Ne putem antrena sa dormim mai putin? De cat somn avem nevoie, de fapt

Joi, 21 Martie 2013, ora 23:31
18121 citiri
Ne putem antrena sa dormim mai putin? De cat somn avem nevoie, de fapt
Foto: Thinkstock

Personalitati precum Margaret Thatcher sau Salvador Dali si-au petrcut viata dormind foarte putine ore pe noapte. Intrebarea specialistilor este daca orice om se poate antrena sa procedeze la fel.

Adevarul este ca lipsa somnului poate avea o serie de efecte negative asupra organismului, au demonstrat cercetatorii britanici, insa expertii spun ca ne pierdem o treime din viata dormind si ca ne putem pregati in asa fel incat sa dormim mai putin, se arata intr-un articol BBC.

Am putea economisi timp pretios daca procedam precum fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care marturisea ca doarme numai patru ore pe noapte, sau ca artistul Salvador Dali, care incerca sa piarda cat mai putin timp posibil cu somnul.

Solutia pentru un somn odihnitor? Si mai putin somn

Specialistii spun ca o majoritatea covarsitoare de 80% dintre oameni dorm intre sase si noua ore pe noapte, iar restul de 20% cad in cele doua extreme, adica dorm sub sase ore pe noapte sau peste noua ore.

Cercetatorii spun ca, daca incercam sa ne trezim cu cateva ore mai devreme in fiecare dimineata, organismul nu se va acomoda cu noul program, ci este nevoie de ceva in plus. Numai anumiti oameni pot face fata activitatilor zilnice, dormind numai cateva ore pe noapte.

Pentru majoritatea, lipsa somnului reduce concentrarea, facandu-ne sa ne simtim chiar confuzi. Si asta pe termen scurt. Pe termen lung, creste riscul de a deveni obezi, de diabet si boli cardiovasculare.

Insa oamenii de stiinta sustin ca exista anumiti oameni pe care nu ii afecteaza deloc lipsa somnului.

In 2009, o echipa de specialisti in genetica de la Universitatea California San Francisco au studiat o mama si o fiica ce se culcau foarte tarziu si se trezeau devreme fara sa aiba probleme de niciun fel.

Testele au scos la iveala ca ambele aveau o mutatie genetica, pe care apoi medicii au folosit-o in cazul soarecilor si al mustelor. Animalele s-au comportat la fel, avand nevoie de foarte putin somn. Astfel, oamenii de stiinta au demonstrat ca genetica joaca un rol important in nevoia de a dormi.

Importanta si beneficiile somnului sanatos

Asadar, cercetatorii au demonstrat ca nu este posibil sa ne antrenam sa dormin mai putin, insa putem controla anumite aspecte ale somnului. De exemplu, specialistii au demonstrat ca poti dormi in avand pentru o perioada viitoare mai aglomerata.

In cadrul studiului, mai multe persoane au fost puse sa se culce mai devreme decat in mod normal timp de o saptamana. Apoi, acestea au fost private de un numar considerabil de ore de somn, insa nu s-au simtit atat de obosite pe cat s-au simtit alte persoane care nu dormisera in avans.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#lipsa somnului, #ore somn noapte, #ore somn noapte adunlti, #efecte lipsa somn , #somn