda pierderea kilogramelor in plus, renuntarea la fumat si apelarea la terapia CPAP, ce implica folosirea mastilor nazale.

Alimentatia nepotrivita

O dieta prea saraca sau o alimentatie nepotrivita pot afecta somnul. Se recomanda o dieta echilibrata, care sa mentina nivelul zaharului in sange in limite normale. Nu sari niciodata peste micul dejun si incearca sa consumi proteine si carbohidrati la fiecare masa (de exemplu, poti consuma oua cu paine integrala).

Anemia

Anemia este cauza principala a starii de oboseala in cazul femeilor. Menstruatia provoaca o deficienta de fier in organism. Fierul este vital pentru a produce hemoglobina.

In acest caz este necesara administrarea unor suplimente cu fier si consumul unor alimente bogate in acest mineral, precum carnea, ficatul, crustaceele, fasolea si cerealele.

Depresia

Te poti gandi la depresie ca la o boala emotionala, insa aceasta se reflecta si la nivel fizic, prin oboseala, dureri de cap si lipsa poftei de mancare. Daca te simti obosit si lipsit de viata timp de mai multe saptamani, este bine sa mergi la un doctor.

Infectii ale tractului urinar

Daca ai avut vreodata o infectie a tractului urinar, atunci esti familiarizat cu durerea puternica si nevoia de a merge des la baie. Insa aceste simptome nu sunt prezente mereu, existand cazuri in care doar oboseala este singurul semn de boala.

Un test de urina poate confirma daca e vorba de o infectie a tractului urinar, iar tratamentul cu antibiotice asigura vindecarea intr-o saptamana.

Diabetul

In cazul persoanelor cu diabet, cantitati mari de zahar raman in sange, in loc sa ajunga in celulele organismului, unde vor fi convertite in energie. Rezultatul este oboseala inexplicabila, desi dieta nu este una deficitara.

Tratamentul pentru diabet include schimbari in stilul de viata, terapie cu insulina si medicamente pentru a ajuta organismul sa proceseze zaharul.

Deshidratarea

Oboseala poate fi si un semn al deshidratarii, asa ca nu uita sa bei apa pe parcursul intregii zile. Consuma cel putin doua pahare de apa la fiecare ora si o cantitate mai mare atunci cand trebuie sa depui o activitate intelectuala.

Hipotiroidismul

Tiroida este o glanda mica aflata la baza gatului, implicata in controlul metabolismului. Daca aceasta glanda nu este suficient de activa, te simti obosit, metabolismul este mai lent si te ingrasi.

Daca analizele de sange confirma faptul ca hormonii tiroidieni sunt lenti, poti apela la hormonii sintetici.

Bolile de inima

Atunci cand oboseala se manifesta si in timpul activitatilor obisnuite pe parcursul zilei, precum curatenia sau diverse lucruri pe care le faci prin casa, acesta este un semnal de alarma in ceea ce priveste sanatatea inimii tale.

Daca observi ca este din ce in ce mai greu sa duci la capat sarcini pe care inainte le indeplineai cu usurinta, atunci mergi la un cardiolog. Bolile de inima pot fi tinute sub control prin schimbarea stilului de viata, medicamente si diverse procedee terapeutice.

Alergiile la mancare

Unii doctori considera ca alergiile la mancare te pot face sa te simti somnoros. Daca starea de oboseala se intensifica dupa mese, s-ar putea sa ai o intoleranta moderata la ceea ce mananci. Incearca sa elimini cate un aliment, pe rand, pentru a vedea daca starea ta de sanatate se imbunatateste. Poti face si un test de identificare a alergiilor.

Sindromul oboselii cronice si fibromialgia

Daca oboseala s-a instalat de mai mult de sase luni si nu mai poti derula activitatile obisnuite, atunci exista doua cauze: sindromul oboselii cronice sau fibromialgia (o afectiune medicala cronica ce se caracterizeaza prin durere difuza si sensibilitate in muschi si tesutul moale).

Nu exista un tratament rapid pentru aceste doua boli, fiind necesare schimbarea programului zilnic, dobandirea unor obiceuri de somn mai bune si demararea unui program de exercitii fizice usoare.

Oboseala usoara

Daca suferi de oboseala usoara, atunci cea mai simpla solutie de a combate consta in efectuarea unor exercitii fizice nu foarte extenuante.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#cauze oboseala, #de ce suntem obositi, #oboseala simptome boli, #tulburari somn, #oboseala cronica , #somn