Sforaitul - Ce spune medicul

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 20:32
5133 citiri
Sforaitul - Ce spune medicul

Sforaitul este un rezultat al vibratiilor care fac particulele din aer sa formeze sunete. De exemplu, in timp ce vorbesti, corzile vocale vibreaza si formeaza ceea ce se numeste voce. Cand intestinele vibreaza, se formeaza acel sunet in interiorul stomacului, care multora le da un indiciu ca le este foame.

La fel se intampla si in timpul somnului, cand un flux de aer nedorit face ca tesuturile din nas si gat sa vibreze si sa rezulte sforaitul. Oricarei persoane i se poate intampla acest lucru, estimandu-se ca 45% dintre barbati si 30% dintre femei fac asta in mod regulat. Cei care nu sforaie in mod normal se pot confrunta cu problema dupa ce au suferit de vreo boala virala, dupa consum excesiv de alcool sau cand iau anumite medicamente.

Desi nu exista un tipic din punct de vedere fizic, s-a observat in timp ca pe masura ce inaintezi in varsta esti mai predispus la sforait.

Ce cauzeaza sforaitul

In timpul respiratiei normale, aerul trece pe langa corzile vocale, dar nu le face sa vibreze intr-atat incat sa provoace sunete. Respiratia se aude mai tare atunci cand faci exercitii fizice, caci aerul are o viteza si o intensitate mai mare.

In timpul somnului, zona din spate a gatului se ingusteaza si, desi trece aceeasi cantitate de aer, deschiderea este mult mai mica, fapt ce face sa apara vibratii mai puternice. In functie de fiecare persoana, aceasta ingustare poate avea loc la nivelul gatului, al nasului sau al gurii.

Somnul are mai multe stadii, iar sforaitul, desi poate aparea in toate dintre acestea, isi face cel mai des aparitia in starea REM, din cauza relaxarii muschilor. In stadiul REM, creierul trimite un mesaj tuturor muschilor sa se relaxeze, cu exceptia celor implicati in respiratie. Din pacate, limba, cerul gurii si muschii gatului nu mai sunt la fel de incordati, asa ca apare o disconcordanta.

Pozitia somnului si sforaitul

Cand o persoana doarme, de cele mai multe ori se afla in pozitie complet oizontala. Gravitatia actioneaza asupra tuturor tesuturilor din organism, ingustandu-se locul prin care trece aerul in timp ce respiri. Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, este bine sa incerci sa intorci persoana respectiva pe o parte, caci vei observa o imbunatatire considerabila a sforaitului, fiindca aerul va trece normal prin caile respiratorii, fara sa fie obstructionat.

Alcoolul si medicamentele

Unele medicamente si consumul de alcool in exces fac tesutul sa se relaxeze si mai mult, din cauza ca incurajeaza corpul sa intre intr-un somn mult mai profund.

De ce poate fi sforaitul o problema

Sforaitul poate fi un semn al unor probleme mai complicate. Asa ca persoanele care au acest obicei ar trebui sa fie verificate de medic pentru depistarea unor eventuale boli respiratorii, ar trebui ca cei apropiati sa vada daca dezvolta apnee de somn si daca mai au si alte tulburari.

Este bine sa se ia masuri, pentru ca aceste zgomote pe care le faci in timpul somnului iti pot afecta serios viata de cuplu, te pot face pe tine sau pe partenerul de viata sa aveti insomnii, sa va treziti dimineata obositi si sa nu va mai puteti concentra asa cum trebuie la problemele cotidiene. In plus, in timp, sforaitul poate contribui la dezvoltarea unor boli precum cele cardiovasulare, ducand la episoade grave precum infarctul sau atacul cerebral.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#sforait cauze, #sforait solutii, #sforait probleme, #sforait sfaturi, #sforait sanatate , #somn