Descoperire stiintifica - ce beneficii aduce somnul

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 22:45
5845 citiri
Descoperire stiintifica - ce beneficii aduce somnul

Oamenii de stiinta au facut o descoperire in ceea ce priveste raspunsul la eterna intrebare: De ce avem nevoie de somn? Potrivit unui studiu efectuat in SUA, somnul duce la "refacerea stocului" de celule cerebrale de un anumit tip.

Potrivit The Independent, somnul stimuleaza productia celulelor care secreta un material izolant, numit mielina, ce are rolul de a proteja circuitele cerebrale.

Autorii raportului, care a fost publicat in "Journal of Neuroscience", au declarat ca aceasta descoperire ar putea duce la la intelegerea mai buna a rolului somnului in refacerea si cresterea creierului, precum si in evolutia sclerozei multiple.

Cercetarea a fost efectuata pana acum pe soareci, insa are implicatii mari pentru intelegerea noastra cu privire la impactul pe care lipsa somnului l-ar putea avea asupra organismului uman.

Oamenii de stiinta au constatat ca ritmul in care se formau celulele producatoare de mielina - oligodendrocite imature - se dubla atunci cand soarecii dormeau, fata de momentele cand erau treji. Cresterea cea mai marcata s-a inregistrat in faza de somn asociata cu visarea - faza numita REM "rapid eye movement" si era impulsionata de anumite gene. In schimb, cand soarecii erau fortati sa ramana treji, se activau genele implicate in moartea celulara si in raspunsul la stres.

Dincolo de nevoia de odihna si functionalitatea corespunzatoare a mintii noastre, ca raspuns la intrebarea "De ce avem nevoie de somn?", procesele biologice care se desfasoara in timp ce dormim au inceput sa fie lamurite relativ recent.

De-a lungul timpului, cercetatorii s-au concentrat asupra neuronilor, studiind modul in care activitatea acestora difera in starea de somn fata de cea de veghe. Studiul releva insa ca si alte celule ale sistemului nervos - cum sunt cele care produc mielina - isi modifica semnficativ modul de functionare dupa cum animalul este treaz sau adormit.

Descoperirile au condus la concluzia ca lipsa de somn ar putea agrava simptomele sclerozei multiple, o boala in care se deterioreaza invelisul de mielina al neuronilor. Studii viitoare ar putea clarifica daca somnul afecteaza sau nu simptomele sclerozei multiple. Cercetatorii doresc sa afle si daca lipsa de somn din perioada adolescentei, ar putea avea consecinte asupra creierului, pe termen lung.

Institutul National de Tulburari Neurologice si accident vascular cerebral din SUA (NINDS), a declarat pentru BBC: "Stim deja ca somnul adanc permite organismului de a se recupera mai bine de factorii nocivi, cum ar fi stressul si razele ultraviolete - cu alte cuvinte, un autentic somn de frumusete". Acum, insa, se pare ca o noapte de odihna ofera, de asemenea, un beneficiu pentru creierul nostru.

Citeste si:
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Comentarii
tractoristu
rank 1
Paznicii de noapte stiu cel mai bine