Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Insomnia: obsedanta meteahna a omului

Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 18:18
4952 citiri
Insomnia: obsedanta meteahna a omului

Cercetari recente au dus la concluzia ca mutatia unei gene umane, codificata hDEC2, este principala cauza a insomniei cronice, cea care se manifesta permanent si nu cedeaza metodelor clasice de inducere a somnului.

In sprijinul acestei ipoteze, mai multi specialisti de la Universitatea din San Francisco (California) au identificat genele afectate de mutatii la persoanele capabile sa se mentina "in picioare" pana la 19 ore pe zi. Rudele acestor persoane, cu gene normale, nu prezentau asemenea fenomene, respectand un somn normal, de circa 8 ore pe zi.

Deocamdata, studiile sunt in curs, solutiile lipsesc, dar nici motive de ingrijorare nu sunt, intrucat cei cu gena afectata de mutatie, desi dorm putin, se arata sanatosi si nu par sa aiba afectate calitatile normale fizice sau morale.

Cu totul altfel stau, insa, lucrurile atunci cand somnul insuficient este cauzat de alte motive. Asemenea subiecti sunt afectati in capacitatile lor fizice si intelectuale. Insomnia le favorizeaza obezitatea, diabetul, hipertensiunea si reduce rezistenta organismului in fata factorilor agresivi.

Din fericire, acest tip de insomnie poate fi combatut prin metode consacrate, prin tratamente si, mai ales, cu multa vointa. Merita mentionate:

Medicatia

In general, produsele farmaceutice care vizeaza inducerea somnului au efect rapid, dar se elibereaza numai cu prescriptie. Ca urmare, primul pas te va duce la medic, al doilea la farmacist, iar al treilea inapoi la medic, intrucat somniferele, dupa un timp, nu-si mai fac efectul.

Medicul va prescrie altele, care, dupa un timp, nici ele nu-si vor mai face efectul si, dupa inca vreo cateva reprize, insusi medicul iti va recomanda sa abandonezi medicatiile si sa incerci exercitiul de vointa.

Exercitiul de vointa este cel mai usor de recomandat si cel mai greu de aplicat. Abia atunci vei observa ca, de fapt, cheia problemei sta in cele ce urmeaza.

Tratamentele naturiste

In cele mai multe cazuri, ele nu prezinta efecte secundare majore, nu produc obisnuinta si se elibereaza fara prescriptie medicala. Este un avantaj major, dar asta nu te scuteste sa citesti atent prospectul si sa-l respecti.

Acest tip de tratamente are, insa, si doua dezavantaje: efectul nu apare asa de rapid si se produce numai daca starea de spirit, ambientul si confortul personal sunt favorabile somnului. Daca nu, nu. Ele obliga la un anumit tabiet.

Ritualul somnului

Ritualul constituie tabietul perfect, cel mai sigur, dar si cel mai ambiguu, intrucat nu exista o regula generala. O poti descoperi numai prin introspectie.

Introspectia este arta prin care afli singur ce-ti trebuie, ca sa atipesti. Poate fi exact ceea ce ai mai folosit candva, dar ai abandonat, poate fi ceea ce te adormea in copilarie, o lectura usoara, evocarea unor amintiri placute, un gand frumos, o imagine luminoasa, contemplarea naturii, un dus cald, unui hobby.

E ca si cum i-ai spune corpului: "iata, te pregatesc pentru somn, iar tu trebuie sa dormi". Nu vei adormi imediat, dar repetand cu rabdare, insusi corpul iti va raspunde: "m-am obisnuit cu mesajul, voi adormi".

Sexul

Pana la urma, si acesta este un ritual, o varianta a celui de mai sus. Fara gluma, e ca si cum i-ai spune corpului relaxat: "ti-am oferit sex, esti satisfacut si e cazul sa dormi". Atentie: daca efortul sexual a fost excesiv sau insuficient, corpul ar putea sa nu se supuna.

Patul

Culcusul este un loc sacru, rezervat somnului. Somnul si asternutul sunt compatibile, daca tu le faci sa se simta bine unul cu celalalt. Daca privesti programe TV in pat, asculti muzica sub plapuma, daca te distrezi crosetand in pat sau reparand te miri ce, legatura dintre somn si asternut se naruie.

In cazul cand nu ti-e somn, mai bine nu te-ai culca. In loc sa te perpelesti in pat, este preferabil sa stai in fotoliu, sa mergi la plimbare sau sa faci orice, pana iti va veni somnul. Abia atunci te culci si adormi.

Scapa de obsesii

Sunt nenumarati cei care n-au somn, fiind obsedati de o idee: risca sa-si piarda serviciul, i-a parasit iubita, isi banuiesc sotia, n-au bani.

Nimic din toate acestea nu se vor rezolva nedormind. Dimporiva, odihna prinde bine. Incearca ritualul somnului, cel deja descris. Tabietul este in stare sa imprastie gandurile. Nimic nu te scapa mai bine de o obsesie decat gandul la altceva.

Oboseala

Fara sa recomande cineva excesul de efort, este sigur ca oboseala goneste insomnia. O plimbare inainte de culcare poate fi mai buna decat un somnifer si n-are contraindicatii.

Se stie ca oricarui calator, venind de la un drum lung si poposind la hotel, ii vine sa se tranteasca si sa adoarma bustean - uneori chiar inainte de a se dezbraca sau de a manca ceva.

Nici nu mai conteaza atunci ca e neigienic si nesanatos. Conteaza numai ca pica de somn.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#insomnie remedii, #somn itual, #somn importanta , #somn