Partenerul de pat iti tulbura somnul? Cum rezolvi

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:16
8756 citiri
Partenerul de pat iti tulbura somnul? Cum rezolvi

In fiecare noapte, colegul din pat fie sforaie, fie se trezeste de cateva ori si se duce la toaleta, fie a mancat de cu seara fasole sau varza si burta lui da semne de nemultumire... Se poate intampla oricui sa aiba o noapte mai agitata, dar unele persoane au parte de un astfel de tratament mereu, fapt ce ii face pe cei de langa ele sa innebuneasca si sa se trezeasca incercanati dimineata.

Pentru a scapa de acest cosmar, trebuie sa stii cauzele acestor probleme si cum sa le rezolvi. Iata ce poti incerca, potrivit Daily Mail:

Se intoarce de pe o parte pe alta tot timpul

Daca sotul sau sotia se intoarce de pe o parte pe alta de 20 de ori pe noapte, cu siguranta te va trezi si pe tine si somnul va fi mai degraba unul chinuitor decat unul odihnitor. In cadrul unui experiment, au fost pozitionati senzori de miscare atat pe femei, cat si pe barbati si s-a descoperit ca barbatii se misca de doua ori mai mult pe timpul noptii. Fiindca de obicei ei sunt si aceia mai grei, salteaua se misca si femeia este inevitabil deranjata.

Aceste miscari in somn cresc in intensitate atunci cand starea de sanatate a unei persoane nu este tocmai buna, atunci cand suntem raciti, avem o criza de astm sau dureri de stomac.

Este posibil ca persoana care nu are stare sa urmeze o oarecare medicatie, caz in care unele pastile ii dau insomnii. In acest caz, este bine sa incerce sa-si administreze medicamentele in asa fel incat ultima pastila sa fie luata cu 2 ore inainte de culcare. In cazul in care insomnia este produsa din alte motive, este indicat sa dormiti in camere separate pana se rezolva.

Vizite dese la toaleta

Necesitatea de a merge la toaleta mai des de o data pe noapte afecteaza milioane de oameni, in special barbatii trecuti de prima tinerete. Asta se poate intampla din cauza prostatei marite, care preseaza pe vezica.

In cazul femeilor, aceasta problema este legata strans de incontinenta urinara. In plus, acestea din urma sunt foarte stresate de vreo eventuala scurgere, asa ca se duc la toaleta si atunci cand nu au neaparata nevoie.

Acest lucru poate dauna in timp, caci daca vezica nu mai ajunge sa retina o cantitate suficient de mare de urina, peretii ei incep sa se micsoreze, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de din ce in ce mai multe vizite la toaleta.

Incearca sa maresti perioada de timp dintre urinare si sa faci exercitii pentru muschii pelvieni, dar si sa mai tai din cafeina ingerata zilnic.

Cosmaruri si mers in timpul somnului

Pana la 7% dintre adulti au episoade in care merg in timp ce dorm. Desi acestia nu isi mai aduc aminte dimineata de ce au facut in timpul noptii, pentru partenerul de pat poate sa fie o experienta destul de neplacuta si chiar infricosatoare.

Dupa cum explica profesorul Horne, unii oameni se trezesc speriati, tremurand, iar dupa aceea adorm din nou, pana dimineata uitand totul. Asta se poate intampla din cauza unui proces gresit de trezire. Oamenii trec de la somnul adanc la trezire brusc, iar creierul nu are timp sa se adapteze.

Incearca sa eviti orice poate sa reduca din calitatea somnului, cum ar fi alcoolul, tigarile, munca intensa chiar inainte de culcare, lumina aprinsa din camera sau certurile. Daca dormi langa o persoana somnambula, incearca sa nu o trezesti in timp ce ea se plimba prin casa, caci va fi extrem de dezorientata si se va speria. Incearca sa o ghidezi lent spre pat.

Spasme

Se intampla adesea sa primesti cate un cot sau un genunchi de la persoana iubita, asta in somn, desigur. In mod normal, creierul paralizeaza muschii in timpul somnului, pentru a preveni miscarile violente din timpul viselor. Este o forma de auto-protejare, dar cateodata ea nu functioneaza cum trebuie.

Acest lucru se intampla mai ales odata cu trecerea anilor, dar poate fi cauzat si de o perioada stresanta prelungita, de antidepresive, antipsihotice, antihistaminice sau deficitul de fier.

In cazuri rare, acest fapt poate prevesti si boala Parkinson, cu pana la 15 ani inainte. Problema se poate rezolva, asa ca te poti duce la medic sa iti prescrie niste medicamente de relaxare a muschilor, pe care sa le iei inainte de culcare.

Diferente de personalitate

Ce faci daca partenerul tau vrea sa stinga lumina cu o ora inaintea ta sau sa inchida draperiile pana ramane bezna in camera? Corpul este mereu influentat de factorii externi si iti dicteaza ce sa faci pentru ca organismul sa se simta bine. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, apar probleme. Un studiu efectuat pe 10.000 de oameni arata cum o gena numita ABCC9, care este responsabila pentru gradul de sensibilitate din celulele noastre, poate avea nevoie de un plus de 30 de minute de somn dimineata pentru a te simti in regula.

In plus, unele persoane dorm mai adanc, ceea ce le face sa isi revina mai greu dimineata. Multi se simt slabiti in primele 10 minute de dupa trezire, dar la altii perioada poate sa dureze chiar si doua ore. In plus, femeile au nevoie de inca 20 de minute de somn fata de barbati, deoarece creierul lor trebuie sa fie atent la mai multe lucruri pe durata unei zile, dupa cum au aratat mai multe studii.

Incearca sa te intelegi cat mai bine cu partenerul de camera, pentru ca nevoile amandurora sa fie satisfacute si sa nu apara probleme. Nu e nicio rusine nici sa dormiti separat, macar din cand in cand.

Cearta pe plapuma

Cearta pe plapuma se intampla in fiecare noapte in multe cupluri, fie ca unii isi mai aduc aminte dimineata sau nu. Femeile trebuie sa fie protejate in acest caz, caci temparatura corpului lor scade mai mult in timpul noptii, fiind mai sensibile decat barbatii. Sangele lor iriga mai bine organele interne si mai putin extremitatile.

In alte nopti, insa, cum ar fi perioada de menstruatie, ele genereaza destul de multa caldura in pat.

Scrasnitul din dinti si sforaitul

In jur de o persoana din 10 sufera de un episod in care strange din dinti (bruxism) in timpul noptii. Asta poate sa fie cat se poate de neplacut pentru partener, dar poti rezolva problema cu un dispozitiv dat de dentist.

In ceea ce priveste sforaitul, el poate sa fie inrautatit de consumul de alcool, care relaxeaza caile respiratorii. Si slabitul ajuta, asa ca gandeste-te sa scapi de cateva kilograme.

Altfel, exista o sumedenie de dispozitive (pe care le poti comanda chiar de pe Internet) ce pot fi folosite pentru a nu mai sforai.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#probleme somn rezolvari, #sforait cauze remedii, #partener somnambul sfaturi, #scrasnit dinti somn, #somn agitat sfaturi , #somn